Fekete mágia és 13 halott Kongóban

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 15. 18:04
Egy kelet-kongói (Kongói Demokratikus Köztársaság) futballmérkőzésen kitört szurkolói rendbontás a legfrissebb hírek szerint legalább tizenhárom áldozatot követelt. Harmincöten súlyosan megsérültek. A botrány azután robbant ki, hogy az egyik játékos fekete mágiával igyekezett segíteni vesztésre álló csapatán, magánszáma láttán a nézőtéren elszabadult a pokol. A rendőrökkel összecsapó drukkerek agyontaposták egymást. A szörnyű tragédia részleteiről a Radio Okapi számolt be.


 

A fekete mágia visszaüt. Sokat hangoztatott tanítás ez. Aki a sötét erőkkel kokettál, annak vállalnia kell tette következményeit, hiszen elmozdíthatja a sors kerekét. A vétkesek pedig így vagy úgy, de megbűnhődnek, tartja számos afrikai népcsoport.

Ezzel mit sem törődött a kelet-kongói Nyuki Club kapusa vasárnap, aki a Socozaki elleni bajnoki labdarúgó mérkőzésen úgy látta, vesztésre álló csapatán már csak a vudu szellemek megidézése segíthet.

Abban bízott, hogy így több gólt már nem kap a találkozón, és fordul a kocka. Talán fel sem fogta, mit tett, a következmények ismeretében aligha számolhat el a lelkiismeretével.

Fetisizáló jelei láttán kitört a botrány a nézőtéren, egy szempillantás alatt megvadultak a mindaddig békés szimpatizánsok. A rendőrök igyekeztek rendet tenni a stadionban, közbeavatkozásuk azonban olaj volt a tűzre.

A tébolyult hívek egymást taposva menekültek a lelátóról. A kétségbeesett emberek közül sokan a földre zuhantak miközben a kijárat felé igyekeztek, maga alá temette őket a fékezhetetlen tömeg.

Közülük tizenegyen ott is maradtak, mozdulatlanul hevertek, és soha nem keltek fel többé. A tragédia áldozatául estek. Harmincöten pedig súlyosan megsérültek. Hihetetlen, mégis megtörtént. 2008-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban.