Del Potro a legjobb tízbe masírozott

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 6. 09:30
Az argentin tenisz hatalmas reménységének, Juan Martin Del Potrónak nem sikerült idei ötödik tornáját megnyernie Tokióban, ennek ellenére nem nagyon lehet nála boldogabb embert találni a férfi tenisz világában: bekerült ugyanis a világ tíz legjobb versenyzője közé, hazájából ő éppen a tizedik, akinek sikerült a bravúr. A 20 éves ifjú csillag 31 meccsen 29 győzelmet aratott a wimbledoni Grand Slam-torna óta, és gyaníthatóan még nem ért véget menetelése.


 

Juan Martin Del Potro simán kikapott a tokiói keménypályás férfi tenisztorna vasárnapi döntőjében a cseh Tomas Berdych ellen (1:6, 4:6), ez a vereség azonban bizonyosan győzelemmel ér fel számára.

 

Az argentin ugyanis beférkőzött a legjobb tíz közé a világranglistán, kijelenthetjük új teniszcsillag van születőben. Az utóbbi három hónapban szinte feltartóztathatatlan volt a szeptember végén 20. életévét betöltő sztár, sorozatban négy viadalon gyűjtötte be a trófeát a nyáron (Stuttgart, Kitzbühel, Los Angeles és Washington), az US Openen aztán az ugyancsak szárnyaló brit Andy Murraynek sikerült megállítania maratoni csatában egymás után 19 győzelmét követően.

 

A japán viadal előtt a Davis-kupában is remekelt a játékos: Nyikolaj Davigyenkót és Igor Andrejevet is megverte, nem is csoda, ha fináléba jutott az argentin csapat.

 

Hétfőtől tehát az ATP-ranglista kilencedik helyén áll a teniszező, hajszálnyira van attól, hogy a sanghaji Masters-indulást érő nyolcadik helyet mondhassa magáénak.

 

A 2008-as esztendőben kilenc hónap alatt 35 helyet lépett előre a dél-amerikai, az elmúlt öt évben erre csak Rafa Nadal és Marat Szafin volt képes. Del Potro a tizedik argentin top 10-játékos Guillermo Vilas, Josè Luis Clerc, Alberto Mancini, Martin Jaite, Guillermo Coria, David Nalbandian, Gaston Gaudio, Guillermo Canas és Mariano Puerta után.

 

Az első tízben további újdonság, hogy Ferrer és Davigyenko helyet cserélt, az orosz az ötödik pozíciót bérelte ki magnak erre a hétre. A ranglista további fontosabb változásai után böngészők a két múlt heti tornagyőztes Tomas Berdych és Dmitrij Turszunov előretörésére lehetnek figyelmesek, mindketten hat hellyel kapaszkodtak feljebb a lajstromban.

 

A magyar játékosokat illetően nem történt érdemi változás, Balázs Attila áll a legjobb helyen, ő két helyet rontva 314. A rutinos Bardóczky Kornél, illetve Kellner Ádám nevét a legjobb 500-ban jegyzik, Balázs György és Varga Róbert teljesítménye erre nem volt elég.

 

TENISZ VILÁGRANGLISTA, 2008-10-06
1. Rafael Nadal Spanyolország 7000 pont
2. Roger Federer Svájc 5930
3. Novak Djokovics Szerbia 4960
4. Andy Murray Nagy-Britannia 2995
5. Nyikolaj Davigyenko Oroszország 2400
6. David Ferrer Spanyolország 2315
7. David Nalbandian Argentína 1975
8. Andy Roddick USA 1970
9. Juan Martin Del Potro Argentína 1685
10. Stanislas Wawrinka Svájc 1670
…314. Balázs Attila Magyarország 113  
…485. Bardóczky Kornél Magyarország 57  
…486. Kellner Ádám Magyarország 57  
…607. Balázs György Magyarország 37  
…623. Varga Róbert Magyarország 35