„Eddy” és a „Kancellár” Omán királyai

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 19. 18:24
Edvald Boasson Hagen a 18 kilométeres távhoz képest óriási fölénnyel nyerte a Tour of Oman záró időfutamát, amivel frappáns választ adott a negyedik szakaszon történt unfair támadásra. Egyedül az időfutam koronázatlan királya, a háromszoros világbajnok Fabian Cancellara volt, aki helye közel tudta tartani a norvéggal a lépést. A svájci 17 másodperccel maradt el, ami azonban elég volt neki az összetett győzelemhez.


A többiek a vert mezőnyben, a harmadik helytől már 45 másodperces és egyre nagyobb időkülönbségekkel érkeztek a bringások. Lassan el kell felejtenünk, hogy a 23 éves Boasson Hagenről, mint szupertehetségről beszélünk, „Eddy itt van az üzletben”. Csapattársai sem véletlenül hasonlítják Merckx-hez, sőt a Team Sky – elméletileg – legjobb versenyzője, a brit Brad Wiggins újabb sokat mondó kijelentést tett: „Gratulálok Eddynek, a Főnöknek, azt hiszem, érthető!”

Cancellara, akit ritkán hallunk magyarázkodni, a verseny után úgy nyilatkozott, hogy nem tudja, mikor szenvedett így időfutamon, amit egyébként ezúttal nem speciális időfutam bringák, hanem hagyományos kerékpárok nyergében teljesítettek:

„Mint időfutam olimpiai- és világbajnokon, természetesen óriási volt rajtam a nyomás, de nem tudom, mikor volt utoljára ennyire nehéz. Nem vagyok formában, januárban ki kellett hagynom az edzésből 10 napot betegség miatt. Igazából a tapasztalatnak és az észnek köszönhető a siker.
Az összetett győzelem két hét munkájának megkoronázása, Katarban és Ománban, a versenyeken végig aktívak voltunk és sokat dolgoztunk, a győzelem nem csak az én érdemem, hanem a csapaté is.

Sok értelemben megérte Ománba jönni, ahol eddig sosem volt profi kerékpárverseny. Egyrészt sikerült sok kilométert gyűjtenünk ideális körülmények között, személy szerint pedig felfedezhettem egy idegen kultúrát, amiben nem lehetett volna részem, ha nem vagyok profi kerékpárversenyző. A verseny maga jól szervezett volt, az utak rendben voltak, és a katari és ománi nép nagyon nyílt és barátságos.”

A Tour of Oman végeredménye:
1. Fabian Cancellara Swi Team Saxo Bank 16:02:52
2. Edvald Boasson Hagen Nor Sky Pro Cycling Team 0:00:28
3. Cameron Meyer Aus Garmin - Transitions  
4. Marco Pinotti Ita Team HTC - Columbia 0:00:31
5. Daniele Bennati Ita Liquigas-Doimo 0:00:47
6. Niki Terpstra Ned Team Milram 0:00:54
7. Marcus Burghardt Ger BMC Racing Team 0:01:02
8. Martin Velits Svk Team HTC - Columbia 0:01:07
9. Jurgen Van De Walle Bel Quick Step 0:01:12
10. Daniel Oss Ita Liquigas-Doimo 0:01:13