Átigazolások Angliában – top20

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 4. 18:00
A nyári átigazolási időszakra visszatekintő sorozatunkban a Serie A után a Premier League-et vettük célkeresztbe, toplistát állítottunk össze az angol élvonal klubjainak húsz legnagyobb fogásáról. A Manchester United és a Liverpool nem csak a közeljövőre gondolt, az Arsenal magához képest alaposan bevásárolt. A Chelsea módjával erősített, a legdrágább igazolás a City nevéhez fűződik.


 

1. Sergio „Kun” Agüero (Atlético Madrid-Manchester City, 45 millió euró)
A Premier League legdrágább nyári vétele, de már első citys tétmeccsén bizonyította, megéri a pénzét; két góllal és egy gólpasszal járult hozzá a Swansea 4-0-s legyőzéséhez. A Tottenham ellen ugyancsak beköszönt, villámgyorsan megtalálta a közös hangot Edin Dzekóval és a szintén új szerzemény Samir Nasrival. A korábbi csapatkapitány, Carlos Tévez csak a kispadot koptatja – Agüerót talán csak ő nem fogadta kitörő örömmel az Etihad-stadionban.

2. Juan Manuel Mata (Valencia-Chelsea, 26,7 millió euró)
Az Arsenal és a Tottenham is csábította, de azt nyilatkozta, címeket akar nyerni, ezért a Kékeket választotta. A Valencia utolsó nagyobb értéke volt a két David, Villa és Silva elengedése után, de a klub adósságai miatt kénytelen volt róla is lemondani. A Norwich ellen debütált a PL-ben, hát persze, hogy góllal – a 101. percben! A bal szélen és csatárként is bevethető, rá épülhet a Villas-Boas-féle Chelsea.

3. Ashley Young (Aston Villa-Manchester United, 16 millió font)
Régóta elkívánkozott a Villa Parkból, nagy álma volt, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen. Higanymozgású szélső, és nem csak kiszolgáló: az Arsenal kapujába két olyan gólt ragasztott, hogy az Old Traffordon száj nem maradt csukva. Pedig kiskorában még az Ágyúsoknak szurkolt, hősének Ian Wrightot tekintette – szemben jamaicai születésű apjával, aki a Tottenhammel szimpatizál. A világ nagyot fordult.

4. Phil Jones (Blackburn-Manchester United, 16,5 millió font)
Még csak 19 esztendős, de Chris Smallinggal már most veszélyt jelentenek a Vidics, Ferdinand párosra. A Blackburn nevelte ki, a nyáron azonban nem tudott nemet mondani a Vörös Ördögök visszautasíthatatlan ajánlatára. Játéka sallangmentes, és noha csak 180 centire nőtt, a levegőben sem kell félteni. Az angol A-válogatottban még nem mutatkozott be, de ha minket kérdeznek, csak idő kérdése.

5. Samir Nasri (Arsenal-Manchester City, 24 millió font)
A nyár egyik leghosszabbra nyúlt huzavonája. Az Arsenal meghosszabbította volna 2012 nyarán lejáró szerződését, de a francia a távozás mellett döntött, arra hivatkozva, hogy trófeákat akar a magasba emelni, és erre nagyobb esélyt lát az Eastlandsen. Több nyilatkozata is kiverte a biztosítékot Észak-Londonban, az Ágyúsok szurkolói már akkor kórusban gyalázták, mikor még csapatuk játékosa volt. A City drukkerei viszont gyorsan befogadták, köszönhetően a White Hart Lane-en adott három gólpasszának.

6. Per Mertesacker
(Werder Bremen-Arsenal, 11,3 millió euró)
Minden idők egyik legjobb (vagy legalábbis legszebb focit játszó) német válogatottjában már eddig 75-ször pályára lépett, ami önmagában elárulja, milyen kvalitású játékost tisztelhetünk a személyében. A két centi híján két méterre nőtt középhátvéd kinőtte a Werder Brement, és elérkezettnek látta az időt, hogy a Premier League-ben is bizonyítson. Thomas Vermaelennel a liga egyik, ha nem a legkiválóbb párosát alkothatja. Ha korábban kerül a csapathoz, talán Manchesterben sem kap nyolcat az Arsenal…

7. Romelu Lukaku (Anderlecht-Chelsea, 22 millió euró)
Alig csatlakozott a felnőttkorúak klubjához, már a világ egyik legvérszomjasabb csatárának kiáltották ki. Noha tehetségét eszünk ágában sincs vitatni, a 28 meccsen jegyzett 12 gól a mérsékelten nívós belga bajnokság előző kiírásában ennél árnyaltabb fogalmazást kíván meg. Az Európa-ligában kifejezetten gyalázatos volt a mérlege, nyolc találkozón egyetlen egyszer talált be. Fiatal korára tekintettel nem szednénk le róla a keresztvizet, a jövő előtte áll, de hogy a hatalmas konkurenciával mit tud kezdeni a Stamford Bridge-en, nehéz megjövendölni. A Stoke-nak mindjárt kölcsön akarták adni, de a szabályok erre nem adtak lehetőséget.

8. Mikel Arteta
(Everton-Arsenal, 12 millió euró)
Elmondása szerint a Bajnokok Ligája csábította az Emiratesbe, és valóban: az Evertonnal csak az Európa-liga légkörébe szagolhatott bele, de az mégsem ugyanaz. A Barcelona nevelése, de sok sót nem evett meg a katalánoknál. Megjárta a Rangerst és a Sociedadot is, mielőtt a Goodison Parkban landolt, hogy aztán most továbbálljon. Nasri és Fabregas távozásával neki kell átvennie a karmesteri pálcát, és a 29 éves spanyol nem kételkedik benne, hogy megérett a nagy feladatra.

9. Raul Meireles (Liverpool-Chelsea, 12 millió font)
Több fórumon is a Liverpool legjobb játékosának választották az előző idényben, ám Kenny Dalglish menedzserrel nem jött ki, aminek általában a játékos issza meg a levét. Több olasz klub is tárcsázta ügynöke telefonszámát, de olyannyira megtetszett neki a Premier League, hogy maradni akart. A Chelsea portugál mestere, Andre Villas-Boas az átigazolási időszak zárónapján csapott le rá, és aligha bánja meg döntését.

10. André Santos (Fenerbahce-Arsenal, 7 millió euró)
Az új Roberto Carlosként emlegetik évek óta, és igyekszik megfelelni a felfokozott elvárásoknak. A Fenerbahcénál a példakép örökébe lépett, nagyszerűen bejátszotta a bal oldalt. Képességeiről a brazil válogatottban is meggyőződhettünk, még akkor is, ha sokaknak a Copa América-negyeddöntőben elhibázott tizenegyese ugrik be. Gael Clichyt kell pótolnia az Emiratesben – azt tippeljük, menni fog neki.

11. Gervinho (Lille-Arsenal, 12 millió euró)
12. David De Gea (Atlético Madrid-Manchester United, 20 millió euró)
13. Sebastián Coates (Nacional-Liverpool, 8 millió euró)
14. José Enrique (Newcastle-Liverpool, 7 millió font)
15. Charlie Adam (Blackpool-Liverpool, 7 millió font)
16. Jordan Henderson (Sunderland-Liverpool, 16 millió font)
17. Stewart Downing (Aston Villa-Liverpool, 21 millió font)
18. Alex Oxlade-Chamberlain (Southampton-Arsenal, 12 millió font)
19. Scott Parker (West Ham-Tottenham, 5 millió font)
20. Cameron Jerome (Birmingham-Stoke, 4 millió font)


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Átigazolások a Serie A-ban - top20
A nyári átigazolási időszakra visszatekintő sorozatunkban elsőként a Serie A-t vettük célkeresztbe, toplistát állítottunk össze az olasz élvonal klubjainak húsz legnagyobb fogásáról. A Roma és a Juve gyakorlatilag teljes...
Tovább a teljes cikkhez »

Címkék: Premier League