A Giro Pokla előtt Stubán Ferenc értékel

Szerző: shLétrehozva: 2011. május 20. 11:00
Pokoli nehéz három nap vár a mezőnyre, mely során összesen több mint 10 500 méter szintkülönbséget kell majd leküzdeni. A Giro döntő szakaszai előtt Stubán Ferenc, országúti szövetségi kapitány osztja meg velünk gondolatait:


„Sokkal okosabbak leszünk az összetett szempontjából, a hétvégén kiderül, ki lesz a végén az első tízben. Az Etnán Mencsovot kivéve mindenki megjött Contador mögött egy csoportban, Contador elképesztő volt, senki nem tudott vele menni, de hozzátenném, hogy nem is mindenki akart, tisztában voltak vele, hogy az Etna bemelegítés volt ahhoz képest, ami most következik.

Az általam megnevezett ötösből Mencsov elszállni látszik, de még nem írnám le, ha most a második-harmadik hetet megnyomja, még bármire képes lehet. Ő nagyon okos versenyző, de nagy bátorság kellett ahhoz, hogy tartalékoljon (ha tartalékolt), egyelőre nem tudom, őt hová tegyem. A rengeteg hegy után az időfutam is dönthet majd Milánóban, ott pedig Mencsov akár perceket is adhat a többieknek, lehet arról van szó, hogy ő máshogy kalibrált.

Contador most toronymagas esélyes, de bármi történhet vele is, Nibali-Kreuziger-Scarponi trió mellett pedig, ahogy mondtam, még mindig nem írnám le Mencsovot. A hétvégi szakaszokon mindenesetre kiderül majd, mi van vele, mint ahogy sok más kiderül majd.

13. szakasz: Spilimbergo - Grossglockner 167 km
Hegy kat. magasság hossza meredekség -max. szint
Monte Croce Carnico 1.336 m 10,4 km 4,9% 9% 509 m
Gailbergsattel 981 6,8km 4,1% 11% 281 m
Iselsbergpass 1.209 m 8,5 km 6,5% 12% 552 m
Grossglockner 1908 m 13,6 km 6,3% 14% 863 m

A mai, 13. szakasz már nagyon nehéz lesz, két kemény emelkedővel a lábakban egy nehéz hegy a végén, ami a körversenyeken átlagos nagy hegyeknél nehezebb. Szerintem ma hazaérhet egy szökevénycsoport, elengedhetnek akár jó hegyi menőket is, olyanokat, akik ott vannak a tűz közelében, de tudják róla, hogy nem megy jól időfutamon.

Az összetett esélyesek közül aki nem jön meg ma elöl, annak vége, és aki elöl jön, az is elszállhat még, akár másnap. Éppen ezért szerintem a nagyok tartalékolni fognak, amennyire csak tudnak, talán félnek a holnapi naptól, de mégis nagyon jól kell nekik teljesíteni, mert leszakadni nem lehet. Contador, Nibali, Kreuziger, Scarponi és Mencsov vagy együtt jönnek majd, esetleg valaki leszakad, vagy valaki izomból elmegy, de elengedni ők most sehol nem fogják egymást.

A holnapi szakasz borzasztó nehéz lesz, az utolsó előtti hegy, a Crostis nem csak majdnem olyan meredek, mint a Zoncolan, de iszonyú veszélyes is a rossz utakkal. Én még mindig nem értem, miért kell elmennünk ilyen irányba, gyakorlatilag ez már extrém sport, és életveszélyes. Mivel egy kis hiba nem csak az összetett szempontjából lehet itt döntő, hanem végzetes is lehet, talán nem fognak kockáztatni az esélyesek, de az ellenkezője is történhet. A holnapi szakasz előtt még jelentkezem, és bár nem a Giróhoz tartozik, de hamarosan az olimpiai kvalifikációval kapcsolatos esélyeinkről is adok tájékoztatást.”

A Giro d'Italia hírei új alrovatunkban: KATTINTSON IDE!

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Ki nyeri a Girót a kapitány szerint?
Tavalyhoz hasonlóan, az idei olasz kerékpáros körversenyen is Stubán Ferenc, a magyar országúti szövetségi kapitány, és kontinentális csapatunk, az Ora Hotels-Carrera sportigazgatója jelentkezik majd jegyzeteivel a Giróval...
Tovább a teljes cikkhez »