Lázadásra buzdította a sztárokat McEnroe

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 7. 20:33, Frissítve: 2011. szeptember 8. 02:23
Nem sokat tudtak teniszezni szerdán a Billie Jean King Teniszközpontban. Eleve másfél órás késéssel indult a műsor és többen megkérdőjelezték, hogy a pályák alkalmasak-e játékra. Több mint 36 órán át esett folyamatosan, nem akármilyen intenzitással, így hiába szárították, törölgették az alaposan átnedvesedett betont, a játéktér nem lett tökéletes. De a két klasszikus mondásnak (The show must go on és money, money, money) megfelelően kiküldték a pályákra a főszereplőket.


Az utolsó pillanatban is változtattak a programon, hogy a kedden elmaradt négy meccset a férfiaknál a lehető leghamarabb pótolják: négy különböző pályára küldték fel a gladiátorokat. Tobzódhattak a szerdai jegytulajdonosok, olyan szereposztást, műsort kaptak, amiről nem is álmodhattak. Persze, ha nem kezdett volna el újra esni…

A nap felvezetéseként John McEnroe vezérletével elemezték a kommentátorok (Patrick McEnroe, Darren Cahill, Brad Gilbert, Cliff Drysdale- nem gyenge névsor), hogy mi várható a következő napokban. Mindenki egyetértett abban, nem lehet elvárni Nadaléktól, hogy négy nap alatt, négy meccset játszanak három nyert szettre. Az is egyértelmű: a felsőágon lévőknek komoly előnyt jelent, hogy egy fordulóval előrébb tartanak. Előjöttek az örökzöld témák. Az Arthur Ashe stadiont, 1997-ben eleve tetőszerkezettel kellett volna megépíteni. Csak hát az amerikai gigantománia… Inkább a világ legnagyobb teniszstadionját akarták, mint kisebbet, mozgatható tetővel. Ráadásul Flushing Meadows egy mocsaras, lápos vidék volt valamikor, így a talaj nem bírna el egy hatalmas tetőt a stadionon, megsüllyedne. A másik visszatérő sláger a US Open menetrendje. Nincs még egy Grand Slam, amelyiknek a lebonyolításába ennyire beleszólnának a televíziók. Mindenki tudja, hogy a tévé miatt kell elhúzni három napra az első fordulót és a CBS kérésére rendezik a második szombaton az elődöntőt a férfiaknál. John McEnroe szerint itt az idő, hogy a játékosok összefogjanak, fellázadjanak, komoly változásokat harcoljanak ki maguknak.

Valami meg is indult az öltözőben miután alig negyedóra játékot követően közbeszólt az eső. Andy Murray, Rafael Nadal és Andy Roddick kezdett arról beszélgetni, hogy ez nem mehet így tovább, határozottabban ki kell, álljanak a saját érdekeik védelmében. Nem vártak sokáig, meglátogatták Brian Earley főbírót és jelezték neki, ez így nem jó, nagyon fontosak a szurkolók, a bevételek, de a játékosokról sem szabad megfeledkezni, valakinek őket is védeni kell. A teniszezők leginkább azt kifogásolták, hogy teljesen feleslegesen küldték pályára őket, mert tudni lehetett, hogy újra elered az eső, ráadásul a pályák nem száradtak fel tökéletesen. A szervezők azzal védekeztek, hogy a radarkép alapján két órán át nem eshetett volna, és szerintük senki nem kifogásolta a pályák állapotát. Ugyanakkor megígérték, hogy a jövőben az eddigieknél is jobban figyelembe veszik a játékosok kéréseit, észrevételeit.

Rafael Nadaltól megkérdezte Pam Shriver, hogy, ha megint olyan helyzetben akarnák pályára küldeni, mint szerdán először, akkor nemet mondana-e? A mallorcai azt válaszolta, ez nem Nadal kérdés, ő profi teniszező, azért edzett egész életében keményen, hogy itt lehessen és játsszon. De, ha egységesen kiállnak, akkor megváltoztathatnak néhány dolgot. A hírek szerint a spanyol nem tudott megfelelően felkészülni a meccsére, annyira siettették.

Rafael Nadal egyébként rosszul kezdett a luxemburgi Gilles Müller ellen: semmire elbukta az első adogatójátékát (két kettőshibát szerválva) és 0:3-ra áll. Müller, júniusban, Wimbledonban is komoly fejtörést okozott a címvédőnek, csak 7.6, 7:6, 6:0-ra tudott győzni, ráadásul ugyanott, 2005-ben kikapott tőle.



 

A szerdai folytatás nagyon szomorúra sikeredett. Először, 15 óra 38 perckor törölték a negyeddöntő meccseket, Roger Federernek, Jo-Wifried Tsongának, Novak Djokovicsnak és Janko Tipsarevicsnek nem kellett tovább várni. Felmentem a játékosok pihenőjébe és először nem akartam hinni a szememnek: Rafael Nadal felszabadultan csocsózott. Előbb David Ferrer ellen, majd juniorokkal. Ennél sokkal többet nem versenyezhetett szerdán, mert körülbelül két órával később az mérkőzését is elhalasztották csütörtökre, a másik három negyedfordulós találkozóvak együtt. A női negyeddöntők maradtak. A szervezők legalább az esti programot próbálták megmenteni. Talán nem túlzás, nem áll messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy óránként egymillió dollár a vesztessége a USTA-nek. Sietni kellett tehát, hogy végre megint teniszezzenek, ráadásul az előrejelzés szerint az éjszaka közeledtével újabb komoly csapadékzóna éri el a térséget.

A hölgyek tanultak a fiúktól, együtt látogattak ki a centerre koraeste, hogy ellenőrizzék a helyzetet és egyértelművé tegyék, csak akkor mennek pályára, ha csontszáraz és reális esély van a mérkőzés lejátszására. Ehhez képest Serena Williams és Anasztázia Pavjucsenkova még melegített az Arthur Ashe stadionban, amikor megint elkezdett cseperegni és mehettek vissza az öltözőbe. Gyakorlatilag megismétlődött a koradélutáni tréfa: a ködszitálást nem mutatja a radar. Nem vártak sokáig a rendezők, este 8 óra 18 perckor mindenkit hazaküldtek, törölték az egész szerdai műsort.  Talán majd csütörtökön...

Teniszezni ugyan nem lehet, de lassan mindenki megérkezik New Yorkba, aki számít a teniszvilágban. Boris Beckert fekete, halszálkás öltönyben, fényes, fekete sportcipőben láttam a sajtóközpontban beszélgetni. Megjött Jimmy Connors is, akiről sokat beszéltek az első héten (szeptember 2-án született), mert pont húsz éve játszotta az egyik felejthetetlen meccsét itt. A legendás amerikai szeptember 22-én a floridai Fort Lauderdale-ben tér vissza tíz év után a versenyteniszhez. Jim Courier szervezésében egy hónap alatt 12 egynapos versenyt rendeznek az Egyesült Államokban, mindenhol négy sztárral (Andre Agassi, Pete Sampras, John McEnroe, Michael Chang, Mats Wilander, Björn Borg és Jim Courier).

Taróczy Balázs még vasárnap landolt, az ITF junior bizottságának éves ülésére jött, és csütörtökön már megy haza. Temesvári Andreát a Roland Garros és Wimbledon után a US Openre is meghívták az egykori bajnokok tornájára. Temesvári 1982-től összesen tizenegyszer indult az amerikai nyílt teniszbajnokságon, egyéniben háromszor jutott a legjobb 32 közé (82-84), kétszer kapott ki Steffi Graftól, párosban a 16-ba kerülés volt a csúcs. A mai játékosaink közül sokan kiegyeznének ezekkel az eredményekkel, de azt túlzás volna állítani, hogy Temesvári Andrea nagyot alkotott a US Openen. Utoljára 1996-ban versenyzett Flushing Meadows-ban. Valószínűleg azért kapott meghívást, mert a mai napig nagyszerű, baráti a kapcsolata Martina Navratilovával, akinek sokat számít a szava.  

Itt tartunk most, az egyre valószínűbb, hogy vasárnap nem lesz döntő a férfiaknál, de az időjárás előrejelzést ismerve azt mondom, a hétfői befejezés is nagyon bizonytalan. Kedd? Szerda? Aztán pénteken jöhet a Davis Kupa, Roger Federernek Sydneyben. Hogy is mondta John McEnroe: You Cannot Be Serious!