Kötélhúzás Anglia és a FIFA között

Létrehozva: 2011. november 9. 13:09
David Cameron brit miniszterelnök felháborítónak tartja a FIFA döntését, miszerint angol játékosok nem viselhetnek olyan mezt a szombati, spanyolok elleni meccsen, amelyre az Emlékezés Napja alkalmából piros pipacsot hímeznek...


A FIFA álláspontja szerint a mezeken sem politikai, sem vallási, sem reklám jellegű feliratokat, jelképeket nem viselhetnek a játékosok, akik ekképp legfeljebb csak a bemelgítés során feszíthetnek a "pipacsos" szerelésben a I. világháború befejezésének évfordulóján.

A nemzetközi szövetség a döntését azzal indokolta, hogy ha engedélyezné a pipacsokat, más országok joggal kérvényezhetnék a különböző szimbólumok mezen való elhelyezését.

"Egyszerűen abszurd, hogy politikai megnyilvánulásnak tartanák, ha pipacs ott lenne a mezezeken, azokra emlékezve, akik életüket adták a szabadságunkért" - fogalmazott a brit kormányfő. Cameron ehhez hozzátette: reméli, hogy a FIFA felülvizsgálja a döntését.

Nagy-Britanniában hagyományosan tűzpiros pipaccsal emlékeznek az I. világháború áldozataira, mivel a katonák sírján először ez a virág bújt ki a földből Flandriában...