Tönkreteszi a Tourt a csapat-időfutam

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 7. 20:16
Ami a mai napon eldőlt: az Asztana két kapitánya több mint egy perces előnyt szerzett a riválisokkal szemben, rajtuk ezt behozni nem lesz egyszerű, szerintem majdnem lehetetlen. A pálya nagyon technikás, szeles, szűk kanyargósra sikeredett, versenyzői szemmel cseppet sem szimpatikus, sőt veszélyes.


Fotó: Reuters

A verseny első fele egy eső-kelő bajnokságra hasonlított, a „szédülő” versenyzők elestek, ezek közül is kimagaslik a Bouygoues csapatának hibája, amikor is négyen beszálltak az árokba. A Lottónál is bukott egy versenyző, de ők nem vártak senkire, így is rengeteg időt veszítettek a többi esélyessel szemben. Meglepett a csapatfőnök, Redant nyilatkozata: „ha láttam volna a pályát, más taktikát választottam volna”. Egy Tour esélyes nem nézi meg a döntő szakaszokat??? Viccnek is rossz, ezt amatőrizmusnak hívják. Nem elég, hogy gyengébb a csapata, ezen is időt veszíteni ProTour szinten nevetséges. Evans máris túl nagy hátrányba került.

A Saxo Bank nagyot ment, rajtuk látszott, hogy felkészültek. Cancellara dominált, a bonyolult, szűk részeken legtöbbet ő vezetett.
A Garmin hamar elrázta a „fölösleget”, a táv felétől gyakorlatilag arra is figyelniük kellett, hogy el ne hagyják az 5. emberüket, Hesjedalt. Őrült tempót diktáltak, de ez sem volt elég a szupererős Asztanával szemben. Amstrong és csapata elképesztően haladt, látszott, hogy megszorítani se tudja őket senki. Lance szakaszt nyert megint, de a sárga trikót nem sikerült átvennie, igaz ez csak századokon múlt.

Reuters
  Fotó: Reuter


A Liquigas hozta, amit tud, se többet se kevesebbet. A Columbia szépen egységesen haladt, de nem úgy, ahogy kellett volna, ebben nagy szerepet játszott a technikás pálya és a nagy szél. Ezen nem jött ki annyira a technikai és tudásbeli különbség, és az is előfordulhat, hogy valamivel többet vett ki belőlük a tegnapi nap a vártnál.

Az Euskaltel önmagához képest kiválóan dolgozott, a megszokott utolsó helyek helyett a komolyabb csapatokkal is partiban volt. Ez valószínű, Gonzales Galdeano munkájának gyümölcse, aki a szezon kezdete óta külön trenírozta erre a számra a csapatot. Számomra ők voltak a mai nap pozitív meglepetése.

Reuters
  Fotó: Reuters

A szakasz nagyon izgalmasra sikeredett, de az összetett versenyt túlságosan is tönkreteszi a csapat időfutam, néhány esélyes túl nagy hátrányt szed össze. Itt nincs tröszt ellenes törvény, így például az Asztana már most nem kis lépéselőnybe került. Elég erős és domináns így is, de ezzel még jobban helyzetbe hozzák őket. A piacon nincs 40-50 piacképes körverseny menő, abból a tízből, aki van, négy mindjárt az Asztanában teker.

Ha jól belegondolunk, a mezőny több mint felének nincs is összetettben esélyes versenyzője. A Lotto ebben kimondottan balszerencsés is, két legnagyobb igazolásuk Evans mellé - Kohl és Dekker - doppingolás miatt nem áll rendelkezésre. Az is érdekes, hogy a tavaly Evansnek segíteni alig képes Popovics újra szárnyal az Asztanában.

Reuters
  Fotó: Reuters

A szervezettség és szakértelem egyre jobban kiütközik a csapatok között, nyilván ez pénz kérdése is, de a jelenleg ismert adatok szerint nem kimondottan azok a legjobb csapatok, akiknek a legtöbb pénzük van. A régi vezetői garnitúra, főleg a francia csapatoknál szemmel láthatólag a fejlődés útjában áll.