Kicsapták a Kobrát, nem csak a kórházból

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 19. 09:25
A doppingbaleset áldozatává váló Riccardo Riccót közel két hetes kezelés után engedték ki tegnap a kórházból. Az életveszélyes, házilag végrehajtott vértranszfúzió nyomán kialakult tüdő és szívelégtelenségek miatt ráadásul további pihenésre szorul a Kobra…


Amire lesz is ideje, hiszen a kórház labortesztjeivel alátámasztott tiltott vérátömlesztés miatt a modenai hatóságok, az olasz olimpiai bizottság, a nemzetközi szövetség is megkezdte ellene az eljárást, csapata, a Vacansoleil pedig a mai napon kirúgta a 25 éves hegyimenőjét.

Ricco, aki az eddig ismert információk alapján szakszerűtlenül, 25 napig a hűtőjében konzervált saját véradagjával hajtotta végre a transzfúziót, majd a heves immunreakció miatt 41 fokos lázzal, életveszélyes állapotban került kórházba, most hatósági kihallgatások elé néz, valamint börtönbüntetésre és a sportolástól való örökös eltiltásra is számíthat.

Azonban nem csak saját magát keverte újra bajba a 2008-as Tour de France-on már EPO-CERA-val bukó, és 20 hónapos eltiltást letöltő Kobra. A hatósági nyomozás kiterjed azokra is, akik vélhetően segédkeztek a doppingoláshoz, különös tekintettel barátnőjére, a korábban mát cyclocross-bajnokságon pozitív A-próbát produkáló Vania Rossira.

Csapata, a holland Vacansoleil sem nyugodhat meg, hiába határolódtak el Riccótól. Az idén első ízben első osztályú gárdával kapcsolatosan egyelőre ellentmondásosak az információk, hivatalos UCI közlemény nincs, de a nemzetközi szaksajtóban már megjelentek olyan hírek, hogy felülvizsgálhatják a Vacansoleil első osztályú státuszát. Ugyanakkor más lapinformációk szerint az UCI-szóvivő olyat is nyilatkozott, hogy egyelőre ez nem szerepel az UCI programjában, tehát az erre vonatkozó megjelenéseket kezeljük fenntartással.

A Vacansoleilnek ráadásul főhet a feje másik „sztárigazolásuk”, a spanyol Ezequiel Mosquera miatt is, akinek doppingügye még mindig függőben van. A hollandok léptek is, közleményben tudatták, hogy a csapat döntése értelmében jegelik a Vuelta-ezüstérmest, annak ellenére, hogy a nemzetközi szövetség még nem függesztette fel versenyengedélyét.