McLaren-Specialized csodabringa premier!

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 18. 13:24
Új fegyvert mutatott be a Specialized a Milánó-SanRemo előtt, amivel többek között Cavendish, Renshaw, Haedo és Davis is harcba száll majd a sprinten, a csodabringát Formula-1-es technológiai háttérrel, a McLarennel közösen fejlesztették ki.


A kerékpáriparban nem új keletű az együttműködés az autósporttal, a csúcs versenybringáikhoz alkalmazott karbon alapanyagokat a Colnago is a Ferrarival szoros együttműködésben fejleszti, az amerikaiak még ennél is tovább mentek.

A Venge névre hallgató váz-szett 3800 dollárt ér, a Sram Reddel szerelt komplett kerékpár 9200 dollárt, tehát nagyaságrendileg kétmillió forintot.

A fejlesztés, ahogy a Specializednál szokás, nem volt gyors, 2006-tól datálódik, a cél egy minél aerodinamikusabb karbon kerékpár megalkotása volt, amihez nem is lehetett volna jobb együttműködő partnert találni, mint a McLaren műhely…

A Venge váz amúgy „szárazon” 1 kg alatt maradt, a vázat, villát, fejcsapágyat, nyeregcsövet és hajtóművet magába foglaló szett súlya pedig igencsak impresszív: 2,07 kg a McLaren és 2,18 kg az S-Works változat!

Az eddigi csúcsmodellhez, a Tarmac SL3-hoz képest laboratóriumi tesztek alapján 20 km/h-s sebességnél 3 Wattot, 45 km/h-val haladva pedig 23 Wattot spórolhatunk! Ez az érték természetesen exponenciálisan növekszik, Mark Cavendish pedig 70 km/h körül sprintel… Természetesen a merevségi mutatókat tekintve is jobb lett a Venge a Tarmachoz képest.

A versenyzők, akiket az új Venge nyergében láthatunk a SanRemón: Mark Cavendish, Bernhard Eisel és Mark Renshaw (HTC-Highroad), Baden Cooke, Juan Jose Haedo és Matteo Tosatto (Saxo Bank-SunGard), Allan Davis, Andriy Grivko és Tomas Vaitkus (Astana).

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Milánó-San Remo: teljes a rajtlista!
Szombaton kerül sor a klasszikusok klasszikusára, az évszázados múltra visszatekintő, közel 300 kilométer hosszú Milánó-SanRemo kerékpárversenyre, amely idén az új profi kerékpáros sorozat, a WorldTour része is egyben....
Tovább a teljes cikkhez »