DAC-Slovan után: drukkerek tüntettek a Miniszterelnöki Hivatalnál

Szerző: MTILétrehozva: 2008. november 8. 15:49
Több mint ezren, különböző futballklubok szurkolótáborának tagjai gyűltek össze szombat délután a fővárosi Kossuth téren, a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi szlovák rendőri fellépés ellen tiltakozzanak. A Miniszterelnöki Hivatal előtti teret a rendőrség fémkordonokkal körbezárta, csoportokban, rendőri biztosítás mellett vonultak be a Fehérvár, az Újpest, a Ferencváros és a Kispest szurkolói, miközben "Vesszen Trianon", "Ria, ria, Hungária" jelszavakat skandáltak, és Ján Slotát - a Szlovák Nemzeti Párt elnökét - szidalmazták.


A "Szlovákia egy múló állapot", "Nem felejtünk" feliratokat, nemzeti színű, árpádsávos és klubzászlókat lobogtató demonstrálók egy hatalmas transzparenst feszítettek ki, amelyre azt írták "Ne bántsd a magyart".

 

Amikor a Miniszterelnöki Hivatal elé bevonultak, kopaszra nyírt futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák tévéstáb tagjait, és kizavarták az operatőrt az elzárt területről. Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott.

 

A Parlament parkolójában és a környező utcákban legalább háromszáz rohamrendőr és tucatnyi kutyás rendőr áll készültségben, de a helyszínen tűzoltók és mentők is tartózkodtak.

 

Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi focicsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.

 

A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját. A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás.