Rooney bearanyozta az ördögi karácsonyt

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 21. 13:18
Wayne Rooney szépségdíjas góljával a Manchester United 1-0-ra legyőzte a 49. perctől emberelőnyben futballozó Liga de Quitót, így megnyerte a Japánban rendezett klubvilágbajnokságot. Az angol sztárcsapat ezzel negyedik, végső diadalát ünnepelte 2008-ban, korábban a Bajnokok Ligájában, a Premier League-ben és az angol szuperkupának megfelelő Community Shielden is első lett.


A finálé előmeccsén a Gamba Oszaka 1-0-ra győzte le a Pachucát, ezzel a hazai közönség előtt szereplő együttes szerezte meg a harmadik helyet a jokohamai klubvilágbajnokságonő A győztes gólt a 29. percben Jamazaki érte el, de meccs hangulatából érezhető volt, hogy szinte mindenki már csak a döntőt várja.

 

A papírforma egyértelműen a Manchester United sikerét ígérte, hiszen Sir Alex Ferguson együttese már a legjobb négy között is parádézott, 5-3-ra múlta felül a Gambát. A Liga de Quito a Pachuca „testén” át jutott a főmérkőzésig, az ecuadori csapat tagjai fogadkoztak, vasárnap is kitesznek magukért.

 

Az első félidő nem hozott őrületes iramot, a „vörös ördögök” magabiztosan irányítottak, számtalan alkalommal törték át az ellenfél törékenynek tűnő védőfalát. A friss Aranylabdás Cristiano Ronaldo elsősorban a helyzetek kialakításában jeleskedett, de társai nem futballoztak ihletett állapotban, sorra hibáztak. Rooney akár már a fordulásig eldönthette volna a döntő sorsát, de a legnagyobb helyzeteket is elrontotta. Egy ízben ugyan szépen emelt át a kapuson, de „löbbölése” túlságosan magas ívű volt, így a labda csak felülről érintette a hálót.

 

A lefújás előtti pillanatokban pedig az ügyetlenkedő Pak törte el a labdát, pedig már egy közepes megoldás révén is vezetéshez juttathatta volna csapatát, hiszen magányosan álldogált az ötös sarkán.

 

A második félidő elején váratlan fordulat következett: a 49. percben Vidics kőkeményen felrúgta Reascót, Irmatov játékvezető pedig leküldte a pályáról. Ferguson azonnal reagált, a csatár Tevez helyére a védő Evanst küldte a pályára.

 

A Man United az emberhátrány ellenére is aktívabb volt, Ronaldo majd Rooney veszélyeztetett, de a tökéletes, gólt eredményező megoldás továbbra is váratott magára. A 63. percben Monzon bombázott 26 méterről, Van der Sar mutatós védéssel hárította el a veszélyt.

 

A 74. percben megtört a jég, egy álomakció végén. Carrick passzolt jó ütemben a tizenhatosnál álló Ronaldóhoz, ő továbbtolta a labdát a bal oldalon tanyázó Rooneynak, aki 14 méterről kilőtte a hosszú sarkot (1-0).

 

A hajrában a Quito kétségbeesetten ment előre, többször került a manchesteri kapu közelébe, de a kiugrási lehetőségre mindig jól robbant ki Van der Sar.A legvégén még Monzon 20 méteres bombáját hatástalanította a hálóőr, majd a három perces hosszabbítást követően ünnepelhettek a manchesteriek.

 

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, JOKOHAMA
DÖNTŐ:
MANCHESTER UNITED-LIGA DE QUITO 1-0 (1-0)
MANCHESTER UNITED: Van der Sar – Rafael (G. Neville, 85.), R. Ferdinand, Vidics, Evra – Pak Dzsi Szung, Anderson (Fletcher, 88.), Carrick, C. Ronaldo – Tévez (Evans, 51.), Rooney.
LIGA DE QUITO: Cevallos – N. Araujo, Calle (Ambrosi, 77.), Campos, Reasco (Larrea, 82.) – W. Araujo, Bolanos (Navia, 87.), Calderón, Manso, Urrutia – Bieler.
Gólszerző: Rooney (73.)
Piros lap: Vidics (49.)
Sárga lap: Anderson (70.), ill. Bieler (2.), Campos (36.), Cevallos (44.), Calle (66.), W. Araujo (71.)
A 3. HELYÉRT:
Gamba Osaka-CF Pachuca 1-0 (1-0)
gólszerző: Jamazaki (29.)

 

WAYNE ROONEY VOLT A NYERŐ EMBER