Top tíz emlék a Premier League-ből

Szerző: SHLétrehozva: 2012. május 17. 18:20
VISSZAPILLANTÓ, 2. RÉSZ. A bajnoki idény lezárultával, az átigazolási időszak és az Eb előtt elérkezett az idő, hogy visszatekintsünk a topligákban történtekre, a legjobb meccsekre, a legnagyobb felfedezettekre, felejthetetlen sikerekre és lesújtó kudarcokra, üde színfoltokra és hajmeresztő botrányokra. Második alkalommal a Premier League kerül terítékre, íme, tíz dolog, amiről sokáig emlékezetes marad ez a szezon!


BAJNOKI CÍM FONT SZÁZMILLIÓKBÓL

Éveken keresztül pumpálták az irgalmatlan pénzeket a Manchester Citybe, egészen eddig, míg a csapat csak kiszenvedte a Premier League-aranyat. A keret erőssége alapján utcahosszal kellett volna nyernie, mégis az utolsó másodpercekig izgulnia kellett, hogy maga mögött tartsa a városi rivális Unitedet. Roberto Mancini taktikai hibák sorozatával nehezítette meg a saját dolgukat, a Tévez- és a Balotelli-ügy kapcsán pedig segget csinált a szájából. Az olasz mester nem átallotta többször hangsúlyozni a szezonban, rövid a kispad, és további erősítésekre szorulnak. Ha még néhány világsztár az Etihadba szerződik, nincs az a közepes képességű edző, aki ne alkotna előbb-utóbb maradandót a BL-ben is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Bajnok a Manchester City!!!
A Manchester City egészen elképesztő körülmények közepette nyerte meg a bajnoki címet az utolsó fordulóban: a 91. percben még 1-2-re állt a tíz emberrel játszó QPR ellen, de Dzeko és Agüero góljával fordított, így az MU nem ment...
Tovább a teljes cikkhez »

A MÉRLEG NYELVE

Ha egy meccset kell kipécéznünk, hol ment el a United bajnoksága, akkor alighanem az Everton elleni 4-4-re kell mutogatnunk. Az MU agyonnyert meccsen bukott el két pontot, hazai pályán, 4-2-es vezetésnél ilyet ritkán csinál egy olyan csapat, amelyet Sir Alex Ferguson treníroz. A Vörös Ördögök emiatt csak hárompontos előnnyel mentek a Cityhez, ahol benne volt a pakliban a vereség – be is jött. Az égszínkékek adósai az Evertonnak. Sokkal tartoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Őrületes United 4-4, itt a City esélye!
Egészen elképesztő mérkőzésen 3-1-es és 4-2-es vezetését sem tudta győzelemre váltani a Manchester United, amely 4-4-es döntetlent játszott az Evertonnal a Premier League 35. fordulójában, így a Manchester City előtt nyitva...
Tovább a teljes cikkhez »

AZ ARSENAL MINT MEGLEPETÉSCSAPAT
Elsőre talán szokatlanul hangozhat, de a szezon legnagyobb szenzációját az Ágyúsok szolgáltatták azzal, hogy bejöttek a harmadik, BL-főtáblás helyre. A borzasztó rajt után a 17. helyen is álltak a piros-fehérek, az Old Traffordon 8-2-re alázták meg őket, de kiegyenesedtek, és a hajrában aratott sorozatos győzelmek megtették hatásukat. A keret nívója, ha nem is közepesnek nevezhető, de Robin van Persie-n kívül hiába keresünk világsztárt, még ha Thomas Vermaelen vagy Wojciech Szczesny több nagycsapatba is beférne. Ahhoz, hogy az Arsenal versenyképes legyen, meg kell tartani RvP-t, és néhány klasszist az Emiratesbe kell csábítani. Lukas Podolskival már elkezdték a sort.
A CHELSEA ÉS A LIVERPOOL VESSZŐFUTÁSA
Ez a két együttes hagyományosan a bajnoki címért, de legalább a BL-helyekért küzd, ám ebben az idényben másképp festett a helyzet. A Kékek mentségére szolgálhat, hogy az FA-kupát megnyerték, míg a BL-ben döntőznek, de ehhez az kellett, hogy megszabaduljanak a kerékkötőtől, André Villas-Boastól. A Vörösök csak a szezon végén lépték meg az edzőváltást, Kenny Dalglish rovására elsősorban a rossz játékospolitikát írhatjuk. Jordan Henderson, Stewart Downing vagy Andy Carroll az érte kiadott összeg töredékét éri, ekkora beruházásból illett volna egy jóval ütőképesebb garnitúrát összehozni. A Ligakupa-siker aligha enyhíti a Pool-drukkerek kínját. Az ősszel megint marad a hazai porond, a Chelsea-nek pedig az El vagy a BL, attól függően, hogyan szerepel szombaton a Bayern ellen. A Tottenham negyedik helye csak annak fényében csalódás, hogy hónapokig az aranyra pályázott.
HIHETETLEN RANGADÓK
A bajnokságok többségében örülhetünk annak, ha egy hatalmas téttel bíró meccsen két, netán három gól születik, de a Premier League-ben egészen elképesztő eredményeknek is tapsolhattunk. A City 6-1-re győzött az Old Traffordon, az MU 8-2-re megszégyenítette az Arsenalt, az Ágyúsok viszont 5-3-ra nyertek a Stamford Bridge-en, míg otthon 5-2-re náspángolták el a Tottenhamet. Ha a bajnokság végeredményére vetünk egy pillantást, konstatálhatjuk, ezek a találkozók a végső sorrendet is nagyban meghatározták. A City például csak jobb gólkülönbségével happolta el a bajnoki címet a Unitedtől.
BOGDÁN TÜNDÖKLÉSE
Bogdán Ádám az újévben verekedte be magát a Bolton kezdőcsapatába, és a szurkolók olyannyira elégedettek voltak a teljesítményével, hogy a szezon legjobb játékosának választották. A fiatal hálóőrt ez aligha vigasztalja a kiesést követően, és az ugyancsak elkeserítő, hogy egyelőre nem látni, melyik PL-együttes vihetné el. Jóformán az összes gárda megtalálta az 1-esét, a topcsapatoknál pláne biztosak a posztok. A fejlődése szempontjából visszalépés lenne a Championship, bízunk benne, a nyáron kopogtatnak érte. A többi magyar ennyire már nem jeleskedett, Buzsáky Ákos, Gera Zoltán, Kádár Tamás vagy Fülöp Márton sem emlékszik majd vissza jó szívvel a szezonra.
A WALESI BARCELONA

A Swansea kapcsán nemigen tudtuk, mire számítsunk, de a kiscsapat az egyik legkellemesebb meglepetést szolgáltatta. Rövidpasszos játéka, nyomasztó labdabirtoklási fölénye és sokgólos meccsei a semleges drukkereket is leültették a tv-képernyő elé, és ami a legnagyobb fegyvertény, „csont nélkül” maradt benn a világ legerősebb bajnokságában. A Hattyúknál Lipták Zoltán is járt próbajátékon, most már sejtjük, Brendan Rodgers miért nem tartott igényt a válogatott hátvédre.

CISSÉ, A RÉM

A szenegáli támadó a télen szerződött Newcastle-be, és hogy mennyire bevált, azt igazolják a számok: tizennégy bajnokin tizenháromszor volt eredményes. A Chelsea-nek két bámulatos gólt lőtt, a második az idény legszebb találata címre is pályázhat. A Liverpoolt és a Swansea-t ugyancsak kétszer mattolta, és összteljesítményét csak enyhén rontja le, hogy az utolsó három fordulóban nem rezgette meg a hálót. A Szarkák – részben emiatt – lemaradtak a BL-selejtezőről, ennek dacára büszkék lehetnek arra, amit leraktak az asztalra. Papiss Demba Cissével jó vásárt csináltak.

 

A WIGAN FELTÁMADÁSA
Az állandó kiesőjelölt bukását hetekkel a bajnokság vége előtt biztosra vették a nagyokosok, aztán mi lett belőle?! Roberto Martínez legényei néhány nap leforgása alatt legyőzték otthon a Man. Unitedet, majd idegenben az Arsenalt, míg a Newcastle-t egy laza négyessel küldték haza. A kudarcot kudarcra halmozó Liverpool legyűrése ehhez képest papírforma volt. Martínez sokadszorra mentette meg a Laticset, és a szakember ennek elismeréseképpen akár a Liverpool kispadjára is leülhet. Megérett a feladatra.
HENRY KIRÁLY VISSZATÉRT

Thierry Henry valódi legenda Észak-Londonban, így nem csodálnivaló, hogy örömmámort váltott ki az Arsenalnál, amikor néhány hét erejéig visszatért a tél derekán. Első meccsén mindjárt győztes gólt szerzett a Leeds United elleni FA-kupa-mérkőzésen – ez ám a stílus! A bajnokságban négy meccsen jutott szóhoz, a Blackburn mellett a Sunderlandnek is betalált, ráadásul a hosszabbításban, győzelmet érően. A búcsúja keserűre sikerült, a Milan elleni kiütéses BL-vereségnél többet érdemelt volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Henry: felejthetetlen visszatérés góllal
VIDEÓ! Ötvennyolc hónap után tért vissza hétfő este az Arsenal labdarúgócsapatához annak francia legendája, Thierry Henry. Csapata szenvedett a Leeds elleni, harmadik fordulós FA-kupa meccsen, semmi sem jött össze elöl, aztán a...
Tovább a teljes cikkhez »

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Top tíz emlék a Serie A-szezonból
VISSZAPILLANTÓ, 1. RÉSZ. A bajnoki idény lezárultával, az átigazolási időszak és az Eb előtt elérkezett az idő, hogy visszatekintsünk a topligákban történtekre, a legjobb meccsekre, a legnagyobb felfedezettekre, felejthetetlen...
Tovább a teljes cikkhez »

Címkék: Premier League