Nadal kiütötte Gonzalezt és elődöntős

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 13. 01:09
Nem sokat bíbelődött Rafael Nadal a chilei Fernando Gonzalezzel szombaton Flushing Meadowsban. A csütörtök este eső miatt félbeszakadt negyeddöntőmérkőzés folytatásában a spanyol előbb a második szett rövidítését hozta, majd a harmadik játszmában mindössze 12 pontot engedett a dél-amerikainak. Nadal csak 34 percet volt a pályán a bajnokság 13. napján, így a vasárnapi Juan Martin del Potro elleni elődöntőre bőven maradt ereje.


Hivatalosan 2 óra 37 percig tartott Rafael Nadal és Fernando Gonzalez találkozója, de a valóságban közel két nap telt el a rajttól a célig. A spanyol, mintha csak valami nagy dobásra készülne, nem akart túl sok energiát és időt veszíteni szombaton az Arthur Ashe Stadionban. A második szett rövidítésében egyetlen pontot sem engedett riválisának, aki 6:7, 6:7-nél valószínűleg lélekben feladta a kilátástalan küzdelmet. Soha nem nyert még Nadal ellen hatodszor próbálkozott), szettet sem, miért most történne meg a csoda 0:2-nél. Ráadásul ezúttal Gonzalezt látogatta meg a doktor a harmadik játszmában, 3:0-nál, de nem ezért kapott ki. Nadalt a hasizom sérülése miatt körberagasztották, ami egyértelműen segített a mallorcainak, működött.

„Fizikálisan nem volt fontos a mai mérkőzés, nem befolyásolta az állapotomat, nem vagyok hátrányban a többiekhez képest. Száz százalékig biztos, hogy frissebb vagyok, mint tavaly, akkor mentálisan teljesen ki voltam facsarva”- mondta Nadal még a pályán. A vasárnapi ellenfeléről, Juan Martin del Potroról úgy nyilatkozott, hogy hihetetlen az adogatása, nagyon kiegyensúlyozott az alapvonalról és alig hibázik. Az argentin egyébként az utolsó két meccsükön legyőzte a spanyolt (Miami, 2009: 6:4, 3:6, 7:6; Montreal, 2009: 7:6, 6:1), igaz előtte négyszer kikapott tőle.

Az eső miatt folyamatosan átírják a US Open menetrendjét. Péntek este úgy tűnt, mindenki boldog és elégedett lehet, lesz. A pénteki jegy szombatra érvényes (Nadalék, a női egyes elődöntők és női, férfi páros). Még jól is jártak, igaz az újabb csapadék miatt Wozniackiék meccsét áttették a Louis Armstrongba és napközben alig történt valami! A tévéknél a CBS a szombat esti főműsorra tervezett női döntő helyett megkapta Serena Williams és Kim Clijsters csatáját (előrehozott finálé, még jobb is, mint a döntő). Az eredeti szuper szombatosok vasárnap nézhetik a két férfi egyes elődöntőt, este pedig (a szombat esti jeggyel a női bajnokit). Akik a vasárnapi férfi döntőre készültek, hétfőn mehetnek, mint tavaly. Persze ahhoz, hogy ez tartható legyen, javulni kell az időjárásnak (vasárnapra és hétfőre már napos időt ígérnek).

Azért ez az egész kavarás nem kis bűvészmutatvány, a körülményekhez, a lehetőségekhez képest a legjobb variációt alkották meg a szervezők Néhány tízezer embernek ugyan alaposan átírták a programját, de ahogy a tanult francia mondja c’est la vie! Tavaly is találkoztam olyan német szurkolókkal, akiknek jegyük volt a férfi döntőre és vasárnap ott álltak tanácstalanul, mert hétfőn ment a repülőjük. Az egész kalamajkának az a lényege, hogy az amerikaiaknak is meg kell oldani, legyen befedhető centerük!

A pénteki egész napos eső két dologra mindenképp jó volt. Végre nyugodtan elolvashattam a The New York Times aktuális számát és úgy hagyhattam magam mögött a US Opent, hogy nem maradtam le semmiről. Az újságból megtudtam, hogy az amerikai tini-sztár Melanie Oudin élete sem fenékig tejfel. Tart a szülei válópere, ami tavaly nyáron kezdődött, de valakik úgy gondolták, néhány zaftos részletet, most kell nyilvánosságra hozni. Megtudhattuk, hogy Melanie édesapja azért adta be a keresetet, mert kiderült, felesége összebújt (nem is egyszer) lányuk teniszedzőjével. Te jó ég, hány (nem, mint ige, bár az is lehetne) ilyen történetet hallottam az elmúlt években, ezek a teniszedzők…
Nagy riportot közölt a The New York Times a limosok (luxus-taxik) gyötrelmeiről. Éveken át jövedelmező üzlet volt a US Openről a tehetősebb szurkolókat fuvarozni. A cégek még szerződtek is a különböző társaságokkal. A gazdasági válság azonban ide nagyon begyürüzött, napok telnek el egyetlen fuvar nélkül. A piacot uraló indiai és pakisztáni sofőrök pedig komoly gondban vannak.

Műsorszünet idejére tanulságos, kellemes kikapcsolódás az olvasás, de remélhetőleg a hétvégén újra a teniszé lesz a főszerep Flushing Meadowsban.

Bár a nagyszerű hírről már beszámolta, azért itt is megemlítendő: Fucsovics Marci döntős a US Openen! A nyíregyházi fiú, pályafutása első Grand Slam versenyén folytatta szenzációs szereplését és a juniorok páros elődöntőjében magabiztosan nyert a második kiemelt Arguello-Velotti argentin duó ellen 6:3, 6:2-re.

A fiatalokat a pénteki várakozás után átköltöztették egy New Yorktól vagy 30-40 km-re épült, legalább tíz fedett pályával rendelkező komplexumba. A magyar és tajvani társa az első fordulós remek játékkal rukkolt elő és viszonylag simán győzött. „Az ellenfél nagyon erős volt az alapvonalról, de mi a hálónál sokkal jobban játszottunk. Szerencsére a partnerem ma megint sziporkázott és én sem voltam rossz”- mondta boldogan közvetlenül a meccs után Fucsovics Márton. A vasárnapi fináléban két amerikai Kandath és Sock lesz az ellenfél. Anélkül, hogy bármit is elkiabálnánk: a magyar és a tajvani (Csie) az elmúlt napokban sokkal jobb, előrébb jegyzett kettősök ellen is nyerni tudott. Igaz ez Grand Slam döntő lesz!

Az amerikai nyílt teniszbajnokság történetének első magyar győztese lehet Fucsovics Márton. Ez az egyetlen Grand Slam, ahol magyar még egyetlen versenyszámban sem tudott soha nyerni.