Tokió: Szávay Ági első meccsén kikapott

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 16. 07:47
Arn Gréta és Czink Melinda selejtezős búcsúját követően egyedül az alanyi jogon főtáblás Szávay Ágnes képviselte a magyar színeket a Tokióban zajló, 1,34 millió dollár összdíjazású, kemény pályás tenisztornán, de sajnos ő sem sokáig. Éljátékosunk ugyanis már az első fordulóban, nagy csatában ugyan, de háromszettes vereséget szenvedett a versenyen szabadkártyával rajthoz álló, hazai közönség előtt teniszező Morita Ajumitól.


 

Morita adatait böngészve Szávayhoz viszonyítva egyet állapíthattuk meg a találkozó előtt: mínusz egy. A japán egy évvel fiatalabb Áginál (19, illetve 18), egy évvel később csatlakozott a profi táborába is (2005, illetve 2004), de talán ami ezeknél lényegesen fontosabb, kettejük párharcában eggyel a magyar felé billent a mérleg nyelve. Legalábbis Tokióig…

 

Egy dologban azonban jelentős volt a különbség: Moritát a 162. helyen jegyzik a WTA-világranglistán, ellenben Szávayt a 19-en.

 

Korábban a 2008-as Roland Garros főtábláján már találkozott egymással a két játékos, ott Ági az első fordulóban hozta a kötelezőt, igaz csak három játszmában (6:1, 4:6, 6:4). Moritának hazai pályán jött össze az egyenlítés.

 

A két óra és 26 percig tartó találkozón már az első játszmában roppant mód megnehezítette Szávay dolgát japán riválisa, hiszen utóbbi csak a rövidítésben adta meg magát, ott sem könnyen.

 

A második szett hasonlóan kiélezett küzdelmet hozott, bár akkor már nem jutott el a rövidítésig a végkifejlet, egy szó mint száz: Morita egyenlített.

 

A döntő játszmában aztán 5:4-es előnyre tett szert a japán, Szávay az egyenlítésért adogathatott. El is húzott gyorsan 30:0-re, de utána négy szervája is a japáné lett, aki az első meccslabdából meg is tudta nyerni a találkozót.

 

Szávay Ágnes legnagyobb ellenfele a találkozón, ahogyan 2008-ban már több alkalommal is előfordult, Szávay Ágnes volt.

 

Parádés szervái a tarsolyban maradtak, mindössze egy ásszal zárta a találkozót, amelyet Morita is bemutatott. Viszont amíg Szávay tizenkét (!) kettős hibát vétett, addig a japán megállt ötnél.

 

Az első szervákból közel azonos pontot tudott csinálni a két játékos, nem úgy a másodikból: Morita 41 százalékával szemben ez a mutató Szávaynál csupán 28.

 

A végletekig kiegyenlített ütközetben az a játékos kerekedett felül, aki jobban bírta az idegeke csatáját, hajszálnyival jobban koncentrált ellenfelénél. Ez a játékos pedig a Szávaynál kevésbé rutinos Morita volt, aki azért már bejutott a Top 100-ba is, igaz csupán idén áprilisban, és akkor is csak a 97. helyen jegyezték.

 

A győztes japán ellenfele a második fordulóban a Szvetlena Kuznyecova (orosz, 5.)-Na Li (kínai) mérkőzés továbbjutója lesz.

 

 

Tokió, 1,34 millió dollár összdíjazás, kemény pálya:
Női egyes, 1. forduló:
  • Morita Ajumi (japán) – Szávay Ágnes (magyar) 6:7 (7-9), 7:5, 6:4
  • Radwanska (lengyel, 6.) – Nakamura (japán) 6:1, 6:4
  • Bartoli (francia) – Kirilenko (orosz) 6:2, 6:2