Nem játszhat a döntőért Szávay Madridban

Szerző: shLétrehozva: 2009. május 15. 14:58
Szávay Ágnes egy szettig volt méltó ellenfele a korábbi világelső francia Amélie Mauresmónak a madridi, 4.5 millió dollár összdíjazású salakverseny negyeddöntőjében. A következő két szettben összesen két gémre futotta erejéből az Arantxa Sanchez-Vicario Stadionban.


Nem túlzás, hogy az első negyven percben szenzációsan teniszezett Szávay Ági. Agresszívan, okosan irányított, sült a keze, a finom megoldások mellett romboló erejű fonák és tenyeres ütésekkel is bénította a rutinos franciát.

Az sem zökkentette ki, hogy az első játékban hét fogadóelőny is kevésnek bizonyult a gyors brékhez, illetve 4:2-ről Mauresmo egyenlített és 4:5-nél a szett folytatásáért kellett szerválnia.

A második játszmában, a negyedik gémben Áginak még volt labdája a 2:2-höz, de helyette előbb 1:4 lett, majd 40:0-ról elbukva az adogatását nagyon nehéz helyzetbe került. Mauresmóról, mint egy élő falról jöttek vissza a labdák, gyakorlatilag hiba nélkül teniszezett, miközben variálta is a játékot, egyértelműen átvette az irányítást, agresszívabbá, bátrabbá vált.

A döntő játszma sajnos nem hozott újabb fordulatot. Ági 0:4-nél még megvillantott valamit az első szettben mutatott teljesítményéből, küzdött becsülettel, de a nagyon tapasztalt francia nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából, nem remegett meg a keze.

AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS GÉMRŐL GÉMRE
MUTUA MADRILENA OPEN – WTA-TORNA, MADRID, 4.5 MILLIÓ DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, SALAK
Szávay Ágnes (magyar)–Amélie Mauresmo (francia) 7:5, 1:6, 1:6
1:6
A lecke világos, nyerni kell a szerváját Áginak, különben vége. Nem indul rosszul, de aztán hirtelen 30-40 és az első meccslabdánál egy rontott tenyeres a csata végét jelenti.
1:5
Remekül kezdi a játékot Ági (0-30, Mauresmo szervájánál), de a francia pontosan tudja, mit jelentene, ha hagyná visszajönni a meccsbe a magyart. Rátesz egy újabb lapáttal, nem hibázik és hozza a gémet.
1:4
Meg kell állítani a franciát! Nyert kilenc gémet sorozatban. Ági végre megint agresszív és pontos, semmire hozza az adogatását.
0:4
Nincs még vége! Játszani kellene! Mauresmo adogat, 30-0-ról hiába egyenlít Ági nem tudja kezelni a francia bomba adogatását, majd előkészítés nélkül támadja a hálót és rontja el a tenyeres röptét.
0:3
A harmadik játszmában Ági az első hét adogató pontját elvesztette, tehát 0-2, 0-40-ről kapaszkodik, sikertelenül, mert 30-40-nél, egy nehéz, mély fonák után a labda az alapvonalon túl ér salakot
0:2
Nem szabad leengedni, nem szabad hagyni, hogy a francia irányítson! Könnyű ezt mondani, de Mauresmo nem véletlenül vezette a világranglistát összesen 39 héten át. Ági végre megvillan, nem is egyszer, de Mauresmo nagyon rutinos és a fontos pillanatokban extrákra is képes. Hiába bizonytalankodik a francia (kettős hiba) a bréklabda sem jön össze.
0:1
Ez nagyon nehéz lesz, Mauresmo egyre jobban játszik. Ági adogat és egy francia pont után előbb kettős hiba, majd egy picit széles fonák:0-40! Sajnos nem sikerül az egyenlítés, mert Mauresmo, fonákkal biztosan üt el a hálónál álló Ági mellett.
1:6
Ezt most már nehéz lesz megfordítani! Mauresmo adogat és sorozatban a nyolcadik pontját nyerve három játszmalabdához jut. Az első kettőt Ági hárítja, de a harmadikat nem sikerül.
1:5
Az első ász szervával színesített játékban Ági 40:0 után kicsit megtorpan, egy kettős hiba is becsúszik és Mauresmo is érzi, érdemes a nyomást Ágin tartania. 
1:4
Nem sikerül javítani, Mauresmo simán hozza az adogatását.
1:3
Mauresmo váratlanul támadób, agresszívabb teniszre vált és 30-0-ról, 30-40-re fordít. Ági a bréklabdánálelőbb egy bámulatos fonákot üt, majd egy nagyon nehéz, de látványos mély röptével egyenlít. Egy újabb vizetfakasztó fonák, de az előnyből gyorsan bréklabda lesz és az újabb rontott tenyeres (sorozatban a második) nehéz helyzetbe hozza a magyart.
1:2
Mauresmo variálja a játékot, szerva-röptével is meglepi Ágit, aki hibázik is. Először nyeri love-ra az adogatását a francia.
1:1
Szerencsére Ági jól koncentrál és egy jó szervával, 40-30-nál hozza a gémet.
0:1
A második játszmában Mauresmo kezd adogatni. Viszonylag simán megcsinálja.
7:5
Micsoda fordulatok! Most a játszmáért adogat Ági. 30-0-nél egy rontott tenyeres okoz bosszúságot, de gyorsan 40-15-re módosul az állás és az elsőt meg is csinálja  a hálóhoz futva egy tenyeres top-spin volley-val. Egy óra három perc színvonalas tenisz, nagy csata után Ági vezet.
6:5
Ebből rövidítés lesz, pedig az első negyven perc alapján Áginak, ha nem is simán, de nyernie kellett volna a játszmát, gondoltam 5-5-nél.
A francia 40-30-nál fonákkal az égbe küldi a labdát, de ehhez Ági agresszív játéka is kellett. Mauresmo a második előnyénél sem tud mit kezdeni az alapvonalra lőtt labdával, majd már áginak van bréklabdája, de a korábbi világelső brutális fonákot üt keresztbe. Rögtön utána kettős hiba, újabb fogadóelőny! Ági láthatóan megint elkapta a fonalat, erőteljesen támad, a francia rendre felpörgeti a labdát, de a negyedik tenyeres után kapitulál.
5:5
Megtört a rossz sorozat, Ági másodszor hozta az adogatását, magabiztosan, semmire!
4:5
Kezdődhet minden elölről. Mauresmo nagyon elszántan, koncentráltan teniszezik és csak egy pontot engedélyez Áginak, így a pihenő után már azért szervál a magyar, hogy folytatódjon a szett.
4:4
A madridi napsütésben negyven perce játszanak és Ági az 5-3-ért adogat.0-15 után egy hatalmas, jól helyezett szerva (15-15), aztán kis bizonytalanság egy jó fonák után, majd a francia nagyon szerencsés 15-40! Sajnos a legrosszabbkor ront Ági fonákkal, egy nem túl nehéz, de alig felpattant labdát üt a hálóba. Mauresmo visszabrékelt :-(
4:3
Úgy tűnik, Mauresmo megmutatja, hogy ilyet ő is tud (love-ra hozni az adogatást), de ebben talán az is benne van, hogy Ági fejben a saját szervájára koncentrál már. Azért egy pontot összehoz a magyar ebben a gémben is. 
4:2
Egyelőre minden úgy alakul. mint a legszebb álmainkban. Ági annak ellenére dominál és vezet, hogy Mauresmo egyáltalán nem teniszezik rosszul. Mauresmot egyre jobban elbizonytalaníthatja, hogy Ági a fonák mellett már a tenyeressel is képes pontot ütni, egyenesbe és keresztbe egyaránt. Az eddigi legsimább játék, pontot sem engedélyezett a franciának.
3:2
Ági jól kezd fogadóként, de a francia 0-30-ról fordít 40-30-ra. Ági villan és egyenlő, de Mauresmo nem hagyja magát. Négyszer előnye van, de a magyar az első és a második szerváját is meg tudja támadni és utána a fonákkal azt csinál, amit akar. Aztán egy rontott fonák és Áginak újabb brékpontja van (a nyolcadik). Ez megvan!
2:2
Ági adogat, az első pont nem az övé, de aztán villan a fonák, a hálónál sem lehet elütni mellette és gyorsan 40-15 lesz. Egy újabb egyenes fonák Mauresmo helyére és sima gém.
1:2
Ági továbbra is az árnyékos oldalon, a térfelének a fele árnyékban. A francia simán hozza a gémet.
1:1
Nincs pihenő, csak térfélcsere. Ági adogat és szenzációsan játszik. Variábilisan, okosan, pontosan, 40-15 egy tökéletes rövidítéssel. Aztán 40-30-nál egy hibátlan rövid, tenyeres kereszt.
0:1
Mauresmo kezdett adogatni. Egy szerencsés ponttal kezdett a francia, de utána Ági remekelt 15-40. Az első bréklabdánál egy ki nem kényszerített tenyeres segített Mauresmon, majd egy jó szerva, 40-40. A következő labdamenetben Ági elütött a hálónál álló francia mellett, de a harmadik bréklabdát sem sikerült behúzni. Újabb látványos pont, Ági röptézik, támad, lecsap, övé a pont. A fogadóelőnyt ezúttal sem sikerül érvényesíteni. Aztán egy bámulatos adogatás-fogadás, de ez a bréklehetőség is oda. Mauresmo kettős hibát szervál, de utána egy jó szervával egyenlít. Megint Ági tündököl, egy bámulatos fonák egyenessel szerzi a pontot. De a francia nem törik meg és három gyors ponttal hozza a gémet 
13:00. Elkezdődött a melegítés az arénában.

 

ELŐZETES:
A franciák klasszisa július 5-én ünnepli a 30. születésnapját. A legjobb éve a 2006-os volt, amikor Melbourne-ben és Wimbledonban is győzni tudott. A csúcsra már 2004-ben felért: a US Open után, öt hétig vezette a világranglistát (az első francia teniszező, akinek ez sikerült), később, 2006 elején még 34 hétig ült a trónon.

A Grand Slamek közül a Roland Garroson érte a legtöbb csalódás, a hazai pálya, az elvárás szinte mindig agyonnyomta: 1995 óta soha nem hiányzott a párizsi salakról, de a legjobb négy közé egyszer sem tudott bekerülni.

Az utolsó tíz szezonból a tavalyi volt a legkevésbé sikeres, a 2008-as idényt a 24. helyen zárta, igaz sokat bajlódott különböző sérülésekkel. Az idén javuló formában megkezdte a visszakapaszkodást: veretlen maradt a februári, párizsi fedettpályás versenyen. Ez volt pályafutása 25. WTA TOUR diadala.

Salakon, Madrid előtt csak három meccset játszott az idén: Rómában az első fordulóban kikapott a spanyol Martinez Sancheztől, a Fed Kupában viszont Cibulkovát és Hantuchovát is legyőzte áprilisban.

Madridban nem szerepelt a kiemeltek között. Az első két fordulóban, Sugijama és a kínai Zseng ellen játszmát sem vesztett, a negyeddöntőbe jutásért az orosz Gyementyjevát verte 1:6, 6:4, 6:2-re.

Ágival korábban egyszer találkozott: tavaly augusztusban New Havenben, a negyeddöntőben és 6:4, 7:5-re győzött. (SH/szavayagnes.hu)