Exkluzív: Wenger a játékosmozgásról

Szerző: shLétrehozva: 2010. július 23. 21:49
Arsene Wenger a SportHirado.hu-nak elmondta, nem aggódik túlságosan a védelem szemmel látható sebezhetősége miatt, de az Arsenal menedzsere nem zárja ki, hogy erősítenek még a posztra. Az 1-es mez továbbra is gazdára vár, de több nyitott kérdés is akad még az észak-londoniaknál. Az Ágyúsok ellen Szabics Imre csapata egyik legjobbja volt, edzője csak szuperlatívuszokban beszélt róla.


 

Az Arsenal védelmének közepe alaposan megritkult a nyáron: Mikael Silvestre, Philippe Senderos és William Gallas már búcsút intett az Emiratesnek, Sol Campbell jövője pedig még mindig nyitott. Pótlásukra eddig csupán a teljes ismeretlenségből előlépő Laurent Koscielny érkezett, ám Arsene Wenger szerint nem drámai a helyzet.

A londoniak menedzsere a SportHirado.hu-nak szerda este, a Sturm Graz elleni felkészülési mérkőzés után egy kedélyes beszélgetésen ugyanakkor nem zárta ki, hogy rövidesen új párra lel Thomas Vermaelen.

„Még az előszezonban vagyunk, így egyelőre nem tudom megmondani, kivel alkot majd duót középen Vermaelen. Koscielny meggyőzően játszik, (Johan) Djourou is sokat fejlődött az elmúlt időszakban, ám figyelembe kell vennünk, hogy négy sorozatban is meg kell állnunk a helyünket. De most ne is beszéljünk az igazolásokról! Hiszen most adtunk el játékost” – utalt Wenger arra, hogy a kevés játéklehetőség és a bizalom hiánya miatt Eduardo szerdán aláírt a Sahtar Donyeckhez.

A kapuskérdés szintén tisztázatlan az Ágyúsoknál, hiszen a francia mester megerősítette, jelenleg nincs első számú hálóőrük, és bárki előtt adva van a lehetőség, hogy bizonyítson az idényt megelőző hetekben. Hogy Manuel Almunia mennyire kikerült a pikszisből, azt alátámasztja: sem a Barnet, sem a Sturm elleni barátságos mérkőzésen nem került be a keretbe, bár az Arsenal ausztriai edzőtáborába elutazott.

A SportHirado.hu azon kérdésére, miszerint csatárposzton nem szorul-e további erősítésre a csapat, Arsene Wenger kitérő választ adott. Az azért sokat sejtető, hogy emlékeztetett rá, az átigazolási piac augusztus végi zárásáig rengeteg víz lefolyik még a Temzén.

Az Arsenalnál egyébként a vb-döntőt játszott Cesc Fabregas és Robin van Persie kivételével valamennyien edzésbe álltak. Igaz, a világbajnokságot megjárt labdarúgók azóta nem igazán találkoztak a labdával, ők még csupán erőnléti tréningeken vesznek részt.

Sagna (hátul) és Diaby pihenget a minibuszban a megerőltető edzés után (Fotó: Czövek Oszkár)

Fáradtságra a többiek is panaszkodhatnak a helyszíni tapasztalatok alapján – már önmagában a 40 fokos, szélcsendes időjárás is embert próbáló. Közülük is elsősorban Andrej Arsavint, aki egyetlen felesleges lépést sem hajlandó megtenni, és akkor igazán tekintettel voltunk az érzékenységére. Az orosz továbbá a szurkolókkal, de még a sajtó munkatársaival sem igen hajlandó szóba állni: a Sturm elleni meccs után azonnal közölte, belőle aznap egy szót sem tud kihúzni a média. Egy láthatóan közeli hölgyismerőssel azért egymásra talált Arsavin a mixed zone-ban, mintegy 30-40 percen át cseverésztek meglehetősen bensőségesen.

Arsavin ismerősre talált a mixed zone-ban (Fotó: Czövek Oszkár)

Hogy ezalatt se legyünk tétlenek, a graziak edzőjét, Franco Fodát kérdeztük Szabics Imréről. A tréner csupa dicsérő szóval illette a Sturmnál korábban már megfordult csatárt, aki mindjárt kettőt hintett a Ried elleni bajnoki nyitó fordulóban. Foda vérszomjas támadóként jellemezte Szabicsot, aki kitűnő helyezkedésével, harciasságával és tapasztalatával a három közé repítheti csapatát az osztrák Bundesligában. Magáról a játékosról sajnos lecsúsztunk: mire Wengert és Fodát is kifaggattuk, az Arsenal elleni remekül mozgó Szabics már elhagyta a stadiont. Talán a válogatott összetartásán találkozhatunk majd vele.

„Öld meg a magyart!”
A szerdai grazi mérkőzés után másnap a Maribor-Videoton Európa-liga-találkozót is a lelátón tekintettem meg. A meccs előtt órákkal kitört balhé, verekedés és autóborogatás után sejthető volt, a stadionban sem várja a magyar szurkolókat túlzottan barátságos fogadtatás, de hogy a hazai drukkerek kórusban azt kántálják, „Öld a magyart!”, az már nem kicsit túlzás. A rigmus szlovénül hangzott el, de mellettem ülő helyi alkalmi tolmácsom volt olyan kedves, hogy figyelmeztessen a ránk váró veszélyekre. Ő szégyellte magát a maribori ultrák helyett…
A találkozó után már nem volt balhé, hiszen a magyar buszokat előbb a szlovén rendőrök kísérték konvojban a határig, majd a magyar rendőrség biztosított. A futball hasonlóan lehangoló volt. A játékról csupán annyit: méltatlan volt a magyar ezüstérmeshez.