„Ronaldo betlizni fog az Eb-n”

Szerző: Czövek OszkárLétrehozva: 2012. június 6. 16:56
Vincze Ottó a „joga bonito” híve, így a spanyolok és a németek Európa-bajnoki győzelme esetén sem szomorkodna. A korábbi kiváló labdarúgó azt jósolja, az angolok és az olaszok sok sót nem esznek meg a tornán, de Cristiano Ronaldo betlizésén sem rökönyödne meg.


 

(Fotó: eto.hu)

Két nappal a nyitó mérkőzés előtt mi más lenne a téma, mint a lengyel-ukrán Európa-bajnokság, és hogy tisztábban lássunk az esélyeket illetően, olyanokat kérdezünk, akik „belülről” tudnak véleményt formálni.

Vincze Ottó korábbi kiváló játékosként és a Győri ETO utánpótlás menedzsereként nem kertelt, és két vizsga között is szakított időt arra, hogy megossza velünk megérzéseit.

„A spanyolok és a németek egyértelmű favoritok, valamennyi elemzés erre a végkövetkeztetésre jut, de úgy vélem, a hollandok vagy a franciák is ott lehetnek a végső elszámolásnál” – latolgatott Vincze Ottó.

„Laurent Blanc zseniális csapatot rakott össze a franciáknál, csak úgy hemzsegnek a fiatal tehetségek, ’emberemlékezet’ óta nem kaptak ki. Remek formában érkeznek a tornára, és a lendület sokáig kitarthat.”

Egy ilyen elemzésnél nem lehet figyelmen kívül hagyni a szubjektív faktort, magyarra lefordítva: Vincze Ottó kinek szurkol az Eb-n?

„Nem ragaszkodom csapatokhoz. A magam részéről a szép játékot tartom szem előtt, és ennek a kritériumnak a spanyolok, a németek, a hollandok és a franciák is megfelelnek.”

És hogy mi szól a hollandok ellen? „A kulcsemberek meglehetősen rossz szezont tudnak maguk mögött, Robin van Persie-t leszámítva, ami nem létezik, hogy ne lenne hatással rájuk.”

Az azonban fel sem vetődik benne, hogy a németek és a hollandok ne éljék túl a csoportkört. Ebből könnyen ki lehet következtetni, a portugálokat nem sokra taksálja.

„Ahogy anno sokáig a spanyolok, úgy ők sem tudják átlépni a saját árnyékukat, bármilyen kiváló kerettel rendelkeznek. Cristiano Ronaldo jól szerepelt a mögöttünk hagyott idényben, de a válogatottban ennyire már nem szokott futni a szekere. Úgy vélem, most is betlizni fog.”

Az Eb sztárja tehát nem a Real Madrid aranylabdása lesz Vincze szerint, de a lengyel Robert Lewandwoskiról, vagy a németeknél Mesut Özilről, Toni Kroosról vagy Mario Götzéről el tudja képzelni, hogy a torna nagy sztárjaként villogjon.

Az angolok már nincsenek ilyen jól eleresztve. „Wayne Rooney eltiltás miatt nem játszhat az első két meccsen, Frank Lampard megsérült, és amúgy is rengeteg gondjuk van. Persze csak tippelgetünk, de nem számítok arra, hogy nagyot robbantanak ezen a nyáron. ”

Az olaszokról még ennyire sincs jó véleménnyel: „Ha valóban három védővel szerepelnek, megszórhatják őket, míg ha a középpályán Andrea Pirlót kiveszik a játékból, megbénul a csapat. A Cassano, Balotelli csatársorban nem érzek elég potenciált. Az előző tornákon mindig akadt egy gólvágó, aki szinte az összes meccsen villant; ilyen volt Paolo Rossi, Alex Del Piero, Filippo Inzaghi, de a sor abbamaradt. Olaszországról sosem szabad kijelenteni, hogy a csoportkörben búcsúzik, de ez a játékosanyag alapján sokkal többre nem hivatott.”

Szinte valamennyi nagy tornának van meglepetéscsapata, amelynek nevét évtizedek múlva is összekapcsolják az adott eseménnyel. Szakértőnk biztos benne, hogy a mostani viadal sem lesz kivétel, de egyelőre a sötétben tapogatózik.

„A társházigazda lengyelek a dortmundi ászokkal egészen eredményesen futballozhatnak, de a horvátokra is érdemes lesz odafigyelni. Az oroszokról sokan szuperlatívuszokban beszélnek, de annyira nem vagyok elájulva tőlük. Rengeteg orosz bajnokit nézek a magyar légiósok miatt, de az ottani csapatok, egyúttal játékosok nagyon sematikus futballt játszanak. Márpedig extrák nélkül nehéz egész Európát végigverni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Juhász a hollandoknak drukkol az Eb-n
Juhász Roland majd’ húsz éve Hollandiáért szorít a nagy tornákon, és szokásán a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon sem változtat. Az Anderlecht sérülések kínozta hátvédje szerint az olaszokat nem szabad lebecsülni, az angolokat...
Tovább a teljes cikkhez »