Arn legyőzte Szávayt, de főtáblások

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 24. 06:47
A selejtező utolsó fordulójában kikapott ugyan, de mégis főtáblára jutott a 220 ezer dollár összdíjazású, Acapulcóban zajló WTA-torna egyeseinek küzdelmében Szávay Ágnes. A selejtező első számú kiemeltje az utolsó próbán bukott el: Fed-kupa-csapattára, a kvalifikációban nyolcadik kiemeltként rajthoz álló Arn Gréta egy, számára már elveszettnek hitt mérkőzésen tudott nyerni ellene három játszmában. Azonban nemcsak a nyertes, hanem a vesztes is folytathatja a küzdelmeket a főtáblán.


Szávay tőle, és a világranglistán hozzá hasonló szinten lévő kiválóságoktól szokatlanul a selejtezőben kezdte az acapulcói tornát. A korábbi bravúrok jóidőre mentesítették őt ettől, most azonban szakmailag arra volt szüksége, hogy ismét sikerélményben legyen része.

A célt beváltva jó szolgálatot tett a kvali, hiszen első, argentin riválisát két sima játszmában verte, majd a második lépcsőben svéd ellenfele sem jelentett gondot, bár utóbbi találkozó sérülés miatt nem juthatott el a végkifejletig.

Miközben Arn is sikerrel vett két akadályt – előbb spanyol, majd francia ellenfelét verte – a két magyar teniszezőnő a selejtező harmadik, utolsó fordulójában összefutott.

A papírforma esélyek egyértelműen Szávay sikert ígértek, viszont számára tétnélküli volt már az összecsapás, nem úgy Arnnak. Mivel az már a találkozó előtt biztos volt, hogy a főtáblára a sejtezőből nemcsak a négy talpon maradó juthat fel, hanem az egyik vesztes is. A szerencsés előtag persze jelen esetben csak képletes, hiszen a besorolás alapján Szávaynak ez alanyi jogon járt. Arnt viszont ketten is megelőzték volna.

Ilyen előjelekkel kezdődött a találkozó, amelyen Szávay az első játszmát 6:1-re nyerte, majd a másodikban már 4:0-ra is vezetett, amikor megtört a lendület. Arn kiegyenlített, majd hiába adogatott Szávay a mérkőzésért - négy mérkőzéslabdája volt-, ellenfele egalizálta szetthátrányát is.

A harmadik játszmában a lendületbe jött Arn ismét elvette ellenfele adogatójátékát, majd biztosan nyerte a találkozót. Szávaynak akkor előjöttek utóbbi időben látott hibái-megingásai: a nyert helyzetből elbukott második játszma után játéka szétesett, képtelen volt saját magára koncentrálni, ez pedig egyenesen vezetett a döntő játszma elbukásához.

Sok ideje azonban egyik magyar lánynak sincs, hiszen kedden már mindkettőjüknek az első fordulóban van jelenése. Előbb Szávaynak – magyar idő szerint délután 18:00 órakor –, aki az első fordulóban a szabadkártyás fehérorosz Anna Orlik ellen kezd. A győztesre a második körben a hatodik kiemelt cseh Lucie Safarovát már búcsúztató olasz Roberta Vinci vár.

Arn sorsolása lényegesen nehezebbnek tetszik, hiszen a román Edina Galllovits elleni találkozónak sem ő az esélyese – magyar idő szerint késő este mérkőznek meg, szintén még a mai napon –, utána viszont minden valószínűség és a papírforma szerint az első helyen kiemelt amerikai Venus Williams vár rá.

Ha mindkét magyar lány sikerrel veszi az elé tornyosuló első két akadályt, akkor a negyeddöntőben ismét megmérkőzhetnek egymással.

Szávay játéka a selejtezőben biztató volt, Arn pedig nagy küzdő. Az esetleges taktikázásnak, ha volt egyáltalán szó ilyenről, immár vége, a főtáblán már csak a győzelem „fizet”. Szávay az egyes mellett a párosban is érdekelt, ott a cseh Vladimira Uhlirova oldalán a második kiemeltként vág neki a megmérettetésnek.


WTA-TORNA, ACAPULCO, 220 EZER DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS:
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ:
  • Arn Gréta (magyar, 8.) - Szávay Ágnes (magyar, 1.) 1:6, 7:5, 6:2