Federerrel még évekig számolni kell

Szerző: Siklós ErikLétrehozva: 2011. november 28. 14:40
Roger Federer megint átírta a teniszkönyveket. A vasárnapi címvédésével keretbe foglalta a 2011-es szezonját: januárban győzelemmel kezdett Dohában és Londonban a csúcson fejezte be, saját értékelése szerint erősebben, mint valaha. De mi kellett ehhez a parádés hajrához? Erről is beszélt őszintén, miután negyedszer is visszavágott Jo-Wilfried Tsongának a két nyári vereségért.


„Nagyon különleges érzés, valóban. Igyekeztem kizárni a gondolataimból az egész verseny alatt, de most megvalósult, hatodszor is megnyertem a szezonzáró világbajnokságot. Elképesztő, hatalmas boldogság, tisztában vagyok vele, hogy ez az egyik legnagyszerűbb teljesítményem, de még most sem gondolom, hogy jobb lennék, mint Pete Sampras vagy Ivan Lendl. Hiszem, hogy ők minden idők legnagyobbjai közé tartoznak és öröm, ha hozzájuk hasonlítanak” - mondta Roger Federer vasárnap este a londoni O2 Arena interjúszobájában.

„Az idén elvesztettem néhány szoros mérkőzést, talán ezért sem nevezném fenomenálisnak ezt az évet, de most megtaláltam a győzelemhez vezető utat. Soha egyetlen idényt sem fejeztem be ennyire erősen. Jól játszottam és Jo is. Nyerhettem-e volna könnyebben? Azt hiszem, igen, a kezemben volt. Esélyem volt a dupla brékre a második szettben, a meccsért adogathattam, és a rövidítésben is jól álltam. A sors azonban nem így akarta. Végig kellett küzdenem egy harmadik játszmát, de megcsináltam, talán jobb is így, mert még értékesebb, édesebb a diadal, még nagyobb a megnyugvás, a boldogság” - magyarázta a 16-szoros Grand Slam-bajnok, pályafutása 100. döntője, 70. egyéni tornagyőzelme és 807. megnyert mérkőzése után.

Az egyik kolléga azt kérdezte Federertől, hogy az elmúlt hetek játéka, eredményei alapján nem gondolja-e, hogy ő a legjobb teniszező. „Nem, de egyáltalán kit érdekel” - szólt a tömör válasz. Szerinte sokkal fontosabb, hogy egészséges önbizalommal és megfelelő lelki állapotban készülhet a következő szezonra. Most ugyan elképesztően fáradt, mert Tsonga az utolsó energiát is kiszívta belőle, de nagyon büszke arra, amit elért és izgatottan várja 2012-t. Kiemelt versenyként tekint az olimpiára, de nem jelentené ki, hogy az lesz a legfontosabb versenye, ráadásul még messze van. Az a vágya, hogy háromszor is jól szerepeljen Londonban jövőre.

„Szép lenne egy újabb Grand Slam-győzelem, mert az idén, de már tavaly is kihagytam néhány lehetőséget. Úgy érzem, nem hiányzik sok hozzá, de ez a többi játékoson is múlik. Novak teljesen megérdemelte, hogy ő legyen az év teniszezője. Andynek is nagyszerű szezonja volt, nem lesz könnyű őt jövőre megállítani. Rafa pedig Rafa, mindig a trón várományosa, a nagy versenyek esélyese” - értékelte a legnagyobb riválisokat Federer, aki szerint valamennyien folyamatosan fejlődnek. Neki a fonákja, Djokovicsnak a tenyerese, és ma már Nadalt sem lehet zavarba hozni egy a tenyeresére megütött kemény labdával. A bázeli úgy gondolja, hogy nagyon szoros az élmezőny és nem csak a top tízben, de az első huszonötben nagyszerű a színvonal.

„Az egyik oka, amiért kihagytam néhány hetet ősszel és nem mentem el Ázsiába, hogy mentálisan megfelelő szintre kerüljek. Nem szeretném túlértékelni, vagy lebecsülni a tenisz mentális részét, de sokszor az határozza meg a mérkőzés kimenetelét. A meccs alatt az ember próbál pozitív maradni, de ez nem mindig sikerül, mert túl nehéz. Ezek lehetnek azok a pillanatok, amikor a kétségek, felülkerekedhetnek. Amikor kikapsz, sokkal több probléma jelentkezik, mint általában. Számomra ilyenkor fontos, hogy visszalépjek egyet és mintegy madártávlatból szemlélve az egészet lássam, hol is tartok. Ezért volt fontos az a néhány hét pihenő, mert tudtam, hogy nem a játékommal van baj”- vallotta be Roger Federer, majd arról is beszélt, hogy nem a meccslabdáról elvesztett US Open elődöntő a legnagyobb csalódása az idén. A Rolang Garros döntőben, Rafael Nadaltól elszenvedett vereség több kérdőjelet hagyott benne, az nagyobb, értékesebb győzelem lett volna, mint a New York-i Novak ellen. Természetesen fájt neki az is, elgondolkodtatta, hogyan tudta elveszíteni, de ahogy onnan fel tudott állni, és az óta csak nyer, megmutatta, mennyire kemény harcos. Nem vezet listát a céljairól, hogy mit akar elérni, de imádja, hogy a Grand Slamek után immár a szezonzáró vb-k tekintetében is ő az egyedüli csúcstartó.

„Mindig másfél, két évre tekintek előre és ez most sincs másképp. Mindenkinél jobban szeretem ez a játékot, ami nem múlhat el úgy, hogy az egyik nap arra ébredek, már nem szeretem. Rengeteg áldozat, erőfeszítés, amit minden nap bele kell tenni. Tisztában vagyok ezzel, de ezt is élvezem, mert azok a pillanatok, mint ez a vasárnapi is, amiket a csapatommal, a családommal megélhetek, megfizethetetlenek. Hosszú, kimerítő szezonnak értünk a végére, de már várom a következőt” - búcsúzott Londontól és 2011-től Roger Federer.