Irán: álom válik valóra a brazilok ellen

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 7. 13:34
Brazília a világ egyik legsikeresebb futballnemzete, a szambásokat Iránban is imádják az emberek. Nos, csütörtökön 19 órától a szurkolók és a játékosok is örülhetnek, hiszen mint azt a helyi lapok is harsogják, a barátságos mérkőzéssel egy álmuk válik valóra. Bár az ázsiaiak háromszor is részt vettek világbajnokságon, a két nemzet még sohasem futott össze egymással. Mostanáig.


BARÁTSÁGOS LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS:

1978, 1998 és 2006 - Irán háromszor jutott ki a vébére, de még soha nem fordult elő vele, hogy találkozzon az aranysárgákkal. Az arabok imádják a futballt, az ország elsőszámú sportja, így nem csoda, hogy fieszta várható arrafelé - hiszen jön Brazília!

Jóllehet, a barátságos összecsapást nem az országban, hanem Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában rendezik. Persze mindez cseppet sem érdekli az irániaiakat, akik már alig várják a megméretést.

"Egész Irán boldog, hiszen a nemzeti válogatott a földkerekség egyik legcsodálatosabb csapatával mérkőzik - áradozott Afsin Kotbi szövetségi kapitány. - Semmi esélyünk nincs ellenük, kivéve, ha játékosaink életük meccsét játsszák. Ha így lesz, Irán büszke lesz rájuk."

Javad Nekunam, az Osasuna kitűnősége, az iráni válogatott csapatkapitánya sem fér már a bőrébe.

"Amióta az eszemet tudom, azóta szurkolok a braziloknak - kezdte a 112-szeres válogatott középpályás. - Hála az égnek, valóra válik az álmom, az ötszörös világbajnok ellen léphetek pályára." 

A találkozóra azért kerül sor az ország határain kívül, mert az irániak így állapodtak meg az Emirátusokkal, illetve, mert semmit sem fizettek a braziloknak a fellépésért. A helyzetet a feszült iráni politikai helyzet is nehezíti (ezért képtelenek évek óta valamirevaló csapatot magukhoz csábítani).

Iránnak eddig egyszer adatott meg, hogy világbajnokkal küzdhessen, még 2004-ben a német csapat vizitált Teheránban. Annak a találkozónak más jelentősége is volt: a németek cserébe egy szavazatot kértek az irániaktól a 2006-os vb megrendezéséért...

A brazil keretből a megsérült Alex kimaradt, de Kaká, Ronaldinho, Luis Fabiano, Lúcio, Maicon, Felipe Melo, Diego és Neymar sincs ott a csapatban. A Villarrealban tündöklő Nilmar, Pato, Robinho és Philippe Coutinho viszont játszhat.