Davigyenko 0:6-ról győzte le Nadalt

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 9. 19:20
Tovább tart a tavalyi világbajnok Nyikolaj Davigyenko pazar sorozata: az orosz klasszis 0:6-ról fordított a korábbi világelső Rafael Nadal ellen az 1,024 millió dollár összdíjazású dohai tenisztorna döntőjében. Az orosz klasszis a második szett végén két meccslabdát is hárított, majd a döntő felvonásban brékhátrányból múlta felül a mallorcai sztárt.


 

ATP-TORNA, DOHA (KATAR), 1.024 MILLIÓ DOLLÁR, KEMÉNY PÁLYA
Davigyenko (orosz, 3.)-Nadal (spanyol, 2.) 0:6, 7:6 (10-8), 6:4

Federer után lassan (?) Nadal is falra mászhat Davigyenko hallatán, sőt nyilvánvaló, nem teszi a kirakatba az egymás elleni párharc legutóbbi fejezeteit. Tavaly tavasszal a spanyol csillag a barcelonai tornán még felülmúlta orosz ellenfelét, azóta viszont Sanghajban, majd a londoni világbajnokságon is kikapott.

Davigyenko egyébként az angliai versenyen múlta felül először – 12 vereség után – Federert, ezen pedig olyannyira felbuzdult, hogy most a dohai elődöntőben megismételte a bravúrt. Pedig a közönség azt várta, hogy már most összejön a a Federer-Nadal álomfinálé, de mást hozott a sors. Talán most már a spanyol is bánja, hiszen kellemetlen tapasztalatokkal „gazdagodott „ a viadal záró találkozóján.

Pedig a nyitó felvonásban még a korábbi világelső dominált, elképesztően védekezett és támadott, háromszor brékelt. Pedig Davigyenko sem teniszezett pocsékul, de ekkor még nem találta igazán a helyét a pályán. Sőt, úgy tűnt, mire belelendül, vége is lesz a finálénak. Nadal fénykorát idézően küzdött, erre Davigyenko is rákapcsolt. Az orosz elvette riválisa adogatását, de a szett hajrájában megingott, több szettlabdát is rontott, jöhetett a rövidítés.

A tie-breakben ide-oda változott a helyzet, 6-5-nél Nadal a győzelemért adogatott, de elmulasztotta a lehetőséget. Még egyszer ilyen helyzetbe került, de Davigyenko fordított.

Jöhetett a döntő felvonás, amelyben a spanyol ismét brékelőnybe került, de ez sem bizonyult elegendőnek. A varázslatos szögeket ütő Davigyenko ugyanis ismét erőre kapott, egyenlített, majd 5:4-nél véglegesen megtörte riválisa ellenállását. Az orosz teniszező ismét fényes sikert aratott, formája alapján pedig bízvást sorolhatjuk a közelgő Grand Slam-torna, a melbourne-i Australian Open legnagyobb esélyesei közé.