Zvonarjova legyőzte a világelsőt Dohában

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 7. 21:51
Harmadik meccsét is megnyerte a Fehér csoportban Vera Zvonarjova a Dohában zajló WTA-világbajnokság harmadik napján. Az orosz játékos ezúttal a világelső Jelena Jankovicsot verte 2:6, 6:3, 6:4-re, aki korábban szintén mindkét találkozóját megnyerte. Három szettben győzött Jelena Gyementyjeva a Serena Williams helyett beugró Nagyja Petrova ellen. Agnieszka Radwanska Ana Ivanovics helyett szerepelve diadalmaskodott.



Jankovics az első szettben hozta a tőle megszokott remek védekező játékot, és fogadásaival ismét bizonyította, hogy ebben a tekintetben ő a világ legjobbja. Háromszor is elvette az orosz adogatását, emellett sajátját csak egyszer vesztette el, így simán hozta a felvonást 6:2-re.

 

A másodikban aztán Zvonarjova már keményebb ellenfélnek bizonyult, és szívós játékával bebizonyította, hogy nem véletlen az, hogy ezen a világbajnokságon eddigi két meccsén Ana Ivanovicsot és Szvetlana Kuznyecovát is elverte.

 

A második periódusban ugyanis 3:2-es vezetésénél lebrékelte a szerbet, és ennek köszönhetően 6:3-ra meg is nyerte a játszmát.

 

A döntő szett ismét kiélezett párharcot hozott. A felek fej-fej mellett haladtak egészen 3:3-ig, de ekkor ismét az orosz koncentrált jobban, 5:3-ra el is húzott, majd a meccsért adogathatott egy játékkal később, és nem is remegett meg a keze: ő maradt az egyetlen szászázalékos versenyző a Fehér csoportban.

 

Nagyja Petrova azért vehetett részt a tornán, mert péntek délután Serena Williams visszalépett a küzdelmektől, így az orosz versenyző előtt adódott a lehetőség: egy esetleges Gyementyjeva elleni győzelemmel bekerülhetett volna a legjobb négy közé a világbajnokságon.

 

Motiváltan is kezdett a világranglista tizedik helyezettje, és az első szettben 4:4-ig tartotta is a lépést az olimpiai bajnokkal, aki a végén azonban összeszedte magát és behúzta az első felvonást.

 

A folytatásban Petrova ugyanúgy küzdött, aminek meg is lett az eredménye, 2:0-ra elhúzott. Azonban ez sem bizonyult elegendőnek honfitársa ellen, aki nem sokkal később kiegyenlített. Pontosabban fogalmazva eleinte nem bizonyult elegendőnek, hiszen a „beugró versenyző” bírta jobban a játszma hajráját, és ki is egyenlített.

 

A döntő szettben aztán elhúzott Gyementyjeva, de Petrova lelkesedését mutatta az is, hogy 5:4-re felzárkózott, de többre nem futotta az erejéből, így ezt a felvonást 6:4-re elbukta. Győzelmével az olimpiai bajnok jutott a legjobb négy közé, ahol Vera Zvonarjovával csap majd össze.

 

A lengyel Agnieszka Radwanska Ana Ivanovics helyett ugrott be a , és egyetlen meccs maradt a számára, amelyen az orosz Szvetlana Kuznyecova ellen kellett szépíteni a szerb eredménysorán. Sikerült neki, hiszen 6:2, 7:5-re megverte a már szintén kiesett ellenfelét.

 

WTA-VILÁGBAJNOKSÁG, FEHÉR CSOPORT:
Zvonarjova (orosz, 8.)-Jankovics (szerb, 1.) 2:6, 6:3, 6:4
Radwanska (lengyel)-Kuznyecova (orosz) 6:2, 7:5

 

WTA-VILÁGBAJNOKSÁG, BARNA CSOPORT:
Gyementyjeva (orosz) - Petrova (orosz) 6:4, 4:6, 6:4