Contador őszintén, Merckx lenyűgözve

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 19. 11:16
Az összetettet vezető Alberto Contador, miután kedden elmulasztotta a sajtótájékoztatót, most szokatlanul őszintén, mindenre kiterjedően nyilatkozott, kitért a szombati fokozottan veszélyes lejtmenetre, a pihenés jelentőségére, és elismerte, nem biztos, hogy már most jó rózsaszínben lenni.


Sokan már előre a szombati királyetap rendkívül veszélyes lejtőjének létjogosultságát kérdőjelezik meg, a Zoncolan mászása előtt, a Crostis hágójáról lefelé. Contador ezzel kapcsolatban ezt mondta:

"Szerintem nagy erőfeszítéseket tettek a szervezők a biztonságunk érdekében, és kijavították az utat, amennyire lehetett, ugyanakkor megkérdezném, egyáltalán miért van szükség az egészre. Kicsit kaotikus lesz minden, a kísérőkocsiknak is nagyon nehéz lesz lejönni, és nagy a bizonytalansági faktor. Lehet, hogy nem lesz nagyobb gond, de ha valami nem felel meg a követelményeknek, nem kellene erőltetni ezeket a dolgokat.”

A háromszoros Tour-győztes ismét magyarázni próbálta, miért mulasztotta el a kötelező megjelenést a keddi szakaszt követő sajtótájékoztatón, amiért egyébként 1000 svájci frankra büntették:

„Lehet, hogy ez a Giro a hotelben dől majd el – utalt a pihenés fontosságára. Nem mentem el a sajtótájékoztatóra, mert átlagos nap volt, nem tudtam volna semmi érdekeset mondani, a főszereplő Cavendish volt. A sajtótájékoztató igazán sokáig tartott, és ha valaki ezt sértésnek vette, sajnálom, nem volt ilyen szándékom, egyszerűen pihenni akartam, és egyébként olyan versenyző vagyok, aki minden pillanatban a sajtó rendelkezésére áll.”

A tegnapi, 11. szakaszt így értékelte a rózsaszínű trikós: „Kemény nap volt, mindenki szökésbe akart kerülni, és végül olyan elmenés alakult ki, ami jó volt nekünk, Le Mevel megszerezhette volna a rózsaszínű trikót, mentesítve minket a munka alól, de a többi csapatnak köszönhetően továbbra is mi vezetünk. Félreértés ne essék, büszkeséggel tölt el, hogy rózsaszínben lehetek, de ha a végén is első akarsz lenni, pihenésre van szükséged. Hideg fejjel végiggondolva, jobb lenne, ha most nem rajtam lenne a trikó.”

Reuters
  Fotó: Reuters

Contadorral kapcsolatban megszólalt a kerékpársport legnagyobb alakja, Eddy Merckx is, aki méltatta a Saxo Bank sztárját:

Az Etnán egy lenyűgöző Contadort láthattunk, úgy támadott, mint Pantani, de ez nem meglepő olyasvalakitől, aki nyert már Girót és három Tourt. Ahhoz, hogy valaki legyőzhesse, ugyanolyan fantáziadúsan kell versenyeznie, ahogy ő teszi. Nagyon tetszik a stílusa, ahogy minden nap nyilvánvalóvá teszi a többieknek, hogy ő a legerősebb, igazi győztes.

Szökésekkel kell próbálkozni ellene, mert csapata nem a legerősebb, minden nap támadni kell őket, így előbb-utóbb kellemetlen helyzetbe kerülhetnek. Meg kell őket lepni, nehéz helyzetbe hozni, támadni a rózsaszínű trikót, ugyanúgy használni a fantáziát, mint ahogy ő tette az Etnán.”

A Giro d'Italia hírei új alrovatunkban: KATTINTSON IDE!