Belgrádi derbi vár Djokóra a döntőért

Szerző: shLétrehozva: 2011. április 29. 22:10
Már elődöntős szülővárosában, Belgrádban Novak Djokovics, aki a szlovén Blaz Kavcicot győzte le péntek este, salakon a 373 ezer dollár összdíjazású Serbia Openen. Szerb házi rangadón kell kiharcolnia a döntőbe jutást, az ugyancsak belgrádi Janko Tipszarevics a következő ellenfele. Djokovics 26. győzelmét aratta idén, ezzel John McEnroe után az övé az utóbbi harminc év második legjobb idényrajtja.


Hasonlóan fölényes győzelmet aratott Novak Djokovics a negyeddöntőben, mint szerdai, első mérkőzésén, ezúttal a világranglistán 87. Blaz Kavcic volt az áldozata. Az első szettben egyszer, a másodikban háromszor brékelte le riválisát, kevesebb, mint másfél óra kellett neki a befejezéshez.

A meccs után adott nyilatkozatában hangsúlyozta, óriási élmény lesz a szurkolóknak a szerb házi rangadó, "a leglényegesebb, hogy lesz szerb játékos a döntőben" - tette hozzá. 2009-ben Djokovics nyerte a torna első kiírását, második trófeájára hajt, tavaly sérülés miatt fel kellett adnia a küzdelmet a negyeddöntőben.

Soron következő ellenfele, Janko Tipszarevics az indiai Somdev Devvarmant verte nagy csatában, három szettben. A másik ágon Feliciano López találkozik Filippo Volandrival, utóbbi 2008 óta először jutott a négy közé ATP-versenyen.

A nap meccsét Estorilban játszották, ahol egy előrehozott döntőnek is beillő párharcban diadalmaskodott a 2009-es US Open-győztes Juan Martín Del Potro az első kiemelt Robin Söderlinggel szemben, a legjobb nyolc között. A második szettben rosszkor jött az esőszünet a svéd számára, a folytatásban 1-4-ről tudott fordítani a dél-amerikai, s az utolsó hét játékból hatot megnyerve pontot tett a találkozó végére.

A végére néhány magyar vonatkozású hír. Szávay Ágnes a bolgár Cvetana Pironkova ellen kezd a madridi, három és fél millió dollár összdíjazású salaktornán, szombaton, míg Arn Gréta csak vasárnap kerül sorra, a szerb Bojana Jovanovski jelenti az első akadályt számára. A második fordulóban mindkét magyar rangos riválist kaphat győzelme esetén, Szávay a papírforma szerint Szvetlana Kuznyecovával, Arn Gréta a világelső Caroline Wozniackival csaphatna össze.

Nem mindennapi sikert könyvelhetünk el a magyar férfi teniszben, Kellner Ádám a selejtezőből egészen az elődöntőig menetelt a 62 ezer dolláros ostravai challengertornán. Pénteken a 20 éves fehérorosz reménység Uladzimir Ignatikot verte szetthátrányból, a francia David Guez ellen folytathatja a fináléba jutásért. A negyeddöntőnek valószínűleg lesz visszavágója is, méghozzá július 8. és 10. között, a Davis-kupában.