Lance Armstrong leleplezése „60 Percben”

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 23. 11:32
Vasárnap este adásba került az amerikai CBS hírcsatorna „60 Perc” című riport-showműsora, ami a hétszeres Tour-győztes amerikai Lance Armstronggal kapcsolatban próbálta feltárni, hogyan doppingolt a texasi és csapata, a U. S. Postal a Tour de France-on aratott győzelmeik idején.


Az ügyben jelenleg szövetségi nyomozás folyik az USA-ban, és Armstrong két korábbi csapattársa, a 2006-os Tour-győzelmétől doppingolás miatt megfosztott Floyd Landis, valamint Tyler Hamilton is egykori kapitányuk ellen vallott.

A „60 Percnek” most Tyler Hamilton volt a vendége, aki az elejétől a végéig elmesélte a kerékpársportban folyó doppingolással kapcsolatos élményeit, és a műsorban elhangoztak azok a vádak Armstronggal kapcsolatban is, melyek a nemzetközi sajtóban már kiszivárogtak az elmúlt napokban:

„Nincs igazán különbség Lance Armstrong és a mezőny többi tagja között. Volt Epo, tesztoszteron és láttam a vérátömlesztést. Armstrong használt EPO-t az 1999-es Tour alatt, használta a felkészülés során 2000-ben és 2001-ben is. Láttam a hűtőjében, láttam többször is, hogy beszúrja magának. A doppingolás a csapatvezetés ösztönzésére történt, mindenkinek segítenie kellett első emberünket a győzelem elérésében.”

A műsorban saját forrásaikra hivatkozva kijelentették, hogy Armstrong barátja és az összes győzelmét segítő csapattársa, George Hincapie is úgy tanúskodott a szövetségi törvényszék előtt, hogy a hétszeres Tour-győztes használt EPO-t és tesztoszteron- készítményt. Az óriási különbség az Armstrong ellen eddig valló korábbi csapattársak és Hincapie között az, hogy amíg Floyd Landis és Tyler Hamilton megbuktak már doppinggal, „Big George” sosem produkált pozitív tesztet, így semmi oka nem lett volna vallani. (Tegyük hozzá, hogy Hincapie elzárkózott a „60 Perc” állításaitól, de nem azt tagadta, hogy Armstrong ellen vallott, hanem azt, hogy ő nem beszélt sosem a „60 Perc” újságíróival és nem kívánja kommentálni a műsorban elhangzottakat.)

Reuters
  Fotó: Reuters

A U. S. Postal csapatában folyó szisztematikus doppingolásról többek között a következőket mondta Hamilton:
„A csapatvezetés ösztönzésére folyt a doppingolás. A csapattagok különböző színű tasakokban kapták a doppingszereket, az egyikben volt EPO, mások kaptak növekedési hormonokat is. Megtiszteltetésnek számított, ha a csapatban valaki megkapta a „fehér tasakot”. A U. S. Postal orvosa elmagyarázta, hogy az egészségünk megőrzése érdekében is szúrjuk az EPO-t. Az orvosaink gondosan ellenőrizték a hematokrit-szintünket, hogy ne bukjunk meg a teszteken. Egy ideig gondolkoztam az egészen, de kezdtem meglátni a sport sötét oldalát. Úgy éreztem, hogy eljutottam pályafutásomban egy olyan szintre, amikor már nagyon közel voltam, hogy elérjem a céljaim, és meg kell tegyem mindezt a cél érdekében. Mit tehettem volna? Keményen dolgoztál valamiért, feltetted rá az életed… Tartoztam magamnak annyival, hogy rálépjek erre az útra és haladjak tovább előre.”
Armstrong a vele kapcsolatban elhangzott vádakra következetesen mindig csak annyit üzen jogi képviselőjén keresztül, hogy elvégeztek rajta több mint 500 doppingtesztet, s ezek között egyik sem mutatott pozitív eredményt, nem a doppingolás tényét tagadja. Korábbi csapattársa ezt is kétségbe vonta a műsorban:

„Tudom, hogy produkált már pozitív tesztet, 2001-ben a Svájci Körversenyen, EPO-ra. Ő maga mondta, teljesen nyugodt volt, nevetett rajta, hogy csak véletlen volt. Nem tudom a pontos részleteket, de Lance embereinek és a nemzetközi szövetség embereinek közreműködésével egyszerűen elsimították a dolgot.”

A „60 Percben” egy levélre is hivatkoztak, amit az USADA-tól (antidopping ügynökség) kaptak, s melyben az áll, hogy a tesztet végző svájci labor gyanúsnak ítélte meg Armstrong mintáját EPO-használat szempontjából. Továbbá úgy tudják, a labor igazgatója elismerte az FBI-nak, hogy az UCI képviselője is azt akarta Bruyneel és Armstrong egyetértésével, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a gyanús minta. Mellesleg ez egybecseng Floyd Landis korábbi kijelentéseivel is. Mind Armstrong, mind Bruyneel, mind az UCI tagadja ezeket a vádakat. A „60 Perc”adásával kapcsolatban Armstrong jogi képviselője kijelentette, hogy a CBS hírcsatorna az újságírói etika súlyos megsértéséről tett tanúbizonyságot, a szenzáció hajhászását a hitelesség elé helyezve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hincapie is vallott? Armstrong izgulhat!
Az AP hírügynökség szerint George Hincapie is úgy tanúskodott a U. S. Postal csapat és Lance Armstrong ügyében folyó nyomozás során tett tanúvallomásában, hogy korábbi csapattársa, Lance Armstrong használt teljesítményfokozó...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Új vádló vallomás: Armstrong doppingolt!
„Armstrong is használta, amit mindannyian… a legtöbben a mezőnyben használtunk, EPO, tesztoszteron, vérátömlesztés. Láttam az EPO-t a hűtőjében, Többször is láttam, ahogy beadja magának, ahogy mindnyájan csináltuk, ahogy én is,...
Tovább a teljes cikkhez »
 

Hozzászólások
24 ÓRA
  Befejezheti az egyik legjobb bringás  Átnéz a címvédőn a Tour esélyeseSzo  Hegyi maraton lesz az idei Vueltán  Szabadon igazolható Tour-győztes?  Befejezi az olimpiai bajnok?Csü  Délről indul a Vuelta EspanaCsü  Még egy idény a sprinterkirálynak?!  Álompénzt kaphat a top4 bringásCsü  Andy Schleck visszavonul  Befejezi a legidősebb Tour-győztesCsü  Mindig nem egészséges a vb-esélyesCsü  Megdőlt az egyórás bringás világcsúcsSze  Hosszabbított a spanyolok élmenője  Contador egy nagy sikerre Induraintól  Technikai dopping vagy csúszós aszfalt?Sze  Kiszállt a Vuelta-favorit - videóKe  Anyahajóról indult a Vuelta-nap - videó  Nem indul a címvédő a VueltánCsü  Contador indul a Vueltán, de...Ke  Olasz segítség a bringásoknak  Föld alatti kerékpárverseny KőbányánSze  Duplázásra készül a Tour bajnokaVa  Kivégzést rendezett a Cápa a TouronSzo  Rég nem nyertek ilyen könnyedén Tourt!  Tömegbukás, hazaért a litván szökevénySze  Tovább nőtt Nibali előnye a TouronSzo  Majka-nap a Tour de France-onSzo  Nibali verhetetlennek tűnik a TouronCsü  Kristoff kilőtt, mesés sprintsikerKe  Cancellara is feladta a TourtVa  Tonyé a szakasz, Tonyé a sárga trikó!Szo  Hazai öröm a Tour de France-on  Sagan egy centivel maradt le a TouronSze  Kivégezte a Tour-címvédőt a horroretapKe  Kittel: négyből három a Touron  Kittel duplázott a Touron  Nem járt puszi a szakaszgyőztesnek!Szo  Cavendish óriásit bukott a nyitányon!Va  Megvannak a magyar kerékpáros bajnokok  Visszavonul az egyik legjobb sprinterSze  Nem indul a Giro-bajnok a Touron  Nem indul a Vuelta-bajnok a TouronVa  Quintana révbe ért, kolumbiai mámorVa  Quintana a fellegekben, Rogersé az etap  Quintanának áll a Giro, jön a ZoncolanCsü  Nem találnak fogást a rózsaszín trikósonKe  Borult a Giro összetettje a hóesésben!  Őrült szakasz a Giro d'Italián  Közel száz induló a Gemenci NagydíjonVa  Tűzijáték a Girón, Uran ura a helyzetnekSzo  Szökevénysiker a Girón a hegyekbenKe  Tömegbukás, Bouhanni harmadszorSzo  Újabb duplázás a Girón!Csü  Drámai szakasz, rószaszín trikós győztesSze  Megvan az első olasz nyertes a GirónKe  Az esőt is legyőzte a francia bajnok  Kedden rajtol a V4-es kerékpárverseny  Bombát hatástalanítottak a GirónVa  Kittel kilőtt, duplázott születésnapjánSzo  Kittel nyerte a Giro első sprintjét
Lapozás Több hír
VIDEÓK
  • Lance Armstrong tereptriatlonban győzött A hétszeres Tour-győztes Arizonában nyert, látványos befutóval...
  • Bringást gázolt az antilop
  • Országúti világbajnokság - 2011. A brit sprinterkirály a csúcsra ért, Koppenhágában szivárványszínű trikót szerzett
  • Mc Donald's BringaMánia Magyar Nagydíj Olimiai-krossz C1 - Veszprém 2011
  • GP de Montreal (WorldTour) - 2011. Sok lúd disznót győz...
  • Az Ora Hotels-Carrera promóciós klipje Az egyetlen magyar kontinentális csapat és Lovassy Krisztián - világbajnoki induló - bemutatkozása
  • Mountain bike Világbajnokság - 2011. Champery - a Trial verseny a 12. helyen végző Hegedűs Lászlóval
  • Mountain bike Világbajnokság - 2011. Champery - az elit férfiak olimpiai-krossz futama
  • Mountain bike Világbajnokság - 2011. Champery - az U23 férfiak olimpiai-krossz futama
  • Vuelta a Espanya 2011 - 7. szakasz Hatalmas bukás a sprintbefutó végén
További videók