Gulbis kis híján megleckéztette Nadalt

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 14. 22:57
Rafael Nadal csak három szettben verte meg Ernests Gulbist a 2,27 millió euró összdíjazású madridi fedettpályás férfi tenisztorna második fordulójában. A lett fiatal egy játszmát elvett a világelsőtől, de a döntő felvonásban a spanyol megmutatta miért ő jelenleg a legjobb.


Kétségkívül a hazai közönség előtt versenyző spanyol Rafael Nadal mérkőzését várták a pályára kilátogató nézők Madridban, elvégre a sportág jelenlegi legfényesebben ragyogó csillagáról van szó.

 

Ellenfele az egyik legtehetségesebbnek számító fiatal, Ernests Gulbis volt, aki ezúttal sem adta könnyen magát, hiszen az első felvonásban egyszer lehetősége is volt a brékre, de nem tudott élni vele.

 

Ez azonban nem gördített akadályt a lett fiatalember elé, hiszen 5:5-ös állásig teljesen egyenrangú ellenfele volt a világelsőnek.

 

Ekkor azonban Rafael Nadal megmutatta, hogy miért ő volt az, aki képes volt ötévnyi uralkodás után letaszítani Roger Federert a sportág trónjáról.

 

A spanyol lélektani szempontból a lehető legjobbkor vette el Gulbis adogatását, és innen csak a kötelezőt kellett hoznia, amit meg is tett, 7:5-tel behúzta az első játszmát.

 

A folytatásban ritmust váltott a lett tehetség, és még kellemetlenebb ellenféllé változott. A második szett elején megbrékelte Nadalt, majd ezt az előnyt nagyszerűen tartotta is a játszma végéig, és a közönség legnagyobb meglepetésére kiegyenlített.

 

A döntő periódusban aztán a spanyol „visszaállította a világ rendjét”, ugyanazt eljátszotta, mint ellenfele a második felvonásban. Fogadóelőnyhöz jutott, amit tartott a végéig, és kvalifikálta magát a harmadik körbe.

 

Mardy Fish az általa rendezett ász—parádé ellenére nem tudott a harmadik körbe jutni a tornán, hiszen három szettben kapott ki a francia Richard Gasquet-től.

 

Az amerikai adogatásai alkalmával, huszonháromszor küldte át a labdát úgy a hálón túlra, hogy francia riválisa nem tudott mit kezdeni azzal.

 

Azonban ez is csak arra volt elegendő, hogy az első szettet rövidítésben nyerje meg, a másik kettőt pedig egyaránt egy brékhátránnyal elveszítse.

 

MADRID, FEDETTPÁLYÁS FÉRFI TENISZTORNA, 2. FORDULÓ:
Nadal (spanyol, 1.) - Gulbis (lett) 7:5, 3:6, 6:3
Gasquet (francia, 15.) - Fish (amerikai) 6:7 (3-7), 6:4, 6:3