Tour: elakadt a mezőny a befutó előtt!

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 4. 17:55
Horrorbefutót hozott a 97. Tour de France első szakaszának hajrája Brüsszelben, ahol ritkán látható tömegbukás történt az utolsó kilométeren, miután célegyenesbe fordult a peloton. Súlyos sérülés nem történt. Huszonöt-harmincan maradtak elöl, közülük a rutinos róka Alessandro Petacchi diadalmaskodott.


Fotó: Reuters

Olasz sprintsikerrel végződött az idei Tour de France első, németalföldi szakasza, amelyen Rotterdamból Brüsszelbe vezetett a karaván útja.

Borítékolni lehetett volna, hogy egy sprinter ünnepelhet a nap végén, de minden előzetes forgatókönyvet felülírt, ami az utolsó két kilométeren történt. Előbb egy éles jobbkanyar tráfélt meg néhány a szakaszgyőzelemre is esélyes sztárt - köztük Cavendish-t és Freire-t - de a Farrarnak dolgozó Garmin-vonat számításai sem jöttek be, a célegyenes kezdetén még nagyobb bukás történt.

Úgy egymásba gabalyodtak a kerekesek a peloton élmezőnyében, hogy ezzel sorompót is mutattak a többieknek, csak nagyjából két tucat kerekes találta meg a kiutat a káoszból. Közülük Alessandro Petacchi nyitott hosszú hajrát, s nem is volt aki beérje a 36 éves sztárt, aki ötödik szakaszgyőzelmét aratta a Touron.

Az összetettben nincs változás, hiszen a bukások az utolsó két kilométeren belül történtek, így hivatalosan minden pórult járt versenyző a főmezőnnyel együtt ért célba.

A szakasz összefoglaló videója:

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:
17:45.
A SZAKASZ VÉGEREDMÉNYE (ÉLCSOPORT)
1. Alessandro Petacchi olasz Lampre-Farnese Vin 5:09:38
2. Mark Renshaw ausztrál Team HTC – Columbia a.i.
3. Thor Hushovd norvég Cervelo Test Team  
4. Robbie McEwen ausztrál Team Katyusa  
5. Matthieu Ladagnous francia Française des Jeux  
6. Daniel Oss olasz Liquigas-Doimo 2 mp.
7. Jose Joaquin Rojas Gil spanyol Caisse d'Epargne  
8. Christian Knees német Team Milram  
9. Ruben Perez Moreno spanyol Euskaltel - Euskadi  
10. Jürgen Roelandts belga Omega Pharma-Lotto  
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA (ÉLMEZŐNY)
1. Fabian Cancellara Team Saxo Bank 10:00 perc  
2. Tony Martin Team HTC - Columbia 10:10 10 mp. h.
3. David Millar Garmin - Transitions
10:20 20
4. Lance Armstrong
Team RadioShack 10:22 22
5. Geraint Thomas Sky Pro Cícling
10:23 23
6. Alberto Contador Asztana 10:27 27
7. Tyler Farrar Garmin - Transitions
10:28 28
8. Levi Leipheimer Team RadioShack 10:28 28
9. Edvald Boasson Hagen
Sky Pro Cycling 10:32 32
10. Linus Gerdemann Team Milram 10:35 35
17:35. Nem érkezett hír súlyos sérültről, csak most szállingóznak be sokan. Időveszteség miatt nem kell aggódniuk, hiszen két kilométeren belül történt mindhárom baleset.
17:31. PETACCHI NYERTE A SZAKASZT! Renshaw második, Hushovd harmadik. 
17:30. TÖMEGBUKÁS AZ UTOLSÓ KILOMÉTEREN BELÜL! Hihetetlen képek, sok tucat kerekes gabalyodott egymásba, a szűk úton, 500 méterrel a vége előtt. 
VIDEÓ - BUKÁS BUKÁS HÁTÁN!

17:29. Millar és a Garmin vezette fel a mezőnyt az utolsó kilométerre.
17:28. Bukás, Cavendish, Freire és Hunt is érintett.
17:26: A HTC-Columbia készíti elő a hajrát a toronymagas esélyes Mark Cavendish számára, ám most hirtelen két lamprés állt az élre.
17:23: Vége! 200 kilométert haladt elöl Maarten Wynants, hiába. A peloton megkezdte őrületes hajráját a cél felé és pillanatok alatt beérte a belga kerekest és Pljusint. Már csak hat kilométer van hátra.
17:18: Hiába igyekszik a két éllovas, a mezőny élén összeállt a sprintercsapatok, a Cervelo, Garmin és a HTC-Columbia és fokozatosan darálják be őket. 10 kilométer a célig, a különbség szinte eltűnt, 14 másodperc.
17:12: Az utolsó 15 kilométerhez érkezve két részre szakadt az élcsoport, Pljusin és Wynants vezet, mögöttük Boom és Perez Lezaun haladnak, a mezőny 50-55 másodpercre halad.
17:00: A Katyusából Alexandr Pljusin támadott és lépett el, olyannyira, hogy felárkózott az élbolyhoz, ahonnan időközben meglépett Wynants.
16:53: 30 kilométer van hátra: defektet kapott Oscar Freire Gomez, aki jó eséllyel pályázik a sprintbefutónál a győzelemre. A háromszoros világbajnok fél percet veszített, de az autók között felzárkózott.
Reuters
Cancellara (balra) Armstrong társaságában Fotó: Reuters
16:45: A versenyzők 42,5 km/h-s átlagot hajtottak ezidáig, a szökevények előnye lassan olvad, egyelőre 1 perc 25 másodperc.
16:22: Az első szakaszt egyetlen versenyző nem tudta elkezdeni, a végső győzelemre esélyes Cadel Evans csapattársa, Mathias Frank akkorát esett a prológon, hogy feladta a Tourt.
16:09: 63 kilométer van a célig, az élen egy háromfős szökevénycsoport áll, Lars Boom, Alan Perez Lezaun és Maarten Wynants, előnyük 50 kilométer után volt a legnagyobb, 7:30 perc, jelenleg alig két minutum, így minden valószínűség szerint befogják őket.
16:05: Az utolsó másfél órára kapcsolódunk be a verseny 1. szakaszába, még 70 kilométer van hátra, az első három órában elég gyorsnak nevezhető 42 km/h-s átlagot tekert a mezőny. Az időjárás tökéletes, szikrázó napsütés és 23 fok van. 
letour.fr
Az 1. szakasz keresztmetszete Fotó: letour.fr
15:58: Köszöntjük kedves Olvasóinkat a Tour de France 1. szakaszán. Jó szórakozást kívánunk!
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Horror a Tour-nyitányon
A svájci Matthias Frank és a portugál Manolo Cardoso is óriásit esett a Tour de France rotterdami prológján, a nedves aszfalton. A bukás után még mindkét versenyző visszaült a bringára letekerni a maradék kilométereket a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Cancellara, Armstrong, Contador értékel
Fabian Cancellara negyedszer nyerte meg a Tour prológját és húzhatja fel a sárga trikót, Lance Armstrong először verte meg éles helyzetben Alberto Contadort, de Contadort ez látszólag nem zavarja. ...
Tovább a teljes cikkhez »
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Cancellara és Armstrong a prológ sztárja
Fabian Cancellara nyerte a 97. Tour de France rotterdami prológját, a 8,9 kilométeres egyenkénti időfutamot. Az esélyesek közül a hétszeres győztes, Lance Armstrong óriásit teljesített, a 4. helyen végzett, 5 másodperccel...
Tovább a teljes cikkhez »