Gyenyisz győzelméről és esélyeiről

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 14. 08:17
Az orosz Gyenyisz Mencsov az 5. etapon aratott győzelmével azon kevés versenyzők táborába lépett, akik mindhárom nagy körversenyen, a Girón, a Touron és a Vueltán és tudtak szakaszt nyerni. A 31 éves orosz a háromhetes körversenyek közül eddig a spanyol Vueltán villogott leginkább, 2005-ben és 2007-ben is megnyerte az összetettet. Mostani sikerével és a mutatott formája alapján azonban már nem csak papíron tartozik az idei Giro topfavoritjai közé. Mencsov boldogan nyilatkozott:


„Nagyon örülök, hogy sikerült, a befektetett munka meghozta gyümölcsét. Egy minden eddiginél hatékonyabb felkészülés után most a korábbiaknál jobb eredmény elérése reményében tértem vissza a Giróra (Mencsov tavaly 5. helyen zárt). Idén még keményebben edzettem. Tavaly sikerült bebizonyítanom, hogy lehet csúcsformában versenyezni a Girón és a Touron is ugyanabban az évben, de most inkább a Giróra próbáltam koncentrálni, mint a Tourra.”

Mencsov annyira komolyan vette a felkészülést, hogy többször is edzett a szerinte döntő jelentőségű hosszú időfutam (12. szakasz) pályáján, amiről szintén bizakodón mondott pár szót:
„A pálya inkább kedvez az „allroundereknek” (univerzális versenyzők, akik hegyen és időfutamban is jók), mint az időfutam specialistáknak, és én az előbbiek táborát erősítem. A következő napokra annyi a taktikám, hogy mindig az élbolyban érkezzek és megpróbáljak minél több energiát spórolni az időfutamig. A 62 kilométeres táv teljesítéséhez minimum másfél órára lesz szükség és komoly perceket lehet majd kiosztani egymásnak, az így szerzett előny pedig akár a verseny végéig megtartható.”