Mosolygós hős, botrányos utójáték

Szerző: Czövek OszkárLétrehozva: 2012. augusztus 19. 22:00
Az Újpest a hosszabbítás hosszabbításában győzte le 2-1-re a Ferencvárost a labdarúgó NB I 4. fordulójában, és a hős, Bavon Tshibuabua fél órával a lefújás után még fel sem fogta, mekkora tettet vitt véghez. A csupa mosoly kongóival üdítő volt beszélgetni azt követően, hogy kínos közjáték zavarta meg a sajtótájékoztatót.


(Fotó: ujpestfc.hu)

A Ferencváros a rendes játékidő legvégén Orosz Márk remekbe szabott szabadrúgásával egyenlített Kabát Péter első félidei fejese után, de a csattanó csak ezután következett: az Újpest csereként beállt támadója, Bavon Tshibuabua (akinek az egyszerűség kedvéért a keresztnevét biggyesztették a mezére) a háromperces hosszabbítás hosszabbításában, a 94. minutumban megnyerte a meccset újdonsült csapatának.

A támadót valósággal lerohanták a lila-fehérbe öltözött kissrácok a lefújás után, de a kongói szorgosan osztogatta az autogramokat. Hogy ehhez mennyire van hozzászokva, azt először angolul kérdeztük, ám amikor egy határozottnak nemigen nevezhető „yes” volt a válasz, gyorsan anyanyelvére, franciára váltottunk.

Tshibuabua nyelve rögvest megszaladt, és gyermeki mosollyal az arcán lelkendezett az első számú magyar derbiről, amibe most ő is belekóstolhatott.

„Hogy eddigi pályafutásom legfontosabb gólját szereztem-e? Hadd gondolkozzam picit… Igen, ez valami egészen elképesztő volt, semmihez sem fogható. Hallottam már erről a rangadóról, nagyon vártam, és remekül éreztem magam a pályán. Úgy különösen, hogy én szereztem a győztes gólt” - nyilatkozta a SportHirado.hu-nak.

Angolul, amint azt fentebb vázoltuk, nemigen tudna eladni egy használt autót (hogy magyarul vállalkozna-e interjúra, azt inkább nem feszegettük…) – de akkor mégis; kire támaszkodhat a teljesen ismeretlen környezetben?

„A családom a lelátón szurkolt nekem és a csapatnak, nagyon boldog vagyok, hogy büszkévé tehettem őket. A jelenlétük hatalmas segítség, és ők is biztosan jól szórakoztak.”

Détári Lajos a mérkőzést követő sajtótájékoztatón kevésbé volt felszabadult, és éles szóváltásba keveredett egy újpesti drukkerrel, akinek sikerült bebocsátást nyernie a terembe. Többször is félhangosan kommentálta a szakvezető mondandóját, majd az újpesti illetékesek megkérték, uralkodjon magán.

A szakember sajtótájékoztatója nem csak erről marad emlékezetes, hiszen élesen bírálta a játékvezető öltözetét, akinek fekete sportszára és nadrágja egy ízben félrevezette Somáliát, a Ferencváros ugyanis talpig feketében futballozott.

Détári azt az újságírói kérdést egyenesen kikérte magának, hogy akár az állásába is kerülhet a vereség, és leszögezte: nem tud arról, hogy a vezetőség el akarná mozdítani.

Ami a szakmát illeti, a ferencvárosi edző elmondta, a döntetlent igazságosabb eredménynek tartotta volna, és nem is talál szavakat arra, ami a ráadásban történt.

Újpesti kollégája, Jos Daerden elismerte, a második félidőben visszaesett csapata játéka, és ha időben megszerzik a második gólt, nem kellett volna ennyire kicentizniük a végét.

„Tisztában voltunk vele, hogy különleges meccs lesz a mai, egész héten erre készültünk. Az első félidőben az idény eddig legjobb játékát produkálta a csapat, és a második gólt is megszereztük volna, a végén nem lett volna ilyen meleg a helyzet. A végjáték Hitchcockot idézte, de a derbiken bármi megtörténhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Drámai hajrá: mégis az Újpesté a derbi!
A 90. percben egyenlített, mégis pont nélkül távozott a Ferencváros az Újpest otthonából a 211. derbin, hiszen az első félidőben irányító Újpest a 94. percben a lefújás pillanatában megszerezte szezonbeli első győzelmét....
Tovább a teljes cikkhez »