Cancellara, a tavasz királya nyilatkozik

Szerző: shLétrehozva: 2010. április 12. 14:02
Fabian Cancellara második Paris-Roubaix győzelmével egyértelműen a tavaszi szezon királya lett, triplázott a kockaköveken, begyűjtve az elsőséget az elmúlt hétvégéken, az E3 Prijs Vlaanderen klasszikuson, majd a Flandriai Körversenyen is. A háromszoros időfutam-világbajnokról kijelenthetjük, hogy „aki verhetetlen síkon”, és ez a kerékpársportban furcsán hangzik…



A 29 éves svájci a verseny utáni sajtótájékoztatón így nyilatkozott tegnapi, nyomasztó fölényéről:

Végig egymása koncentráltunk Boonennel. Tudtam, hogy az egész versenyen egymást figyeljük, és ahogy közeledett a végjáték, egyre idegesebb lettem. Nem volt már segítőm a csapatból, viszont bőven voltak még ellenfelek, és tudtam, hogy jönnek majd a támadások, és talán nem tudom szerelni a nyerő szökést.

Boonen többször próbálkozott, nekem természetesen tenni kellett rá a kereket. Viszont éreztem, hogy talán túl sokat vállal. A kísérőkocsiból mondták, hogy nyugi, ne csak másokat figyeljek, oldajam meg én a feladatot. És rájöttem, hogy „hoppá, igazuk van”. Ugyanakkor ismerve az elmúlt hetekben mutatott teljesítményemet, tudtam, hogy tartanak tőlem az ellenfelek, ha csak 10 méter előnyt is sikerül szereznem…

Reuters

Fotó: Reuters

Tudtam, hogy Boonen akciózni fog, mert korábban azt mondta, hogy neki jó, ha a kerékpárpályára, sprintre érkezünk, de én tudtam, hogy valójában nem szeretné ezt, látva jelenlegi formámat és a korábbi győzelmeim. Amikor támadtam, elül voltam, és oldalszél fújt. A Mons en Pevele rázatón fokoztam a tempót, ott már pofaszél volt, én pedig teljes gázzal hajtottam. Először azt akartam, csak egy kis csoport maradjon, aztán meglátjuk, mi történik, de egyedül maradtam és továbbmentem. Amikor mindent beleadtam, tudtam, hogy nagyon nehéz lesz a többieknek tartani velem a lépést, és ez plusz erőt adott. Tudtam, hogy ezzel fejben is kinyírom őket.

A Mons en Pevele pavé szektor után megkérdeztem a kísérőkocsit, hányan vannak mögöttem, mert azt gondoltam, ellenem versenyeznek majd, de nem így lett. Ahogy a kocsiból mondták: „elfáradtak, nyomnod kell”. Tulajdonképpen ki vállalta volna fel az üldözést? Boonen, Flecha és Hushovd meg a többiek szerintem tisztában voltak vele, hogy már csak a második helyért mennek. Stabilizáltam az előnyt, és csak ki kellett tartanom a végéig.

Reuters

Fotó: Reuters

Úgy gondolom, fontosak a kerékpáros almanachok, és sikerült valami különlegeset elérnem. Ha van esélyed véghezvinni valamilyen nagy dolgot, meg kell valósítanod. Most itt a party ideje a családommal, barátokkal, ez a legfontosabb. Szükségem van kikapcsolódni, kiélvezni a győzelmet, ritkán él át ilyen napokat egy kerékpáros. Egyelőre ennyi.