Nadal könnyedén lépett át Troickin

Szerző: shLétrehozva: 2008. augusztus 30. 21:18
Első nagyobb falatnak tűnő ellenfelét is legyőzte Rafael Nadal az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open harmadik fordulójában, Flushing Meadowsban. A német Björn Phau és az amerikai Ryler De Heart után a világranglista 71. helyén álló szerb Viktor Troickit is simán verte meg a világelső, mégpedig 6:4, 6:3, 6:0-ra, és ezzel bejutott a legjobb 16 közé, ahol az amerikai Sam Querrey lesz az ellenfele.


 

Az olimpiai bajnok és immáron közel három hete a világranglista élén álló spanyol klasszisnak eddig nem volt teljesen izzadtságmentes a szereplése New Yorkban. Az első fordulóban a német Phau olyannyira megnehezítette a dolgát, hogy a három szettből kettőben is csak rövidítéssel tudott győzni.

Ezzel szemben a második körben a hazai pályán játszó De Heart nem jelentett igazi erőpróbát az uralmat idén átvevő Nadalnak, simán hozta a győzelmet és jutott a legjobb 32 közé. Ahol az a Viktor Troicki volt az ellenfele, aki a német Kohlschreiber ellen ugyan hosszúra nyúló küzdelembe bonyolódott, de szerencséjére a germán teniszező sérülés miatt feladta a meccset, így a szerb indulhatott csatába az ibériai sztár ellen.

Az első szettet esélyeshez méltóan nyitotta Nadal, simán hozta saját szervajátékát, majd a balkáni játékos egyenlített. Nem sokat változott a csata összképe a játszma további perceiben sem. Egyik félnek sem sikerült túljárnia annyira a másik eszén, hogy elvegye az adogatását. Ászokkal operált mindkét teniszező, amelyeknek egyikük sem találta az ellenszerét. 5:4-nél Troicki remekül verte vissza a spanyol támadásait, azonban a világelső hozta az utolsó két pontot és ezzel 6:4-re hozta az első szettet, összesen 40 perc alatt.

A második játszmában a szerb összekapta magát, és bár a vezetést Nadal szerezte meg, a következőt a hálóba ütötte és ezzel 1:1 volt az állás. A következő gémben Troicki elvette magasabban jegyzett ellenfele adogatását, majd hozta a sajátját is, és elhúzott kettővel. Minden reménye ellenére ez volt az utolsó értékelhető megmozdulása. A wimbledoni bajnok átvette az irányítást, 4:3-nál két bréklabdája is volt, majd a harmadikat ütötte csak be. A végén hosszút ütött Troicki és ezzel Nadal nyerte ezt a részt is 6:3-ra.

Kötelességből azért le kellett játszani a harmadik szettet is, bár sok kérdés ekkor már nem maradt. A spanyol egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államokba sem azért jött, hogy egy jót gyakoroljon. Elsőre elvette ellenfele szervajátékát, 4:0-nál sorozatban a tizedik pontját ütötte be Nadal, majd egy jó ritörnt követően bevágta a győzelmet jelentőt is.

A világelső ellenfele a következő fordulóban, a legjobb nyolc között az amerikai Sam Querrey lesz, aki a horvát Ivo Karlovicot verte hatalmas csatában és nem mellékesen hatalmas meglepetésre.

US OPEN, FÉRFIAK, 3. FORDULÓ:
Nadal (spanyol, 1.)-Troicki (szerb) 6:4, 6:3, 6:0