Federer tizedszer győzte le Nadalt

Szerző: S.E.Létrehozva: 2012. március 18. 07:45
Ezúttal Roger Federer alkalmazkodott jobban a szokatlan körülményekhez a két óriás párbaján és a szezon első ATP 1000-es versenyének második elődöntőjében 1 óra 31 perc alatt 6:3, 6:4-re legyőzte Rafael Nadalt. A svájci sikere azt jelenti, hogy ő állíthatja meg a Djokovicsot búcsúztató John Isnert a vasárnapi döntőben. Kettejük legutóbbi mérkőzését az amerikai nyerte, hazai pályán (Svájcban), salakon verte Federert a Davis-kupában. Novak Djokovics az idén eddig 960 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint tavaly, de a világelsősége még nincs veszélyben.


 

Először találkozott Indian Wellsben Rafael Nadal és Roger Federer. Összességében a huszonnyolcadik hivatalos csatájukra készültek. A korábbi huszonhétből tizennyolcat nyert a spanyol, de keménypályán 5:5-re álltak és a két nyert szettes meccseken is szorosabb az egymáselleni mérleg: 8:6 a mallorcainak. Legutóbb januárban, Melbourne-ben Nadal volt a jobb az Australian Open elődöntőjében.

Az utóbbi időben többen nyilatkoztak arról, hogy Federer fedettben, steril körülmények között, szinte verhetetlen, de szabadban, ahol fújhat a szél, süthet a nap nem képes ugyanolyan tökéletes teniszre. Ehhez képest most szombaton őt zavarta kevésbé, hogy a sivatagi oázisban szokatlan módon esőszüneteket kellett tartani és a szél extrém körülményeket okozott. A bázeli egyébként tavaly szeptember óta mindössze két meccset vesztett miközben harminchetet megnyert!

A mérkőzésen előbb Nadal jutott fogadóelőnyhöz (Federer kezdett adogatni), mindjárt kettőhöz, de 3:0-ra mégis a svájci húzott el. A spanyol visszanyerte ugyan az elveszett adogatójátékát, de 5:3-ra megint Federer vezetett a második brékje után és magabiztosan hozta a szerváját a kilencedik gémben.

A tavaly ugyanitt döntős, 2007-ben és 2009-ben veretlen Nadal a folytatásban is futott az eredmény után: a harmadik és a hetedik játékban egyaránt elvesztette az adogatását (2:5). Azért nem adta meg magát könnyen, visszajött 4:5-re, de egy újabb esőszünetet követően, Federer másodszor adogatva a döntőért, egy ásszal befejezte a küzdelmet. Jól jellemzi a siker értékét egy dátum: utoljára 2005. április 3-án, Miamiban, a döntőben tudott nyerni Roger Federer, Rafael Nadal ellen szabadtéri keménypályán.

„Nagyszerűen éreztem a labdát, úgy gondoltam, készen állok a versengésre, megnyerhetem a meccset, de aztán az őrült szél nagyon megnehezítette a dolgom, nem tudtam az elképzelt taktikát követni. Többet hibáztam miközben ő nagyon agresszívan, fantasztikusan teniszezett, kiváló százalékkal adogatva, minden labdát a pályára ütve. Az adott időjárási viszonyok nem kedveztek a top spin játékomnak és képtelen voltam a szokásos taktikát alkalmazni”- értékelt Rafael Nadal a 6:3, 6:4-es vereség után.

„Nagyon örülök, hogy egy ilyen kemény hét végén lehetőségem van a verseny megnyerésére. Ez igazán hihetetlen, soha nem gondoltam volna, hogy eljutok eddig. Ez már eddig is egy nagyszerű hét, de vasárnap még különlegesebbé tehetem. Tudom, hogy John ellen nem lesz könnyű, nagyszerű formában van és az amerikai tenisznek is szüksége lenne egy nagy sikerre. Nagyon örülök, hogy egy döntőben kerül sor a legutóbbi meccsünk visszavágójára”- nyilatkozta Roger Federer, aki negyedszer lehet a legjobb Indian Wellsben és a tizenkilencedik ATP 1000-es serlegét nyerheti, utolérve Rafael Nadalt.