Az ifi olimpia mezőnyszámának értékelése

Szerző: shLétrehozva: 2010. augusztus 22. 20:01
Véget ért kerékpáros szempontból a szingapúri ifjúsági olimpia, ma országúti számokat rendeztek, a legjobb magyar eredményt Ifj. Stubán Ferenc és Fenyvesi Péter érték el, akik a főmezőnnyel fejezték be az országúti mezőnyversenyt.


A fiúk 5 körös, 48 kilométeres versenyét a belga Boris Vallee nyerte, 43,8 km/h-s átlaggal, a 2 másodperc múlva érkező 50 fős mezőnyben mezőnyben Stubán a 36., Fenyvesi a 47. helyen ért célba. Szoboszlai Patrik nem volt a 79 értékelhető versenyző között.

A lányoknak a mai napon egy 2,3 kilométeres egyenkénti indítású időfutamot kellett teljesíteni, a győzelmet Linda Indergand (svájci) szerezte meg 3:18 perces idővel, a 31 indulóból Kéri Zsófia 24. lett, 3:46.03 perces idővel,  28.03 másodperccel elmaradva a  győztestől, 36,6 km/h-s átlagot hajtva.

Stubán Ferike értékelése a mezőnyversenyről:

Eljött a várva várt nap: az olimpiai mezőny verseny... Nagyon vártam, mivel a korábbi 3,2 km-es időfutam nem igazán tartozott a specialitásaim közé, többek között azért sem, mert a kerékpárommal együtt 63 kg vagyok, így elmaradt a jó a szereplés... Azt gondoltam, hogy könnyű lesz rakni a kereket a mezőnyben és a végén pedig lesz, ahogy lesz...

Na ez a gondolat már a tegnapi edzésen szertefoszlott, ahol ugyanis 3 kört teljesítettünk edzésként az egész mezőnnyel, szinte versenytempóban... 11:15-kor volt a rajt itteni idő szerint (otthon kb. 5:15-t (jelent) 5 kör és 48 km várt ránk, 3-an álltunk rajthoz Fenyvesi Peti (mountain bike) Szoboszlai Patrik (BMX) és én. Már 1,5 héttel ezelőtt furcsálltam, hogy sok az ismerős arc a nemzetközi mezőnyből, több ország is 3 országútissal érkezett. Így a 32 helyett több mint kétszer annyi országútis volt.

A rajt után egyből felvettük azt a sebességet, ami végig dominált a versenyen: az 50-55 km/h-t. Patrik sajnos egy tömegbukásba keveredett kb. 5 km-nél és utána nem volt esélye a felzárkózásra. Az első 2 kör számomra tulajdonképpen egyenlő volt a halállal. Rengeteg kanyar volt többnyire 90 fokos illetve annál durvábbak, sok kigyorsítás és az alapjáraton magas tempóból sok támadás. Kialakult egy 3 fős szökés: egy columbiai (XCO győztes) egy cseh és egy olasz (XCO 2. hely). Az olasz sráccal beszélgettem verseny előtt és azt mondta nekem, hogy nem igazán jó országúton. Ezt igen erősen megcáfolta, mert ők 3-an 2 körön keresztül 40 mp-es előnnyel haladtak a mezőny előtt.

Nekem az utolsó kör esett a legjobban, annak ellenére, hogy ez a kör volt a leggyorsabb. Peti kellemes meglepetést okozott, hiszen végig a közelemben tekert és tartotta a mezőnnyel a tempót, az utolsó körben megszakadt előtte a sor és így hátramaradt. Az utolsó 3 km igen gyorsan eltelt. 150 méterrel a cél előtt ismét buktak, ahol nekem is kb. 10 km/h-ra kellet lassítanom és így a 36. helyen értem célba. A verseny átlagsebessége 47km/h lett (valószínűleg hosszabb lehetett a táv, ezért mérhetett a Ferike órája 47-es átlagot), ami ezzel a sok kanyarral végig 50 fölötti sebességet jelent. Ez eddigi versenyeim leggyorsabbja volt, összességében elégedett vagyok ezzel az eredménnyel.

Most egy hétig nem lesz lehetőségünk edzeni mert be kell csomagolni a bicókat és le kell őket adni. Tehát vár ránk egy hét városnézés :) A hazaérkezés után azonban rögtön edzésbe állok, hiszen szeptember 5-én következik a Memorial Davide Fardelli 1.1-es időfutam Olaszországban.

Fenyvesi Péter értékelése:

Az elmúlt 3 nap egyáltalán nem volt időm számítógép elé ülni, ennek több oka is van. Először is a Cross Country verseny után be kellett csomagolnunk a bicikliket. A montimat teljesen bedobozoltam, az országútit csak tekercsekkel fedtem a Forma1-es pályára tartó útra, hogy baja ne essen.

A mezőnyverseny előtt kevés alkalmunk akadt az edzésre, mert be voltak korlátozva. Magát a pályát a verseny előtti nap járhattuk be, akkor is csak 1 órán keresztül mehettünk rajta, és mivel már mindenkire ráfért az edzés a sok pihenő után, szinte versenytempóban haladtunk kb. 50-en 4 kört. Ebből én csak 3-at mentem, Stubán Feri bevállalta a 4-et, Szoboszlai Patrik szintén annyit tekert, amennyit én. Délután egy hosszabb pihenőben vettük ki a részünk, én ráadásként masszázst is kértem a magyar válogatott gyúrótól, ami nagyon jól esett, hála érte Bálintnak.

Másnap korán indultunk Ifjúsági Olimpiai Járattal a Marina Bay-re, ahol az olimpia megnyitó ceremóniáját rendezték. A színpad előtt állt a rajt-cél terület, és persze a nézőtér is. A rajtunk a technikai ellenőrzések miatt csúszott 25 percet, így egy kicsit többre sikeredett a bemelegítés időtartama.

Aztán végre 11:25-kor elrajtoltunk. A versenyt egy 10km hosszú pálya alkotta, amiből 5-öt mentünk. Az első 3 körben nagyjából azonos tempóban haladt az első boly, amiben én is tekertem Ferikével együtt. Patrik valamelyik körben belekeveredett egy tömeges bukásba. Én az első körben úsztam meg egy hasonlót, ahol ugyanúgy 60-as tempónál borultak az emberek, és épp hogy ki tudtam kerülni, lett is egy jókora nyolcas az első kerekemben. Egyébként ezen kívül a bicikli teljesen perfektül működött. A negyedik körben a boly visszavett, gondolom az élen az esélyesek az utolsó körre és a sprintre koncentráltak.

Az utolsó kört nagyon keményre fogtuk, még szélárnyékban is nehezen tudtunk menni a bollyal, több megindulás és szökés is történt, miközben hátul próbáltam pihenni. Aztán a kör háromnegyedénél egy versenyző elrontott előttem egy éles kanyart. Így hirtelen le is szakadtunk. Próbáltam nagyon sokáig visszaérni, de lehetetlen volt, mert senki nem akart segíteni, egyedül pedig nem bírtam.

Végül az a srác, aki miatt leszakadtunk, le is sprintelt, mert kifáradtam a vezetésben. Így a 47. helyen végeztem, pont középmezőnyben, 96 indulóból. Szomorú vagyok, mert be tudtam volna érni a bollyal, ha nem rontják el előttem, és sokkal jobb helyezést érhettem volna el. Ferike 36. és Patrik sajnos az esés miatt körhátrányt kapott. Végezetül összetettben 30. helyen végeztünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Junior olimpia: Stubán is bemutatkozott
Ifj. Stubán Ferenc a KSI Schwinn-Csepel versenyzője a mai napon az országúti időfutam versenyszámban mutatkozott be a szingapúri ifjúsági olimpián, és a 32 fős mezőnyben a 28. helyet szerezte meg. ...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Ifjusági olimpiai eredmények MTB XCO-ban
Kéri Zsófia és Fenyvesi Péter is jó eredménnyel fejezte be az ifjúsági olimpia hegyikerékpáros versenyét. A Tampines Bike Parkban rendezett olimpiai-krossz futamok kijelölt körpályáján a fiúk 21.7, a lányok 15.5 kilométert...
Tovább a teljes cikkhez »