Bevehetik Mexikót a magyar lányok

Szerző: S.E.Létrehozva: 2012. február 24. 09:21
Mindkét magyar teniszező sikerrel vette a második akadályt Monterreyben a 220 ezer dollár összdíjazású, keménypályás WTA Grand Prix-n, tehát a 6. kiemelt arn Gréta és a fiatal Babos Tímea is negyeddöntős a mexikói versenyen. Arn az elődöntőbe kerülésért az orosz Nina Bratcsikovával találkozik, Babosra pedig az osztrák Patricia Mayr-Achleitner vár. Előbb egyébként Arn Gréta jutott a legjobb nyolc közé, 1 óra 17 perc alatt 6.4, 6:2-re verve a horvát Abramovicsot. Babos Tímea újra komoly skalpot gyűjtött be: a világranglistán korábban a 23. helyen jegyzett, jelenleg 48. Sorana Cirsteát győzte le 4:6, 6:4, 6:2-re.


Nem minden héten fordul elő a női profi teniszben, hogy egy WTA Grand Prix-n két magyar is negyeddöntőbe jusson. Utoljára ilyenre 2008-ban Budapesten volt példa, akkor Arn Gréta és Marosi Kata került a legjobb nyolc közé. A legtöbbször egyébként Szávay Ági játszott WTA versenyen negyeddöntőt (23 alkalommal) magyarként a XXI. században. Igaz, amikor 2007-ben, 18 évesen összesen nyolc alkalommal jutott el legalább az elődöntő kapujáig, valószínűleg nem gondolta, hogy azt a teljesítményét nem tudja megismételni (abban a szezonban győzött Palermóban, Pekingben és lépett pályára a US Open negyeddöntőjében).  Bőven tudnék még statisztikai érdekességekkel szolgálni annak alátámasztására, hogy bizony a legjobb nyolc közé kerülés egy WTA állomáson mennyire értékes és megbecsülendő. Persze itt is óriási a különbség az egyes kategóriák között, negyeddöntőért lehet kapni 70, 120, 225, 250, vagy akár (Grand Samen) 500 pontot. Tehát kéretik elhinni, hogy nagy eredmény, amit Arn Gréta és Babos Tímea már eddig elért Monterreyben. Nem mellékes, hogy Babos sorozatban a második versenyén játszik a nyolc között és minden megszerzett pont pluszba jön neki (nem kell védenie tavalyról), míg Arn tavaly mindkét mexikói viadalon (Acapulcóban is) negyeddöntős volt, így számára nagyobb a tét, a teher.

Ami a két második fordulós győzelmet illeti, Arn Grétának jutott a könnyebb feladat és a szokásos bizonytalanabb kezdés után magabiztosan győzött, míg Babos Tímea szett-hátrányból fordítva búcsúztatta a román Sorana Cirsteát. Arn csak negyedik nekifutásra tudta hozni a saját adogatását, így 2:4-ről kapaszkodott, de az első játszma megnyerése után a folytatásban már nem bizonytalankodott. A mérkőzés statisztikája alapján mindenképp biztató, hogy bár gyenge százalékban (44) ütötte be az első szerváit, mégis alig vesztett pontot adogatóként a második szettben és a horvát egyetlen fogadóelőnyét is hárította. Babos diadala még értékesebb, meg is harcolt érte. A számok tükrében elmondható, hogy a soproni lány játékban múlta felül román riválisát és nem az adogatásának köszönhette sikerét. Úgy bizonyult jobbnak 1 óra 54 perc alatt 4:6, 6:4, 6:2-re a verseny harmadik kiemeltjénél, hogy a második és a harmadik játszmában összesen egy fogadóelőnye volt Cirsteának, aki Babos áldozatai között a harmadik top százas játékos.