Átigazolási piac, Contador, láncreakció!

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 30. 19:03
Talán nem pontos a cím, írhattunk volna Contador helyett Schleck-tesókat is, de nehezen lehet 40 karakterben összefoglalni a profi kerékpársportban kialakult meglehetősen bonyolult helyzetet. Nyilván nem a Tour-győztes Contador távozása az Asztanából a kiváltó ok, de tény, hogy teljesen átrendeződhetnek az erőviszonyok a ProTourban. Szögezzük le az elején, hogy az alábbi információk egy része nem kezelhető kész tényként, de a pletykák is érdekesek lehetnek:


Kezdjük Alberto Contadorral, a helyzet korántsem olyan egyszerű, mint hogy a Specialized legfőbb támogatottjaként és arcaként a gyár egyszerűen lenyomja a spanyol sztárt Bjarne Riis torkán, hiába ez látszik jelenleg a legvalószínűbb folytatásnak, két nehéz emberről van szó (Contador esetében egy még nehezebb ember, a báty-menedzser Francesco is bezavarhat a képbe), mindenesetre nem ismerjük pontosan az egymásnak feszülő érdekeket. Az biztos, hogy Riisnek a luxemburgi csapatot építő Schleck-tesók helyére kell világklasszis összetett menő, vagy olyan fiatal, aki már csak egy apró lépésre van ettől.

Contadornak érdemes még kivárnia, hiszen nem csak Bjarne Riis csapata jöhet szóba, saját közleménye szerint is több opciója van, amit át kell gondolnia. Ezek közül reálisnak látszik a korábban még a Forma 1-es pilóta, Fernando Alonso nevével fémjelzett projekt, mely szerint a világbajnok autóversenyző képes lenne szponzort behozni egy profi spanyol csapat létrehozásához. Jelen állás szerint nem is kell új csapatot létrehozni, hiszen ott van a sikerkovács, Unzue mester, aki éppen a Caisse D’Epargne helyére keres új névadó szponzort. A szálak összeérni is látszottak nemrég, ugyanis felreppent a Real Santander Bank neve, mint lehetséges támogató, amit annak idején Alonso kapcsán is emlegettek, valamint a spanyol autó-motorsportban kulcsszerepet játszó Movistar telefontársaság.

Azonban, hogy mégse legyen olyan egyszerű remek elméleteket gyártani, a spanyol as.com portálon most jelent meg egy cikk, mely a spanyol kerékpársport borzasztó nehéz financiális helyzetéről szól. Unzué például arról beszél, egyelőre csak egy 3 milliós szponzora van, ami vajmi kevésre elég, nemhogy Contadorra, de még egy Samuel Sanchez megszerzéséhez sem elég, aki egyébként az Euskaltellel az anyagiak miatt egyelőre nem hosszabbított szerződést, ezért is merült fel Unzue csapata, mint lehetséges desztináció.

Unzue és csapata egyébként valóban bajba kerülhet, mert Valverde ugyebár eltiltását tölti, Luis León Sanchez a Rabobankba tart, sőt, a legfrissebb pletykák szerint David Arroyo is távozhat, ő pedig az Asztanába. Sőt, az előbb forrásként megjelölt cikkben vélik tudni például azt is, hogy az orosz Gyenyisz Mencsov neve is felmerült a kazah csapattal kapcsolatban. Lenne is ezekben a hírekben logika, hiszen ha Contador távozik a kazahoktól, minden bizonnyal viszi udvartartását is, Dani Navarrót, Beni Novalt, Jesus Hernandezt. Egy személyes megjegyzés, hogy így, csomagban gondolkozva ez a kvartett sokkal inkább illene Unzue, mint Bjarne Riis kezei közé, csak hát, ha egyelőre nincs pénz a spanyoloknál, akkor mit lehet tenni?

Márpedig tényleg nem fest rózsásan a helyzet, ugyanis a másik ProTour gárda, a Footon-Servetto-Fuji is megszűnik, bár Gianetti mester és minden bizonnyal néhány versenyző együtt marad, de egy olasz szponzor lép be a képbe, a Lamprét eddig is támogató Geox cipőgyár, amely 5 évre, 50 millió eurós költségvetésben gondolkozik, távlati célja egy valódi olasz szuperteam megalakítása. A Lampréból Cunego neve már felmerült, mint kapitány, és a változatosság kedvéért a Geox-szal kapcsolatban is megemlíti az olasz sajtó Mencsovot. Ha már Cunego kikerül a Lampréból, kell a helyére valaki, a cyclismactu.net oldal például Scarponit említi.

Ha már szóba kerültek az olaszok, a Liquigas csapatával kapcsolatban, végre egy tényről is beszámolhatunk, a tehetséges fiatal horvát versenyző, a 24 éves Robert Kiserlovski távozik, jövőre az Asztanában folytatja. A keringő hírek és pletykák mindenesetre azt támasztják alá, hogy a kazahoktól valóban nem csak Contador távozik majd, hanem hű fegyverhordozói is, hiszen keresik a megüresedő helyekre a versenyzőket Vinokurovék. Felmerült újra a fele részben kazah nemzetiségű versenyzőkből álló Asztana víziója is, de a kazah csapattal kapcsolatban a slusszpoént a végére tartogattuk, ugyanis az olasz ciclo-news.com Riccardo Ricco nevét említi (szintén a szokásosnál nagyobb fenntartással kezelendő információ).

Hirtelen ennyi, így péntek délután, csak hogy mindenki csemegézhessen és kombinálhasson kedvére… Valószínűleg hamarosan folytatás következik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Hivatalos: a Schleck-tesók is lelépnek
A Tour de France második helyezettje, Andy Schleck hivatalos levélben írta meg a cyclingnews.com portálnak, hogy testvérével, Frankkal távoznak Bjarne Riis csapatától jövőre, és részt vesznek egy hazai, luxemburgi csapat...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A hivatalos közlemény: Contador távozik!
Alberto Contador a három napja véget érő Tour de France győztese hivatalos sajtóközleményben erősítette meg, hogy visszautasítja csapata, az Asztana ajánlatát a szerződéshosszabbításra. Hamar állást foglalt a kazah gárda is, az...
Tovább a teljes cikkhez »