Csötönyi: Megmenthető az amatőr boksz!

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 6. 14:15
Dr. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke Liverpoolban tartózkodik, ahol az amatőr bokszolók számára november 5-15. között Európa-bajnokságot rendeznek. Az előjáró bízik benne, hogy a kontinensviadalon tetten érhető lesz a megváltozott bírói felfogás, és a nemrég meghozott reformokkal megmenthető az amatőr ökölvívás.


Csötönyi Sándort a SportHirado.hu éppen a sorsolás után érte utol az angol városban. Ökölvívóink gyenge pekingi olimpia szereplését – egyedüli pontszerzőnk a 81 kilogrammos súlycsoportban az 5. helyen végző Szellő Imre volt – és az ötkarikás játékokon tapasztalt botrányos bíráskodást követően, többek között arra voltunk kíváncsiak, milyen kontinensviadalra számít a szövetség elnöke, s vajon életben marad-e az amatőr boksz.

 

„Habár a média nem sokat tesz a megmentéséért, remélem, életben marad az amatőr ökölvívás. Bízom benne, hogy már a mostani Eb-n érzékelhető lesz a bírói felfogás változása – válaszolta Csötönyi, miközben kollégáival azon tanakodott, hogy a repülőút, a mérlegelés és a sorsolást követő hosszú procedúra viszontagságai után munkatársaival hol ebédeljen meg. – Ami Pekingben történt az egyszerűen tarthatatlan, ezért a körülbelül három héttel ezelőtt tartott párizsi bokszkonferencián, ahol az európai konföderáció működtetéséről egyeztettünk, kisebb módosításokat léptettünk életbe.”

 

„Fiatalabb bírói gárda dolgozik majd Liverpoolban, a pontozásért felelős személyek pedig be is lesznek kamerázva az Eb-n. Persze, ettől függetlenül sem lehet garantálni, hogy minden probléma megszűnik, de legalább tettünk egy lépést a tisztább körülmények megteremtése felé.”

 

Az angol városban ringbe szálló magyar keretből két tapasztaltabb bokszoló is hiányzik majd, így a már említett pekingi pontszerzőnk, Szellő Imre sérülés miatt marad távol a viadaltól, míg a 48 kilós Bedák Pál profi versenyzőként szerepel a jövőben. Adódik a kérdés, milyen eredményre lehet jó a keret.

 

„Nincsenek túlzott elvárásaink fiatal versenyzőinkkel szemben. Elsősorban a tapasztalatszerzés a fő szempont a liverpooli Eb-n, emellett pedig annyit várunk el a fiúktól, hogy a hasonló képességű bokszolókkal szemben győzedelmeskedjenek. Ha viszont valaki tapasztaltabb, jobb náluk, nem dől össze a világ vereség esetén sem. A sorsolásunk egyébként tűrhető, habár a második fordulóban hat orosz versenyzővel találhatják magukat szemben bokszolóink” – osztotta meg véleményét a SportHirado.hu-val Csötönyi Sándor.

 

Ha már a célkitűzéseknél tartunk, idősebb Balzsay Károly szövetségi kapitány két érmet vár fiaitól, s abban az esetben, ha ez nem teljesül, a kontinensviadalt után lejáró mandátumát követően nem pályázik a következő ciklus, azaz a 2012-es londoni olimpia végéig érvényes kapitányi posztra.

 

A 11 magyar induló közül a debreceniek 54 kg-os olimpikonja, Kalucza Norbert már csütörtökön délután ringbe száll, ellenfele a spanyol Rafael Pujol lesz, győzelme esetén nyolcaddöntős. Rajta kívül csak Szili Istvánnak (75 kg) és Amin Kadrinak (81 kg) kell bokszolnia a 16 közé jutásért, a többiek erőnyerők. A 48 kg-os Ungvári István ugyanakkor rögtön a nyolc között kezd, azaz amennyiben kedden legyőzi a fehérorosz Bekist, már érmes.

 

Papíron talán a 69 kg-ban érdekelt Bacskai Balázs sorsolása tűnik a legjobbnak, számára akár „egyenes” út vezethet a dobogóig.

 

Egy fontos szabálymódosítás történt a menetek játékidejében, a pekingi olimpia után ugyanis visszaállt az 1996 előtt megszokott rend, így a felnőtt férfi mérkőzések játékideje négyszer kettőről háromszor három percre módosul.

 

A liverpooli Eb-n szereplő magyar ökölvívók:
48 kg: Ungvári István, 51 kg: Szalai Gergely, 54 kg: Kalucza Norbert, 57 kg: Mihály János, 60 kg: Varga Miklós, 64 kg: Káté Gyula, 69 kg: Bacskai Balázs, 75 kg: Szili István, 81 kg: Amin Kadri, 91 kg: Darmos József, +91 kg: Bernáth István