Federer: reváns után jöhet Djokovics

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 9. 04:50
Novak Djokovics jutott elsőként a legjobb négy közé a férfiaknál a US Openen, miután Janko Tipszarevics 3 óra 27 perces csata után bedobta a törülközőt a szerb háborúban. Roger Federer megismételte a Monaco elleni pazar teljesítményét és ezzel Jo-Wilfried Tsonga sem tudott mit kezdeni (6:4, 6:3, 6:3), szombaton Djokovics-Federer csúcstalálkozó az elődöntőben. Rafael Nadal eddigi legjobbját produkálva megállította Gilles Müllert és játszmavesztés nélkül jutott a negyeddöntőbe, ahol a David Ferrert búcsúztató Andy Roddick vár rá pénteken, míg Andy Murray az amerikai óriás John Isner ellen folytathatja menetelését. Csütörtökön végre a teniszé volt a főszerep Flushing Meadows-ban, átírták az utolsó napok programját, a férfidöntő, sorozatban negyedszer, hétfőn lesz. A nőknél az előrehozott finálét Serena Williams és Caroline Wozniacki játssza szombaton, az alsó ágon Samantha Stosur a kakukktojás, német Angelique Kerberrel találkozik.


 

„A játékosokkal és a szurkolókkal szembeni tisztesség úgy kívánta, hogy átírjuk az idei US Open menetrendjét”- olvashattuk Jim Curley versenyigazgató közleményében. Csütörtökön ugyan megkegyelmezett az időjárás, újra lehetett teniszezni Flushing Meadows-ban. Így akár be is fejezhették volna az idei bajnokságot vasárnap, de a szervezők belátták, nem várható el a modernkori gladiátoroktól, hogy négy egymást követő napon játszanak három nyert szettre menő meccseket. A játékosokkal, a verseny szervezőivel és a CBS televízió illetékeseivel egyeztetve a program tehát a következőképp alakul: pénteken déltől két férfi negyeddöntő (Murray-Isner, majd Nadal-Roddick,); szombaton déltől férfi elődöntők, majd este női előddöntők; vasárnap 16 órától női finálé; hétfőn 16 órától férfidöntő (helyi idő szerint mind). Ez kivitelezhetőnek tűnik, még a rendezőknek is jó, mert lehetőséget ad a keddi és szerdai jegytulajdonosok kárpótlására, a dollár milliós vesztességek csökkentésére. Nem mellékes szempont, hogy a következő napokban még bármikor eshet az eső New Yorkban, de ne fessük az ördögöt a falra. Annyit azért érdemes megjegyezni az újra írt műsorral kapcsolatban, hogy logikusabb lett volna szombaton az egyik férfi elődöntőt este játszani és a két nőit betenni korábbra.

Ami a teniszt illeti, az annak ellenére kicsit háttérbe szorult, hogy a figyelem végre a pályára koncentrálódott. Az érdeklődés középpontjába a játékosok formálódó forradalma került. Az idei US Opent emlékezetessé teheti: Roger Federer (a 17. Grand Slam diadalával), Rafael Nadal (az első Grand Slam címvédésével a Roland Garroson kívül), Andy Murray (az első Grand Slam győzelmével, amire a britek 1936 óta várnak), Novak Djokovics (az idei harmadik GS, első US Open sikerével), vagy Serena Williams (egy év kihagyás után mutatja meg a mezőnynek, még mindig ő a legjobb). Mindezek ellenére nem lennék meglepve, ha az idei amerikai nyílt teniszbajnokság úgy íródna be a tenisz történetébe, mint a játékosok nagy egymásra találásának versenye. A játékosok eddig is kitűnő kapcsolatban voltak, korábban nem tapasztalt, kifejezetten baráti viszonyban. De két esős nap, néhány hibás döntés a szervezők részéről még inkább összekovácsolta őket. Most valóban megvan bennük az elszántság, hogy összefogjanak, közösen hallassák a hangjukat és komoly változásokat harcoljanak ki.

Reuters
Andy Roddick
Fotó: Reuters

„Mindig próbáltam megértetni az emberekkel, hogy normálisan a tehetséges nyeri a tárgyalásokat. Ha Bono nem akar koncertkörútra menni, akkor nem lesz koncert. De amíg mi nem fogunk össze, addig nem érjük el, amit akarunk. Így nincs is jogunk panaszkodni. Mi vagyunk az egyetlen kiemelt sportág, ahol nincs a játékosoknak szakszervezetük. Itt nincs hazai csapat, ez egy sztár-sportolók vezette sport, mindig az is volt. A sztárokat kell közös nevezőre hozni, velük kell megállapodni. Nagyon nehéz 25-30 játékos érdekeit összeegyeztetni, mindenkinek más a gondja. Találni kellene valakit, aki ismeri az egész működését, otthon van az üzleti életben és megfelelően képviseli a játékosok érdekeit”- magyarázta Andy Roddick, aki a 13-as pályán (utoljára 1999-ben juniorként játszott ott Scott Lipski ellen), az idei szezonban először jobbnak bizonyult egy top ötös riválisnál. David Ferrer legyőzésével  bizonyította, hogy bár a csúcson már túljutott (ő értékelt így), nem felejtett el teniszezni, van még benne néhány nagy eredmény.

„Az ATP és az ITF nem igazán kedveli egymást ezért a versenynaptárral, a Davis Kupával mindig probléma lesz. ATP Grand Prix-n sokkal jobban figyelnek a játékosra. A versenyigazgatótól a főbírón át az ATP tour menedzserig mindenki a teniszezőre vigyáz. Itt csak egy ATP tour menedzser képvisel minket, mindenki más az ITF embere. Szerdán a menedzserünk bejött az öltözőbe és azt mondta, esik srácok, nem kellene kimenni a pályára. Aztán a bíró mégis kiszólított.  A kereskedelmi érdekeket egyértelműen a játékosok eél helyezik. Ez az egész jó alkalom lesz arra, hogy a verseny után összeüljünk és eldöntsük, hogyan tovább. A lényeg, hogy mindenki egyetértsen. A játékosok tisztában vannak vele, hogy ez nem csak róluk szól, a többi szereplő is fontos. Egy komisszár kellene, aki koordinál a felek között. Jó lenne, ha ebbe a lányok is bekapcsolódnának”- vélekedett Andy Murray, miután, nem mellékesen nagyon simán legyőzte Donald Youngot.

Reuters
Andy Murray
Fotó: Reuters

„Az a probléma, hogy a Grand Slameken nem megfelelő a képviseletünk, nincs elég hatalmunk. Ezen nagyon gyorsan változtatni kell. A játékosok nélkül nincs show. Még az ilyen nagy versenyek sem érnek sokat a teniszezők nélkül. Amik itt történnek, történtek, nem fordulhatnának elő. Őrület, hogy szombaton kell az elődöntőt játszani”- fakadt ki Rafael Nadal, aki csütörtökön egy másik arcát mutatta a pályán. Sokat emlegetik, hogy tavaly sokkal jobban szervált és összesen ötször vesztette el az adogatójátékát, míg felért a csúcsra a US Openen. Igaz, de azt sem szabad elfelejteni, hogy játszmát még az idén sem vesztett és napról napra egyre meggyőzőbben teniszezik. Pénteken Andy Roddick következik, aki ellen 6:3-ra áll összesítésben, de keménypályán 3:3 az egymáselleni mérleg.

Reuters
Rafael Nadal Fotó: Reuters

Gyilkos mérkőzést játszott a két szerb a negyeddöntő első mérkőzésén. Nem kímélte egymást Novak Djokovics és Janko Tipszarevics: 2 óra 28 perc elteltével 7:6, 6:7 volt az állás (az esélytelenebb, ezen a szinten újonc Tipsarevics akár vezethetett is volna 2:0-ra). Brutális labdameneteket produkáltak, nem igazán tudták meglepni egymást. A folytatás viszont váratlan fordulatot hozott: Tipsarevics 9 játékot bukott sorozatban, majd feladta a küzdelmet, pedig nem sokkal előtte Djokovics nagylábujját kellett ápolni egy bámulatos labdamenet után. Janko Tipszarevics később úgy nyilatkozott, hogy ha a jövő héten nem kellene a Davis Kupában játszania (az argentinokat fogadják Belgrádban), akkor nem adja fel. Djokovics egyébként nagyon nem örül a hétfői döntőnek, mert ha bejut oda, akkor szerda előtt nem ér haza és pénteken már Del Potroék ellen kell küzdenie.

A nap utolsó felvonásában Roger Federer visszavágott Jo-Wilfried Tsongának a wimbledoni negyeddöntőben elszenvedett vereségért.  Erre az előadásra pénteken még visszatérek.

US OPEN:
FÉRFI EGYES. NYOLCADDÖNTŐ, ALSÓ ÁG
Isner (amerikai, 28.)- Simon (francia, 12.) 7:6(2), 3:6, 7:6(2), 7:6(4)
Murray (brit, 4.)- Young (amerikai) 6:2, 6:3, 6:3
Roddick (amerikai, 21.)- Ferrer (spanyol, 5.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Nadal (spanyol, 2.)- Müller (luxemburgi) 7:6(1), 6:1, 6:2
FÉRFI EGYES. NEGYEDDÖNTŐ, FELSŐ ÁG
Djokovics (szerb, 1.)-Tipszarevics (szerb, 20.) 7:6(2), 6:7(3), 6:0, 3:0-nál Tipsarevics feladta
Federer (svájci, 3.)- Tsonga (francia, 11.) 6:4, 6:3, 6:3
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Caroline Wozniacki (dán, 1.)- Andrea Petkovic (német, 10.) 6:1, 7:6(5)
Serena Williams (amerikai, 28.)- Anasztaszja Pavjucsenkova (orosz, 17.) 7:5, 6:1 Angelique Kerber (német)- Flavia Pennetta (olasz, 26.) 6:4, 4:6, 6:3
Samantha Stosur (ausztrál, 9.)- Vera Zvonarjeva (orosz, 2.) 6:3, 6:3
Reuters
Samantha Stosur Fotó: Reuters