Budapestre jönnek Wimbledon hősnői!

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 29. 16:30
Folytatódott a hétfőn kezdődött csillaghullás az All England Clubban. A wimbledoni teniszbajnokság nyolcadik napján az ötszörös győztes Venus Williams két sima játszmában (6:2, 6:3) kikapott a 22 éves Czvetana Pironkovától. Az elődöntőbe jutott bolgár lány a jövő héten akár wimbledoni bajnokként érkezhet Budapestre, a GDF-Suez Grand Prix-ra. Nem járt jobban a belga Kim Clijsters sem, őt az orosz Zvonarjova búcsúztatta három szettben (3:6, 6:4, 6:2). A címvédő Serena Williams nem okozott meglepetést, a kínai Lit verte és a négy között azzal a cseh Petra Kvitovával találkozik, aki a jövő héten szintén a Római Teniszakadémián szerepel.


Az idei wimbledoni bajnokságig a bolgár Cvetana Pironkova csak egyszer szerepelt a füvespályás szentély főtábláján, és akkor is már az első fordulóban kiesett (2008).

Az idén azonban megállíthatatlan a 180 centiméter magas plovdivi, aki úgy nyert 1 óra 25 perc alatt a második kiemelt Venus Williams ellen, hogy mindössze egyszer veszítette el saját adogatójátékát. Csak összehasonlításképpen: ő négyszer „csente el” riválisáét. 

Az elmúlt három évben rendre döntős floridai rengeteget rontott, 29 ki nem kényszerített hibával ajándékozta meg ellenfelét.

A világranglistán jelenleg 82. Pironkova természetesen pályafutása legnagyobb sikerét érte el, igaz, nem először nyert Grand Slamen Venus Williams ellen: négy éve, az Ausztrál Open első körében már megtréfálta őt (akkor 9:7-re nyert a döntő játszmában).

Szinte hihetetlen, de a Pironkova, Zvonarjova kettősből az egyik döntős lesz az idén Wimbledonban, az egyetlen, még versenyben lévő orosz, a 21. kiemelt Vera Zvonarjova a belga Kim Clijsterst állította meg 1 óra 48 perces mérkőzésen.

A második játszmában 5:3-nál még hiába adogatott a szettért, de utána rögtön brékelte a belgát, és attól kezdve ellenállhatatlan volt. 

Meccslabdákról fordítva nyert a cseh Petra Kvitova a selejtezőből érkezett észt Kaia Kanepi ellen. A balkezes 183 centi magas, 20 éves biloveci szőkeség két éve a Roland Garroson Szávay Ági ellen már megmutatta, hogy akár a top10-ben is ott a helye. Azóta nem sokszor hallatott magáról, de most nagyon elkapta a fonalat. A döntő játszmában 2:5-ről fordított 8:6-ra, miközben több meccslabdáját is hárította a tallinni lánynak.

Döbbenetes, de igaz: a női egyesben versenyben maradt négy játékos között Serena Williams a kakukktojás. Ő az egyetlen, akit előzetesen is az elődöntőbe vártak Wimbledonban.

A másik három teniszezőn akár többszázszoros pénzt is lehet keresni, ha valaki rá fogadott a torna előtt. A címvédő, első kiemelt amerikai kedden sem okozott meglepetést, hiszen 1 óra 20 perc alatt, minimális hibaszázalékkal teniszezve és mindössze egyetlen elveszített adogatójátékkal magabiztosan győzte le a 9. kiemelt Na Lit (7:5, 6:3). 

A csütörtöki elődöntőben Serena Williams Klitovával, Zvonarjova pedig Pironkovával mérkőzik.

Temesvári nem, Kurnyikova igen
A hölgyek meghívásos versenyében Temesvári Andrea Helena Sukova oldalán kapott ki két szettben 6:4, 6:2-re a Tracy Austin, Kathy Rinaldi-Stunkel amerikai kettős ellen. Anna Kurnyikova jobban járt Martina Hingisszel, hiszen az orosz-svájci sztárpár 6:2, 6:4-re legyőzte a Anne Hobbs, Samantha Smith brit duót.
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ:
Pironkova (bolgár) - V. Williams (amerikai, 2.) 6:2, 6:3
Zvonarjova (orosz, 21.) - Clijsters (belga, 8.) 3:6, 6:4, 6:2
S.Williams (amerikai, 1.) - Na Li (kínai, 9.) 7:5, 6:3
Kvitova (cseh) - Kanepi (észt) 4:6, 7:6 (10-8), 8:6
Reuters
Clijsters (háttal) két puszival köszönt el Wimbledontól Fotó: Reuters

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Menetelnek fiataljaink Wimbledonban
Magabiztos győzelmekkel folytatták szereplésüket a juniorok versenyében a magyarok. Fucsovics Márton (13.) a hétfői, kicsit remegős rajt után, kedden a 16 közé kerülésért csak két játékot engedélyezett olasz ellenfelének (6:2,...
Tovább a teljes cikkhez »