Csak egy maradt Lombardiában: Gilbert

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 16. 17:41
A belga Philippe Gilbert nyerte a túlélőversennyé változott Giro di Lombardiát, az év utolsó fontos profi országúti kerékpárversenyét.


A 260 kilométeres verseny döntő részét hideg, esős ítéletidőben tette meg a mezőny, sok bukással, darabokra szakadva az idén amúgy is nehezebb pályán. Gilbert az utolsó 20 kilométerre Michele Scarponival maradt párban, de 6 kilométerrel a vége előtt a San Fermo tetején az olasz is leszakadt.

De kezdjük az elején: a Lombardiai Körverseny a beígért versenyzői demonstrációval kezdődött, válaszul a 78 éves olasz antidopping-csoport vezető, Ettori Torri kijelentésére – minden profi kerékpáros doppingol. Nem csak emiatt csúszott azonban az eredetileg öt órára várható befutó, sajnos a táv nagyobbik hányadát 10 fok körüli hőmérsékletben és szakadó esőben kellett teljesíteni…

A lényeges akciók tulajdonképpen 56 kilométerrel a vége előtt, a Madonna del Ghisallo mászásakor kezdődött el, amikor a korábbi hatfős szökevénycsoportból elöl maradt Diego Cacciára és Michael Albasinire a mezőnyből felugrott a Visconti, Gusev, Madrazo trió.

Következett a korábbi években az itinerben nem szereplő, több mint 1100 méter magas Colma di Sormano. A mászás során igazából azok jártak jól, akik „megpihentek” az egyre fogyatkozó mezőnyben, hiába próbálkozott Mollema, Zubeldia, a lejtmenetben kirajzolódott, hogy a Gilbert, Scarponi, Lastras, Nibali négyesből kerül majd ki a győztes.

A borzasztóan csúszós, veszélyes, szerpentines lejtmenet vége felé az idei Vuelta győztese, Nibali bukott, így kiesett a játékból. A lankás részen később Gilbert a maradék élbolyt is szétszaggatta, Scarponi azonban vissza tudott zárkózni a belgára. Hátrébb közben kialakult egy hétfős üldözőcsoport, akik azonban nem tudtak közelebb kerülni, hátrányuk hamarosan 40 másodpercről a lélektani egy perc körülire nőtt.

A 6 kilométerre a céltól leküzdendő kisebb emelkedő, a San Fermo előtt már biztos volt, hogy Gilbert vagy Scarponi közül kerül ki a győztes, Scarponi azonban megbékélt a második hellyel, nem támadta a hajrán erősebb és frissebben is mozgó belgát. Scarponi a hegytetőn még valamit a váltással is szerencsétlenkedett, ekkor végérvényesen leszakadt, így Philippe Gilbert tavalyi, Samuel Sanchezzel vívott páros csatája után ezúttal szólógyőzelmet aratott.

EREDMÉNY:
1. Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto 6:46:32
2. Michele Scarponi (Ita) Androni Giocattoli 0:00:12
3. Pablo Lastras Garcia (Spa) Caisse d'Epargne 0:00:55
4. Jakob Fuglsang (Den) Team Saxo Bank 0:01:08
5. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo  
6. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:01:12
7. Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:02:07
8. Mauro Santambrogio (Ita) BMC Racing Team 0:03:01
9. Carlos Barredo Llamazales (Spa) Quick Step 0:03:25
10. Giampaolo Caruso (Ita) Team Katusha 0:03:50

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
161-en(!!!) adták fel a Lombard Kört
Szokatlanul sokáig kellett várni az eredménylistára az ítéletidőben rendezett szombati Lombardiai Körverseny után, mint utólag kiderült, nem véletlenül…...
Tovább a teljes cikkhez »