Átigazolások a Serie A-ban - top20

Szerző: shLétrehozva: 2011. szeptember 3. 20:38
A nyári átigazolási időszakra visszatekintő sorozatunkban elsőként a Serie A-t vettük célkeresztbe, toplistát állítottunk össze az olasz élvonal klubjainak húsz legnagyobb fogásáról. A Roma és a Juve gyakorlatilag teljes vérátömlesztésen esett át, az Inter Forlánnal és Záratéval, a Napoli Inlerrel, a Milan Mexes és Taiwo után Aquilanival erősödött. A Lazio a Cissé, Klose duóval rohamozhat.


1. Mauro Zárate (Lazio-Inter, 2.7 millió euró, opcióval a 15 milliós vételre)
Azért, mert ő cselez a legtöbbet a Serie A-ban. Azért, mert potom pénzért magára öltheti az Inter-mezt, és ha legalább azt hozza, amit akkor, amikor pályán lehetett a Lazióban, abban az esetben a 15 millió sem lesz sok a játékjogáért. Azért, mert 10 gólpassz után prémiumot kap, és ez sokak szerint garancia arra, hogy könnyebben szabaduljon a labdától, és szórja a gólpasszokat Pazziniéknak. Karnyújtásnyira volt az Arsenaltól, de végül maradhat az olasz A-liga egyik gyöngyszeme.

2. Gökhan Inler (Udinese-Napoli, 17.5 milió euró)
Az olasz futballnyár legdrágább igazolása, de a Napoli drukkerei teljesen biztosak benne, hogy az utolsó centig megszolgálja a vételárát. Stílszerűen oroszlánjelmezben érkezett bemutatójára, hiszen Aurelio De Laurentiis elnök és Walter Mazzarri mester azt várja tőle, hogy oroszlánként küzdjön meg a labdákért, s ossza el azokat a fantasztikus triónak, a Hamsík, Cavani, Lavezzi hármasnak. Labdaszerző, irányító középpályásból nem kell jobb, na jó, talán Xavi, de ha már itt tartunk, a 2010-es vb-n Inler svájci válogatottja nyert a későbbi győztes spanyolok ellen, a csoportkörben.

3. Eljero Elia (Hamburg-Juventus, 9 millió euró)
A Juventusba is érkezett egy cselgép, ha be tudják törni ezt a mustangot, akkor akár Nani-szintű játékos is válhat belőle. Elia csereként beállva jónéhány védő lábára csomót kötött a vébén, a Hamburgban aztán nem volt tökéletes a beilleszkedése. Még meg kell tanulnia nyilatkozni ("a Juve nem biztos, hogy előrelépés lenne számomra" - mondta pár nappal a váltás előtt), példát vehet új csapattársától Vidalról ("a Juve a csúcs, ez egy intézmény!"). Lehet, hogy ő a legnagyobb külföldi vétel a Serie A-ban.

4. Diego Forlán (Atlético Madrid-Inter, 5 millió euró)
Nehéz volt elképzelni, ki lesz az, aki pótolhatja a világ egyik legjobb csatárát, azt a kameruni Eto'ót, aki Militóval és Sneijderrel együtt BL-győztes csapat támadósorát alkotta. Az utolsó néhány napban felgyorsultak az események, és kellemes meglepetésben részesülhettek a fekete-kékek szurkolói, ha valaki, akkor a vébé-aranylabdás, friss Copa-győztes Forlán képes lehet a feladat megoldására. Különösen Záratéval és persze Militóval vagy Pazzinivel, de csak bajnokságban, a BL-csoportkörben nem jogosult a játékra.

5. Bojan Krkic (Barcelona-Roma, 12 millió euró, visszavásárlási opció 2013-ban 13 millióért, ezt további 28 millió euróval vétózhatja meg a Roma)
A Barca korábbi csodagyereke remek döntést hozott, két éven át a római légióban szeretne megedződni, aztán pedig visszatérne a katalóniai alma materbe. Elég fürge, elég technikás, és elég szemfüles ahhoz, hogy befussa, megszelídítse, és a kapust megelőzve gólra váltsa Totti és Pjanic passzait, vagy esetleg Osvaldo csúsztatásait. Kíváncsian várhatjuk, hány alkalommal válik valóra ez a forgatókönyv a szezonban. 

6. Miralem Pjanic (Lyon-Roma, 11 millió euró)
Nem véletlenül számoltunk be átigazolásáról mint hatalmas fogásról, a zárónapon alig több mint 10 millióért nehéz a legmagasabb szinten is érvényesülni képes kreatív játékmestert találni. Érthetetlen, miért csak 16-szor kezdett az elmúlt szezonban a Lyonban, ha De Rossival és Tottival megérti magát, akkor jaj az ellenfeleknek!

7. Arturo Vidal (Leverkusen-Juventus, 10.5 millió euró)
Ezúttal nem vakon igazoltak a Zebrák, Vidal a Bundesliga egyik legsokoldalúbb és legharcosabb játékosa volt, a Bayern München húszmillió eurót adott volna érte, csakhogy a Leverkusen nem akarta, hogy egy riválist erősítsen. A bal szélen is bevethető, de Pirlo mellett kaphat szerepet szűrőként.

8. Pablo Daniel Osvaldo (Espanyol-Roma, 15 millió euró)
Osvaldo nem egy hétköznapi csatár. Művelt, intelligens, szabadidejében könyveket búj, s egy tökéletes nyilatkozattal kezdte római kalandját, miszerint régi álma valósult meg azzal, hogy Tottival játszhat egy csapatban. Pont egy ilyen befejező csatárra volt szüksége a Farkasoknak, akik Adrianóval melléfogtak, most viszont - szerintünk - jó lóra tettek.

9. Alberto Aquilani (Liverpool-Milan, kölcsönben, opcióval a 6 millió eurós vételre)
A Romában felszántotta a pályát, de azóta a Liverpoolban és a Juventusban sem váltotta meg a világot. Most a Milan családja fogadta be, meglátjuk, sikerül-e kihozni a maximumot belőle. Sokkal többre képes, mint amit az elmúlt két évben nyújtott, ha nem hátráltatják sérülések, akkor az egyik leghasznosabb játékos is lehet a milánóiaknál.

10. Stephan Lichtsteiner (Lazio-Juventus, 10 millió euró)
A svájci válogatott jobbhátvéd a megbízhatóságáról, kiegyensúlyozottáságáról, és a pontos beadásairól híres. Motta és Grygera nem tette túlságosan magasra a lécet, így szinte biztos, hogy stabilitást ad a csapatnak, s mind Chielliniékkel, mind Krasziccsal hamar megtalálja az összhangot. 

11. Erik Lamela (River Plate-Roma, 15 millió euró)
12. Andrea Pirlo (Milan-Juventus, ingyen)
13. Maarten Stekelenburg (Ajax-Roma, 6.3 millió euró)
14. Djibril Cissé (Panathinaikosz-Lazio, 5.8 millió euró)
15. Gaetano D'Agostino (Fiorentina-Siena, 2.5 millió euró)
16. Gabriel Torje (Dinamo Bukarest-Udinese, 7 millió euró)
17. Matías Silvestre (Catania-Palermo, 7.3 millió euró)
18. Ricky Álvarez (Vélez-Inter, 12 millió euró)
19. Stephan El Shaarawy (Genoa-Milan, 10 millió euró)
20. Kévin Constant (Chievo-Genoa, 7 millió euró)

Eséllyel pályáztak még: Mexes, Vucsinics, Castaignos, Poli, Taiwo, Kjaer, Mutu, Frey, Maxi Moralez, Morimoto, J. Valdés, Zahavi, Heinze, Diamanti, Thiago Ribeiro, Suazo, Bradley, Birsa, Klose.