Top tíz emlék a Serie A-szezonból

Szerző: SHLétrehozva: 2012. május 16. 21:20
VISSZAPILLANTÓ, 1. RÉSZ. A bajnoki idény lezárultával, az átigazolási időszak és az Eb előtt elérkezett az idő, hogy visszatekintsünk a topligákban történtekre, a legjobb meccsekre, a legnagyobb felfedezettekre, felejthetetlen sikerekre és lesújtó kudarcokra, üde színfoltokra és hajmeresztő botrányokra. Első alkalommal az olasz Serie A kerül terítékre, íme tíz dolog, amiről sokáig emlékezetes marad ez a szezon!


FŐNIXMADÁRKÉNT TÁMADT FEL A JUVENTUS

"Del Piero utolsó szezonja az új, csodaszép, 41 ezres stadionban, a csapat egykori zongoracipelőjével, Antonio Contéval a kispadon, minden adott ahhoz, hogy egy limonádéfilmbe illő szezon jöhessen. Két csúnya idény után egyébként is csak felfelé vezethet az út" - írtuk szezonbeharangozónkban szeptemberben.

"Gyorsabban fejlődünk, mint azt gondoltuk. Sokan az ötödik, vagy hatodik helyre jósoltak minket a szezon elején" - ez már Antonio Conte nyilatkozata szezon közben.

A világ nagyot fordult a Juvéval egy esztendő alatt, bámulatosabbnál is bámulatosabb az, amit véghez vitt, az 1979-1979-es Perugia és az 1991-1992-es Milan után képes volt veretlenül végezni egy bajnokságban, méghozzá az első helyen. Ha a nevezetes bundabotrány miatt elvett két Scudettót nem számoljuk, már a harmadik csillag is ott szerepelhetne a Zebrák mezén, ami a 30. bajnoki cím után jár. Összességében a legjobb helyre kerül az aranyérem, a Milan szezon közben kiengedte a sajtot a szájából, a sérüléshullám, és a nemzetközi kupacsaták közepette nem bírta a sajátmaga által diktált tempót, talán így is erőn felül teljesített.

Ahogy az a nagykönyvben meg van írva, a klub távozóban lévő világsztárja, ikonja góllal búcsúzott a hazai közönségtől az Atalanta elleni záró bajnokin, s a római kupadöntőben még egyszer, utoljára trófeához segítheti a Zebrákat, akiket 1993 óta (!) szolgál.

ÍGY ÜNNEPELT A JUVE:

IBRA - LEGJOBB VAGY LEGROSSZABB SZEZON?

Zlatan Ibrahimovic, a Milan extraklasszisa maga nyilatkozta, hogy ez volt a legjobb szezonja, tökéletes állapotban volt mind fizikálisan, mind mentálisan, meccsről, meccsre tudta hozni a csúcsformát. A számok sem cáfolnak rá, 28 találattal gólkirály lett, és a gólpasszok mellett is két számjegy áll a neve mellett a statisztikákban.

Nagy bánata, hogy ezzel együtt nem nyert semmit (csak egy bajnoki ezüstöt), ami 2004 óta nem fordult elő vele. Hárommeccses eltiltása kevésbé vetette vissza a csapatát, mint a sorozatos sérülések, és a BL-terhelés. Az elitsorozatban, a Barca elleni negyeddöntőben Ibra is adós maradt a jó teljesítményével, innen pedig egyenes út vezetett a kieséshez. A Milannál ez a korszakváltás éve: Nesta, Inzaghi, Gattuso, Zambrotta, Van Bommel és Seedorf is távozik, Ambrosini még egy évet vállal.

IBRA ÖSSZES GÓLJA AZ IDÉNYBŐL

ATOM ANTI BEROBBANT

A Parma szépen csendben kiesőjelöltből felsőházi aspiráns lett a szezon folyamán, hét győzelemmel zárta a szezont, ilyen szériára még egyszer sem akadt példa a klub történetében. A csapat jó erőkből állt, mint Paletta, Biabiany, Valdes, Galloppa, Lucarelli és a szezon második felére kapott egy győztes mentalitású edzőt, Roberto Donadonit. Az igazi titok azonban nem ez, hanem egy kibontakozóban lévő klasszis. Sebastian Giovinco. 15 gól, 15 gólpassz, és talán a szezon legszebb találata a Siena ellen, az utolsó fordulóban. A Parma elnöke szerint egész nyugodtan említhetjük Pastorével és Sánchezzel egy lapon a 25 éves támadót, akinek vételéra immár több tízmilliós lehet, akár a 40 milliót is megközelítheti. Játékjogának fele a Juventusé, lesz itt egyezkedés bőven, hogy mi legyen a sztár sorsa!

GIOVINCO ÁLOMGÓLJA

JAJ, JAJ, LJAJICS!
A Fiorentina neves trénere, Delio Rossi egyszercsak rátámadt a kispadnál saját játékosára a Novara elleni bajnoki (2-2, 36. forduló) első félideje alatt. Ütötte-vágta Adem Ljajicsot. Mindennek persze megvoltak az előzményei: a 32. percben már 2-0-ra vezetett a pofozógép Novara Firenzében. Nem ment a Fiorentinának, nagyon nem. Ekkor cserélte le a szerbet, aki gúnyosan mutatta neki, hogy jó döntés volt a lehozatala, majd "elszabadult a pokol". Az edző a második félidőre még kijöhetett, de a meccs után Della Valle elnök rögtön közölte a játékosokkal, hogy el kell köszönniük mesterüktől (a szövetségtől háromhónapos eltiltást is kapott). Itt jegyezzük meg, hogy ezzel a döntetlennel vált biztossá, hogy a Novara a B-ligában kezdi a következő szezont.


"NEM VAGYTOK MÉLTÓK A MEZ VISELÉSÉRE!" - MEGÁLLT A MECCS, ÖSSZESZEDTÉK A MEZEKET
4-0-ra vezetett a Siena a második félidő elején a Marassiban, ez már sok volt a Genoa ultráinak, akik fenyegetőzni és követelőzni kezdtek. Megállt a meccs, az egésznek az lett a vége, hogy a hazaiak csapatkapitánya, Marco Rossi begyűjtötte a pályán a mezeket, eleget téve a mintegy 100 dühöngő Genoa-ultra kérésének, akik úgy gondolták, senki sem méltó a pályán lévő tizenegyből arra, hogy piros-kék szerelést öltsön magára. Volt olyan játékos, aki sírva fakadt. Abszurd jelenetek következtek: Giuseppe Sculli nem vette le, és meggyőzte a "szurkolókat", hogy hagyják befejezni a találkozót. Törvénysértés élőben, focimeccsen. 50 percig állt a bajnoki, csak szépíteni tudott a Genoa a végén (1-4).

SH: Palacióé az év gólja
Nem csak a hét gólja, nem csak a hónap gólja, de a szezoné is - legalábbis szerintünk. Marchisio, Pepe, Di Michele és Giovinco is kitett magáért, a Genoa argentin támadójának akrobatikus mozdulatát - amellyel saját magát is meglephette születésnapjára - azonban páratlannak ítéltük meg, és sokáig nem felejtjük. Ezzel bizonyára beadta a pályazatát a Puskás-díjra is.

A SZEZON MÉRKŐZÉSE: A MILÁNÓI DERBI!

A San Siróban egy szezon alatt kétszer is elveszítette a milánói derbit a Milan. Ibrahimovic az utolsó előtti fordulós derbin is sziporkázott, rajta semmi sem múlott, de ismét alulmaradt az Allagri-csapat, ezúttal egy fergeteges összecsapáson. Az ideges hangulatú párbajban röpködtek a lapok, és három tizenegyest is megítélt Rizzoli, aki nem látta bent Cambiasso fejesét az első félidőben, 1-0-s állásnál.

Kevesen számítottak arra, hogy 1960 után először mesterhármas születik a Derby della Maddoninán, Diego Milito az, aki José Altafini után megcsinálta a bravúrt, és a legnagyobbak közé emelkedett a rangadó történetében. Maicon gólja eldöntötte a meccset, és a bajnoki cím sorsát a 88. percben. Fekete nap volt az a Milan számára, a városi rivális kettős derbisikert, a Juve 28. bajnoki címet ünnepelhetett.

SERIE A, 37. FORDULÓ
INTERNAZIONALE-AC MILAN 4-2, (1-1)
Milánó, San Siro, 80018 néző, vezette: Niccola Rizzoli.

INTER: Júlio César - Maicon, Lúcio, Samuel, Nagatomo - Zanetti, Cambiasso, Guarín (Obi, 61.) - Álvarez (Pazzini, 75.), Sneijder (Córdoba, 84.) - Milito. Vezetőedző: Andrea Stramaccioni.
Cserepad: Castellazzi, Ranocchia, Córdoba, Palombo, Obi, Pazzini, Zárate.

MILAN: Abbiati (Amelia, 35.) - Abate, Yepes, Nesta, Bonera (De Sciglio, 22.) - Nocerino, Muntari (Cassano, 78.), Van Bommel - Boateng - Robinho, Ibrahimovic. Vezetőedző: Massimiliano Allegri.
Cserepad: Amelia, Mexes, De Sciglio, Gattuso, Aquilani, Cassano, Maxi López.

Gólszerző: Milito (14., 52. - 11-esből, 80. - 11-esből), Maicon (88.), ill. Ibrahimovic (44. - 11-esből, 46.)

Sárga lap: Cambiasso (45+3.), Álvarez (54.), ill. Nocerino (45+3.), Abate (52.), Van Bommel (76.)