Dósa Eszter: hegyi ob hegyibringásként

Szerző: BHLétrehozva: 2011. október 3. 15:53
Dósa Eszter, a regnáló mountain bike maraton magyar bajnok is részt vett, s dobogóra állhatott a vasárnapi országúti hegyi bajnokságon, ahol egyébként kiválóan szerepeltek a hegyikerékpárosok. A rövid, de annál intenzívebb futamról Eszter számol be blogjában:


A veszprémi C2-es monti verseny után egy hét majdnem teljesen bringamentes idő következett - afféle egészségügyi szünet. Fejben is eléggé ki voltam fáradva, ráadásul már a manisai (török) verseny óta kerülgetett a lebetegedés.

Ebből kifolyólag vaciláltunk is egy kicsit, kell-e ez az országúti hegyi OB. Végül úgy döntöttünk, mivel sikerült legyűrnöm a nyavalyát, jó edzés lesz a maláj ötnaposra. 

A bronzérem pedig kész meglepetés volt. 

...

Szeptember utolsó hétvégéjét a csapatom sportnapján töltöttem, ahol hónapok óta nem látott ismerősökkel-barátokkal találkozhattam újra. 

Sportnap lévén persze a mozgás állt a középpontban, bár korántsem a "szokásos" felállásban. Talán egy dolgot kivéve: a szakosztályok közötti versenyt. Na tessék, végre egy versenymentes hétvége, erre csak hajtani akarnak, áááá! 

Persze nem vettem véresen komolyan, sőt, direkt nem is foglalkoztam ezzel az oldalával. Lehetett dartsozni, csocsózni, floorballozni, tollasozni, kispályás focizni, illetve kipróbálhattuk az íjászkodást is. Csupa olyan sportot, amit szinte sosem űzök. Volt is izomlázam másnap... 

A múlt héten pedig megkezdődött a maláj versenyre való "ráhangolódás". Szerencsémre csodás az idő, így egyelőre nem kellett a görgőt beizzítani. Az októbert pedig a hegyi (mezőny) OB-val kezdtem a Mátrában, a Parád-Kékestető útvonlon megrendezett viadalon.

A rajt jól sikerült, igyekeztem jól helyezkedni a bolyban, s várni, hogy mikor gyújtják be a fiúk a rakétákat. (Fura volt, hogy az elit fiúkkal együtt rajtoltunk, Veszprémben a fiú csapattársán való bolyozás miatt kizárták a győztes lányt... de ez más sport).

Egész gyorsan elkezdődött az "ereszd-el-a-hajam", még jó, hogy rendesen bemelegítettem előtte, illetve hogy megittam az X-Oxygen-emet. Ha valahol, akkor egy hegyi OB-n nem kellene elsavasodni az első emelkedőn... 

Az első nekiiramodást nem reagáltam le a legjobban, így kb. a 4. helyen kezdtem meg a "hegymászást". Próbáltam utazni a fiúkon, de elég hamar rá kellett jönnöm, hogy nem ez a tempó kell nekem. Hát akkor még rákapcsolunk!

Először Király Mónit sikerült utolérnem, majd Arany Gitta bolyát. Én naiv, gondoltam, ha így felértem rájuk, ott is tudom hagyni őket. Na ja... Ennyire azért nem vagyok erős gyerek... Nézegettem hátra, hogy nem állna-e végre előre valamelyik srác, de gondolhatjátok...

Hát jó, akkor megyek egy időfutamot, maximum. Na, itt volt a hiba! Ugyanis csak éppen azt nem láttam, hogy Gitta abban a bolyban van-e, vagy mi is történt akkor, amikor előztem. Egyébként jóformán egyikőjüket sem ismertem, szóval nem is igazán tudtam, mire is számítsak... Summa summárum, a kékestetői elágazóig szépen felhúztam a bolyt, benne a Bianchi Klub kerekesét... az elágazó után persze szépen be is kínáltak a srácok, amit nem tudtam lereagálni.

A baj csak ott volt, hogy a leányzó szépen elment velük, mintegy 50 méterre. Hiába próbáltam, nem bírtam csökkenteni a kettőnk közti távolságot. Közben Papp Ildi szurkolt nekünk lelkesen, s kiabálta, hogy dobjam le a kulacsot. Egy pillanatra gondolkodtam, nem fog-e még kelleni egy kis XX-Force, de aztán rá hallgatva megváltam egy felesleges 30 dekától...

Végül maradt a pozícióm, Zelinka Gabi és Arany Gitta mögött érkeztem harmadikként.

Hát igen, ha van egy kis eszem, beállok a bolyba, s utazok egyet a véghajrá előtt (mint ahogyan Gitta fel is okosított a célban), akkor másképp is alakulhatott volna a történet... De azért nem fogok a kardomba dőlni, jó kis menet volt! Persze ehhez kellett egy kis technikai háttértámogatás is, köszi, Viktor a karbon-kerekeket (és a szakszervizelést)! Nagyon motiváló a dorombolásuk!

Gyarmatról Reitinger Gabi kolléga és Rózsa Balázs vett még részt a versenyen, Gabi (cyclocross bringával!) 17., Bazsa pedig 6. lett kategóriájában. Gratula! A fiúknál az elit dobogóra Cziráki István mellé Buruczki kolléga is felállhatott, a bronzérem pedig Bernárd Bendegúz nyakába kerülhetett.

Most egy picit pihenni fog az országúti kékségem; a kis vaddisznó Scottie-val készülünk a hosszú megmérettetésre. Ennek egyik állomása a most hétvégi Vértes Maraton lesz! 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Cziráki nyerte Kékestetőre a hegyi ob-t
Az Ora Hotels-Carrera versenyzője, Cziráki István nyerte ma az országúti hegyi bajnokságot a kékestetői befutón, az egész verseny során makacsul tapadó címvédő, Buruczki Szilárd (Kőbányai TC) előtt. A hölgyek között Zelinka...
Tovább a teljes cikkhez »