Lance Armstrong leleplezése „60 Percben”

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 23. 11:32
Vasárnap este adásba került az amerikai CBS hírcsatorna „60 Perc” című riport-showműsora, ami a hétszeres Tour-győztes amerikai Lance Armstronggal kapcsolatban próbálta feltárni, hogyan doppingolt a texasi és csapata, a U. S. Postal a Tour de France-on aratott győzelmeik idején.


Az ügyben jelenleg szövetségi nyomozás folyik az USA-ban, és Armstrong két korábbi csapattársa, a 2006-os Tour-győzelmétől doppingolás miatt megfosztott Floyd Landis, valamint Tyler Hamilton is egykori kapitányuk ellen vallott.

A „60 Percnek” most Tyler Hamilton volt a vendége, aki az elejétől a végéig elmesélte a kerékpársportban folyó doppingolással kapcsolatos élményeit, és a műsorban elhangoztak azok a vádak Armstronggal kapcsolatban is, melyek a nemzetközi sajtóban már kiszivárogtak az elmúlt napokban:

„Nincs igazán különbség Lance Armstrong és a mezőny többi tagja között. Volt Epo, tesztoszteron és láttam a vérátömlesztést. Armstrong használt EPO-t az 1999-es Tour alatt, használta a felkészülés során 2000-ben és 2001-ben is. Láttam a hűtőjében, láttam többször is, hogy beszúrja magának. A doppingolás a csapatvezetés ösztönzésére történt, mindenkinek segítenie kellett első emberünket a győzelem elérésében.”

A műsorban saját forrásaikra hivatkozva kijelentették, hogy Armstrong barátja és az összes győzelmét segítő csapattársa, George Hincapie is úgy tanúskodott a szövetségi törvényszék előtt, hogy a hétszeres Tour-győztes használt EPO-t és tesztoszteron- készítményt. Az óriási különbség az Armstrong ellen eddig valló korábbi csapattársak és Hincapie között az, hogy amíg Floyd Landis és Tyler Hamilton megbuktak már doppinggal, „Big George” sosem produkált pozitív tesztet, így semmi oka nem lett volna vallani. (Tegyük hozzá, hogy Hincapie elzárkózott a „60 Perc” állításaitól, de nem azt tagadta, hogy Armstrong ellen vallott, hanem azt, hogy ő nem beszélt sosem a „60 Perc” újságíróival és nem kívánja kommentálni a műsorban elhangzottakat.)

Reuters
  Fotó: Reuters

A U. S. Postal csapatában folyó szisztematikus doppingolásról többek között a következőket mondta Hamilton:
„A csapatvezetés ösztönzésére folyt a doppingolás. A csapattagok különböző színű tasakokban kapták a doppingszereket, az egyikben volt EPO, mások kaptak növekedési hormonokat is. Megtiszteltetésnek számított, ha a csapatban valaki megkapta a „fehér tasakot”. A U. S. Postal orvosa elmagyarázta, hogy az egészségünk megőrzése érdekében is szúrjuk az EPO-t. Az orvosaink gondosan ellenőrizték a hematokrit-szintünket, hogy ne bukjunk meg a teszteken. Egy ideig gondolkoztam az egészen, de kezdtem meglátni a sport sötét oldalát. Úgy éreztem, hogy eljutottam pályafutásomban egy olyan szintre, amikor már nagyon közel voltam, hogy elérjem a céljaim, és meg kell tegyem mindezt a cél érdekében. Mit tehettem volna? Keményen dolgoztál valamiért, feltetted rá az életed… Tartoztam magamnak annyival, hogy rálépjek erre az útra és haladjak tovább előre.”
Armstrong a vele kapcsolatban elhangzott vádakra következetesen mindig csak annyit üzen jogi képviselőjén keresztül, hogy elvégeztek rajta több mint 500 doppingtesztet, s ezek között egyik sem mutatott pozitív eredményt, nem a doppingolás tényét tagadja. Korábbi csapattársa ezt is kétségbe vonta a műsorban:

„Tudom, hogy produkált már pozitív tesztet, 2001-ben a Svájci Körversenyen, EPO-ra. Ő maga mondta, teljesen nyugodt volt, nevetett rajta, hogy csak véletlen volt. Nem tudom a pontos részleteket, de Lance embereinek és a nemzetközi szövetség embereinek közreműködésével egyszerűen elsimították a dolgot.”

A „60 Percben” egy levélre is hivatkoztak, amit az USADA-tól (antidopping ügynökség) kaptak, s melyben az áll, hogy a tesztet végző svájci labor gyanúsnak ítélte meg Armstrong mintáját EPO-használat szempontjából. Továbbá úgy tudják, a labor igazgatója elismerte az FBI-nak, hogy az UCI képviselője is azt akarta Bruyneel és Armstrong egyetértésével, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a gyanús minta. Mellesleg ez egybecseng Floyd Landis korábbi kijelentéseivel is. Mind Armstrong, mind Bruyneel, mind az UCI tagadja ezeket a vádakat. A „60 Perc”adásával kapcsolatban Armstrong jogi képviselője kijelentette, hogy a CBS hírcsatorna az újságírói etika súlyos megsértéséről tett tanúbizonyságot, a szenzáció hajhászását a hitelesség elé helyezve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hincapie is vallott? Armstrong izgulhat!
Az AP hírügynökség szerint George Hincapie is úgy tanúskodott a U. S. Postal csapat és Lance Armstrong ügyében folyó nyomozás során tett tanúvallomásában, hogy korábbi csapattársa, Lance Armstrong használt teljesítményfokozó...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Új vádló vallomás: Armstrong doppingolt!
„Armstrong is használta, amit mindannyian… a legtöbben a mezőnyben használtunk, EPO, tesztoszteron, vérátömlesztés. Láttam az EPO-t a hűtőjében, Többször is láttam, ahogy beadja magának, ahogy mindnyájan csináltuk, ahogy én is,...
Tovább a teljes cikkhez »