Ez nem szépségverseny: Ivanovics kiesett

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 23. 14:55
Egy nappal Venus Williams kiesése után újabb korábbi világelső búcsúzott a női tornától: a Roland Garroson tavaly győztes Ana Ivanovics ugyanis vereséget szenvedett az ausztrál nyílt teniszbajnokság harmadik fordulójában az orosz Alisza Klejbanovától. A szerbek világszép klasszisa a három játszmás találkozó után kiemelte: ellenfele nagyszerűen játszott, sorozatban nyerte a fontos labdameneteket. A szőkék rangadóján a hazai szurkolók örülhettek: a mély gödörből lassanként kikászálódó Jelena Dokic remek játékkal múlta felül a dánok feltörekvő reménységét, Caroline Wozniackit.


KÉPGALÉRIA AZ AUSTRALIAN OPEN ÖTÖDIK NAPJÁRÓL!

Ivanovics a napokban még arról beszélt, vissza akarja szerezni az első helyet a világranglistán, ehhez képest már pénteken, az első hét vége előtt elbúcsúzott a melbourne-i Grand Slam-versenytől. A mérkőzés képe alapján azért nem beszélhetünk világszenzációról, ugyanis a belgrádi hölgy messze elmaradt csúcsformájától, ezt pedig kihasználta a bátran támadó Klejbanova.

A korábbi világelső sokszor kényszerült védekezésre, lévén többször „lerövidült”, ehhez sok önhiba is társult. Ellenfelét az sem zavarta meg, hogy kiváló helyzetből bukta el a második szettet, a harmadikban ugyanis 3:0-ra elhúzott. Ivanovics ekkor két gémet nyert, de utána folytatódott a „rémálom”, ennek pedig kellemetlen vereség lett az eredménye.

„Nagyszerűen teniszezett, akkor is, amikor a harmadik játszmában fel akartam zárkózni. A második szettben ugyan keményen és eredményesen harcoltam, de ez kevésnek bizonyult. Pedig az első és a harmadik szettben is voltak esélyeim” – mondta Ivanovics a hivatalos sajtótájékoztatón.

A szerb szépség hozzátette: a kulcsfontosságú labdamenetek többségét Klejbanova nyerte meg.

„Ma ő volt a jobb. Többször is hihetetlen ütéssel lepett meg, hihetetlen szögekből. Szerintem most játszotta élete legjobb mérkőzését – tette hozzá a 2008-ban Melbourne-ben a döntőig jutó Ivanovics. – Tavaly mérkőzésről-mérkőzésre javultam. Ma is keményen küzdöttem.”éten. Igaz, a 2008-ban győztes Marija Sarapova esetében erre esély sem volt, lévén az orosz szépség sérülés miatt nem is állt rajthoz.



A férfi szurkolók keserűségét azonban enyhíti, hogy a szintén népszerű Jelena Dokic „tündérmeséje” folytatódik Melbourne-ben, hiszen 3:6, 6:1, 6:2-re győzött Carolien Wozniacki ellen. Az ausztrálok szerb származású és rövid időre az óhaza keblére visszatérő klasszis az elmúlt években szakmai és magánéletbeli válságon is átesett, mostani visszatérése különösen lélekemelő.

„A javamat szolgálta, hogy elveszítettem az első játszmát. Ellenfelem korai brékje sem rendített meg, pedig meglepődtem, milyen jól irányítja a saját játékát. Az első szett elvesztése után még jobb lett a játékom. Első adogatás-elnyerésemmel fordult meg a mérkőzés – értékelt Dokic. – Szerencsére nem éreztem nyomást a találkozó előtt, hiszen a világranglista tizenegyedik helyezettje ellen szerepeltem. Akkor sem történt volna tragédia, ha veszítek, hiszen elégedett lehettem az eddigi teljesítményemmel.”


AUSTRALIAN OPEN, NŐI EGYES, 3. FORDULÓ:
Jankovics (szerb, 1.)–Szugijama (japán, 26.) 6:4, 6:4
Szafina (orosz, 3.)–Kanepi (észt, 25.) 6:2, 6:2
Klejbanova (orosz, 29.) - Ivanovics (szerb, 5.) 7:5, 6:7 (4-7), 6:2
Zvonarjova (orosz, 7.)-Errani (olasz) 6:4, 6:1
Petrova (orosz, 10.)–Voszkobojeva (kazah) 6:1-nél Voszkobojeva feladta
Dokic (ausztrál)-Wozniacki (dán, 11.) 3:6, 6:1, 6:2
Cornet (francia, 15.)-Hantuchová (szlovák, 19.) 4:6, 6:4, 6:2
Bartoli (francia, 16.)-Safarová (cseh) 3:6, 6:2, 6:1