Rangos kerékpárverseny Magyarországon

Szerző: shLétrehozva: 2011. április 21. 14:09
Central-European Tour elnevezéssel Europe-Tour-pontszerző nemzetközi kerékpárverseny-sorozatot rendeznek július 22. és 24. között Magyarországon és Szlovákiában.


Ezt Törzsök Zsolt, a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet megtisztelt jelenlétével Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) elnöke is. A sportág első számú vezetője szakmai tapasztalataival és lobbitevékenységével segíti a verseny sikeres lebonyolítását.

A négy etapból álló esemény két szakasza, a július 23-i Miskolc Nagydíj és a július 24-i Budapest Nagydíj bekerült a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) 1.2 kategóriás minősítésű viadalai közé, így azokon értékes Europe-Tour ranglistapontokat lehet szerezni. A versenyt a miskolci székhelyű Kerékpársport 2000 Sportegyesület kettős céllal szervezi.

Az egyik, hogy a pontszerzési lehetőséggel segítse a magyar országúti kerékpárosok világbajnoki és olimpiai kvalifikációját, ezen keresztül részvételüket a 2012-es londoni ötkarikás játékokon; másrészt hozzájáruljon a kerékpársport hazai népszerűsítéséhez.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A Central-Eurepean Tour ez évi programsorozata július 22-én a Bükkszentkereszt Nagydíj hegyi időfutam versennyel indul. Délután a Sátoraljaújhely Nagydíjért száll nyeregbe a mezőny, és Encsről indulva, - a Magyarországon szervezett versenyek sorában egyedülálló módon - Szlovákiát is érintve Sátoraljaújhelyen ér majd célba. Július 23-án az UCI 1.2 minősítésű versenyen Szerencsről Miskolcra tekerve a Miskolc Nagydíjért hajtanak majd. Végül július 24-én Isaszegről indulva Dunakeszi érintésével a Pesti alsó rakpartra tart a mezőny, az ugyancsak UCI 1.2 kategóriás Budapest Nagydíjért vívott küzdelemben. A cél az Árpád-hídnál, az Erste Bank székháza mellett lesz.

A profik versenyéhez több kísérő rendezvény kapcsolódik. Ezek közül kiemelkedik az Erste Tour Budapest gála, melyet a Parlament és az Árpád híd között rendeznek az amatőrök számára. 

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

A Central-European Touron a legjobb hazai versenyzők mellett rangos nemzetközi mezőny is rajthoz áll. 12 ország 17 csapatában híres versenyzők, többek között az Ora-Hotels-Carrera-ban versenyző Lovassy Krisztián, klubtársa Mauro Abel Riceze, az Itera-Katusha csapatából Firsanov Sergey, a Dukla Trencsén színeiben Matej Jurco, a Manisaspor Cycyling csapatában Jeremy Yates jelezte előzetesen indulását.

Takács Tamás
  Fotó: Takács Tamás

McQuaid a sajtótájékoztatón személyes emlékeit is felelevenítette, hiszen mielőtt az UCI elnöke lett, 20 évig ő is versenyszervezéssel foglalkozott. A sportág első emberének látogatása alkalmából egy nemes gesztusra is sor került, a Helsinki Olimpián (1952) Schillerwein Istvánnal tandemben ötödik, 1954-ben a 4000 méteres csapattal főiskolai világbajnok Furmen Imrének a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség Örökös Tagja kitüntetést McQuaid adta át.

Az UCI elnökével, Pat McQuaiddel készült interjúnk hamarosan olvasható a Bringahíradón...