Kedves UEFA és FIFA, cselekedni kéne!

Szerző: shLétrehozva: 2011. március 7. 12:59
Gombamód szaporodnak a játékvezetői bakik, a topligákban fordulóról fordulóra dőlnek el rangadók bírói hibák következtében. A mostani hétvége újabb bizonyítékként szolgált arra: ha a labdarúgás szabályalkotó szervei nem lépnek, rövidesen úrrá lesz a káosz.


 

Az Arsenal-Sunderland Premier League-találkozó után egyszer már leszedtük a keresztvizet a játékvezetőkről, ám azóta csak tovább bővült a kapitális hibákat összegző lista.

Ne is menjünk messzire Londontól, hanem maradjunk Angliában, és idézzük fel a Liverpoolban történteket! Jamie Carragher brutálisan beleszállt Naniba, és bár először talpra állt a Manchester United szélsője, másodpercek múlva sírva fakadt, és hordágyon kellett levinni.

A rosszmájúak először szimulálást sejtettek, később azonban olyan felvételek kerültek fel az internetre Nani lábáról, amelyeket kizárólag erősebb idegzetűeknek ajánlunk – ha lehet ilyet egyáltalán ajánlani.

A méltó büntetés elmaradt, a védő a pályán maradhatott, 2-0-s liverpooli vezetésnél. Az más kérdés, hogy percekre rá Rafaelt is le lehetett volna küldeni, addigra azonban már teljesen kicsúszott a bíró kezéből a meccs.

Sir Alex Ferguson sem erről, sem a mérkőzés bármelyik más mozzanatáról nem volt hajlandó nyilatkozni a lefújás után, még az MU hivatalos tv-csatornájának kérdéseire sem felelt. Az ok: naná, hogy a játékvezető ténykedése még a Chelsea elleni rangadón.

David Luiznak második sárga lapot kellett volna kapnia a hajrában, a sípmester azonban szemet hunyt felette. Akárcsak John Terry kezezése felett, amely után nyugodt szívvel befújhatta volna a büntetőt.

És akkor ne is boncolgassuk külön Clattenburg sporttárs a manchesteri csapatokat segítő ítéleteit, amelyek nyomán Wayne Rooney és Mario Balotelli is megúszott egy-egy piros lapot és hosszabb eltiltást.

A legszembetűnőbb tévedés mégis Németországban verte ki a biztosítékot vasárnap, mikor is a Hamburg olyan gólt ünnepelhetett, amelynél a labda át sem haladt a gólvonalon.

Igazságtalanság lenne a bírókra kenni az egészet, merthogy vannak asszisztenseik, egyiküknek történetesen azt kellett volna kiszúrnia, hogy Marcell Jansen lövése nem a gólvonal mögé, hanem éppen arra pattant.

Azt elismerjük, hogy hibát mindenki véthet, de amikor megannyi emberi sors és nem mellesleg hatalmas pénzek múlnak egy-egy „félrenézésen” vagy erélytelen fellépésen, egyszerűen muszáj valamit lépni.

Az UEFA és a FIFA megrögzötten ágál a videóbíró ellen, azzal az érvvel, hogy minden stadionban nem lehetne megteremteni az ehhez szükséges feltételeket.

Igen ám, de érv ez? Mert azt senki se mondja, hogy a Barcelona és az Újpest egyenlő feltételek között készül, és a Nou Camp, valamint a Szusza-stadion gyepszőnyege között semmilyen különbség nincs. Ha a fizetések közötti eltérést vesszük…

Annak, hogy az alapvonalnál két segítő nézegesse a vonalakat, semmi teteje nincs, ami néhány Európa-liga-meccsen bántóan kiütközött. A tőlük pár méterre történő eseteket is gyakorta elnézték, még akkor is, ha az európai szövetség váltig állította ennek az ellenkezőjét.

Márpedig az UEFA és a FIFA csökönyössége egyvalaminek nagyon árt, és az a labdarúgás. Most még talán kordában tarthatók az indulatok, de ha esetleg egy Bajnokok Ligája-címről dönt bírói baki, a szellem kiszabadulhat a palackból, és irtózatosan nehéz lesz oda visszatuszkolni.

Nem kellene megvárni. A huszonnegyedik órában vagyunk.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
A bíró, akit imádnak Manchesterben
Mark Clattenburg játékvezető néhány nap alatt mindkét manchesteri klub szívébe belopta magát: miután szombaton csak sárga lapot adott Wayne Rooney-nak könyöklésért, ugyanezért a mutatványért Mario Balotelli is megúszta a...
Tovább a teljes cikkhez »