A botrány elmaradt, S. Williams bukott

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 12. 00:44
A végén csattan az ostor, az idei US Open női egyes döntőjében a 27 éves, eddigi pályafutása alatt összesen két versenyen győztes Samantha Stosur 1 óra 13 perc alatt simán nyert a jóval esélyesebb Serena Williams ellen, aki tizenkét éve, 1999-ben játszott először döntőt New Yorkban. A második játszma elején majdnem felrobbant az Arthur Ashe aréna, amikor Serena Williams nyerőt ütött, de túl gyorsan kiáltott c’mont, így Stosur kapta a pontot, amivel brékelt. Samantha Stosur a második ausztrál nő, aki a csúcsra ért az amerikai nyílt teniszbajnokságon (Margaret Court, 1973-ban ötödször diadalmaskodott) és első Grand Slam sikeréért egymillió nyolcszázezer dolláros csekket kapott.


Néhány hete Torontóban, a WTA Grand Prix döntőjében Serena Williams magabiztosan 6:4, 6:2-re verte Samantha Stosurt, de nem csak emiatt gondolta szinte mindenki, hogy a korábbi világelsőt az ausztrál sem tudja megakadályozni abban, hogy hat hónappal a tüdőembóliája után megnyerje pályafutása negyedik US Openét és tizennegyedik Grand Slamét. Az amerikai játszmavesztés nélkül jutott a döntőbe, átlag hatvanöt perc alatt végzett áldozataival, pedig nem kapott könnyű ágat (Victoria Azarenka, Ana Ivanovics és Caroline Wozniackit is ő búcsúztatta). Samantha Stosur a harmadik és a negyedik fordulóban is maratoni csatában győzött, előbb Petrova, majd Kirilenko ellen, és az elődöntőben is nehezen jutott túl a világranglistán 92. Kerberen.

Miben bízhatott az egyébként fizikálisan nagyon erős, rendkívül szimpatikus, szerény ausztrál. Például abban, hogy tavaly a Roland Garroson legyőzte az akkor még világelső Serena Williamst a döntő szettben 8:6-ra. Felszabadultan teniszezhetett, nem volt veszítenivalója. A tavalyi párizsi finálé előtt őt tartották a favoritnak, de nem bírta elviselni az esélyesség terhét, kikapott Francesca Schiavonétól. Most szinte senki nem várt tőle diadalt, bár gyanítom, a legtöbb kolléganő bízott benne, hogy elkapja az amerikait. Az sem elhanyagolható tényező, hogy Serena Williams (képünkön) szombaton éjfél után még bőven dolgozott, mert nem sokkal korábban fejezte be a meccsét Wozniackival.

Samantha Stosur a döntőben, az első ponttól az utolsóig nagyon koncentráltan, pontosan, bátran, okosan teniszezett. Nyomát sem lehetett felfedezni a játékában az idegességnek. Serena Williams gyakran tűnt tanácstalannak a pályán, ráadásul nagyon nem jöttek az első szervái a nyitó játszmában és sok pontot adott ajándékba. Úgy vesztette el a szettet 31 perc alatt 6:2-re, hogy az utolsó három gémben (3:2 után) egyetlen pontot sem nyert. Kilátástalannak látszott a helyzete, bár bízhatott a saját küzdeni tudásában és abban, hogy Stosur megremeg. Érdekes volt a hangulat az Arthur Ashe stadionban. Nem érzetem egyértelműnek, hogy a szurkolók jelentős többsége a hazai bajnokot bíztatná. Ez a helyzet a második játszma elején gyökeresen megváltozott.

Rosszul indult a második szett, azt is mondhatnám, hogy Serena Williams ott folytatta, ahol az elsőben abbahagyta. Gyorsan 15:40 lett, de aztán ütött egy ászt, majd újabb jó első adogatást követően egy hatalmas, nyerő tenyerest. Egyenlő helyett azonban elbukta a gémet, mert a labdamenet befejezése előtt c’mont kiáltott. A szabály szerint elvesztette a pontot, még csak nem is játszották újra. Ő és a közönség sem tudta pontosan az idevágó szabályt, így hatalmas füttykoncert, tüntetés lett az ártatlan c’mon következménye. A tombolás felrázta az amerikait és a mérkőzés folyamán először elnyerte az ausztrál adogatását. Joggal hitte mindenki, hogy most kezdődik a döntő. Nem mellékes, hogy Serena Williams többször szóváltásba kerültEva Asderakival és mérkőzés bírája hivatalos figyelmeztetésben részesítette, ami még nagyon sokba kerülhet az amerikainak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Olcsón megúszta Serena Williams
Mindössze 2 ezer dolláros büntetéssel megúszta Serena Williams a vasárnapi Samantha Stosur elleni US Open-döntős balhéját, melynek sorát a vezetőbírót, Eva Asdaraki kritizálta....
Tovább a teljes cikkhez »

Serena Williams feltámadása viszont csak 3:3-ig tartott, akkor megint elfogyott a tudománya. Kis túlzással azt is mondhatnám, Samantha Stosurnak ezen a délutánon nem kellett sokat tennie élete legnagyobb sikeréért. Megőrizte nyugalmát, erőt és magabiztosságot sugárzott, ami elégnek bizonyult a győzelemhez. Serena Williams 2:6, 3:5, 15:40-nél még hárított két meccslabdát, de a harmadiknál, mint korábban annyiszor az ausztrál pontot érően támadta le a második adogatását. Kezdődhetett az ünneplés.

Samantha Stosur megnyerte  

„Egyértelmű, hogy fáradtabb voltam annál, mint amire számítottam. Hajnali négy óra 30 perckor kerültem ágyba, amit nem neveznék ideálisnak egy Grand Slam döntő előtt. De nem azért vagyok itt, hogy kifogásokat keressek. Minden elismerésem Samé, aki nagyon jól játszott, fenomenálisan teniszezett, soha nem ütötte még ilyen keményen a labdát. Megérdemelten ő az idén a US Open bajnoka”- nyilatkozta az interjúszobában Serena Williams, aki jó politikusként mindig másról beszélt, ha a botrányról, a viselkedéséről, a bíróval történt incidenséről kérdezték. Összességében elégedettnek mondta magát, mert már az egy csoda, hogy egyáltalán indulhatott a US Openen. Hat hónapja még abban sem volt biztos, hogy egyáltalán talpra áll, nemhogy újra versenyben lesz a világ legjobbjaival. A vereség arra ösztönzi, hogy még keményebben dolgozzon és januárban az Australian Openen még jobb legyen.

Egyelőre azonban az is kérdés, hogy indulhat-e a következő Grand Slamen. Vasárnap járt le a kétéves próbaideje, amit a 2009-es US Open botrány után kapott a 82500 dolláros pénzbüntetés mellé. A döntés hétfőre várható, a Grand Slam bizottság igazgatója értékeli, hogy a mostani eset kiemelt szabályszegésnek minősül-e. Ha igen, akkor megduplázzák a két évvel ezelőtti pénzbüntetését és más szankciókra is számíthat az amerikai, aki egymillió négyszázezer dollárt keresett az idei US Openen.

„Még mindig nem találok szavakat, nem tudom elhinni, hogy megnyertem. Hihetetlen érzés, hogy így tudtam teniszezni”- mondta boldogan Samantha Stosur.