Lemosták Nadalt, Federer egyedül maradt

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 7. 17:44
Nem tudott visszavágni a világelső Rafael Nadal az orosz Nyikolaj Davigyenkónak az egy évvel ezelőtti katari fiaskóért! Akkor a döntőben kapott ki (0:6, 7:6, 6:4), most már a fináléba jutásért szenvedett meglepő, már-már megalázó vereséget a férfi tenisz jelenlegi királya.A dohai egymillió dollár összdíjazású Grand Prix elődöntőjében a címvédő 1 óra 25 perc alatt 6:3, 6:2-re a győzött a spanyol ellen, így a szombati döntőben Davigyenko lesz Federer ellenfele. A moszkvai tavaly a négy között bizonyult jobbnak a svájcinál, de most Federer revánsot vehet.


Nem sok teniszező büszkélkedhet azzal, hogy minimum öt alkalommal mérkőzött Nadallal és pozitív a mérlege a mallorcai ellen. Davigyenko mindezt elmondhatja magáról, mert kilenc korábbi találkozójukból ötször ő jött le a pályáról nyertesen. Ráadásul az utolsó három meccsükön rendre jobbnak bizonyult riválisánál.

Ennek ellenére nem a moszkvai számított az újabb összecsapás esélyesének, és a teniszvilág fokozott érdeklődéssel készült egy újabb Nadal-Federer döntőre. Ehhez képest Davigyenko az egy évvel ezelőtti formáját idéző játékkal kiütötte Rafa Nadalt.

Az első játszmában 3-3 után brékelt és állva hagyta a bizonytalan spanyolt: sorozatban nyolc gémet nyerve 6:3, 5:0-ra húzott el. Jellemző a spanyol példáértékű küzdenitudására, hogy ekkor sem adta fel, elszántan harcolt, hogy utolérje az oroszt.

Meccslabdákat hárítva 2:5-re szépített, de az alapvonalról pazarul teniszező Davigyenko, amikor másodszor szerválhatott a diadalért már nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából. 1 óra 26 perc alatt győzött.

Függetlenül a szombati döntő eredményétől Roger Federer máris megkezdte a felzárkózást a világranglistán, Doha előtt 3305 pont volt a különsbég kettejük között, de tekintettel arra, hogy a ranglistavezető tavaly döntős volt Katarban, míg a svájci már az elődöntőben búcsúzott ez a differencia most csökkeni fog. 

ATP DOHA, 1,024 MILLIÓ DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, ELŐDÖNTŐ:
Davigyenko (orosz, 5.)-Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2
Federer (svájci, 2.)-Tsonga (francia, 3.) 6:3, 7:6(7-2)