A hajrában vesztett pontokat a Benfica

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 7. 00:06
Egy szót sem szólhat a Benfica, amiért csak 1-1-es döntetlenre végzett a Leixoes vendégeként a portugál labdarúgó-bajnokság, a Liga Sagres 5. fordulójában. A 31-szeres bajnok az első félidőben szerezte meg a vezetést, ám a sors igazságot szolgáltatott, és a végig mezőnyfölényben játszó kiscsapat a lefújás előtt nem sokkal kiegyenlített. A döntetlen miatt a Porto maradt a tabella élén.


PORTUGÁL LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG (LIGA SAGRES), 5. FORDULÓ:
LEIXOES - BENFICA 1-1 (0-1)
Matosinhos, Estádio do Mar, 8000 néző, vezette: Olegário Benquerenca
LEIXOES: Beto – Elvis, Nuno Silva, Hugo Morais - Vasco (Paulo Tavares, 83.), Bruno China, Laranjeiro (Zé Manel, 57.), Roberto, Braga – Marques (Diogo Valente, 67.), Wesley. Vezetőedző: José Mota.
BENFICA: Quim – Luisao, Jorge Ribeiro, Sidnei, Miguel Vítor - Reyes (Di María, 8.), Kacuranisz, Carlos Martins (Ruben Amorim, 65.), Yebda - Cardozo, Nuno Gomes (Binya, 83.). Vezetőedző: Quique Sánchez Flores.
Gólszerző: Wesley (88.), ill. Cardozo (33.)
Sárga lap: Bruno China (69.), ill. Kacuranisz (59.), Quim (86.)

 

Fejüket fogták, pedig kétségtelenül "rászolgáltak" a lisszaboniak a döntetlenre a Leixoes elleni összecsapáson. Az 1-1 tulajdonképpen rájuk nézve hízelgő, hiszen a hazai kiscsapat, egyetlen megingástól eltekintve - végig kézben tartotta a találkozót.

 

A tabella élére ugorhatott volna a Benfica, amennyiben abszolválta volna a kötelezőt, azaz idegenben begyűrte volna az esélytelenebbnek kikiáltott Leixoest. A fehérmezes fővárosiak emberemlékezet óta nem álltak a lista élén - és ezúttal sem kerültek oda.

 

Pedig ennek reményében léptek gyepre Quique Sánchez Flores legényei, akiket alaposan meglepett a vendéglátó, amely hétfő este úgy döntött, nem ijed meg, nem húzza be fülét-farkát nagynevű ellenfelével szemben.

 

Már az első pillanatokban kristálytisztán látszott, a Leixoes itt bizony nem epizódszerepre készül. A piros-fehér mezes alakulat többször veszélyeztetett, s vezető gólja is a levegőben lógott.

 

Nesze neked, jó teljesítmény, bátor támadójáték, mégis a látogató került előnybe. A 33. percben balról ívelt be szögletet a Benfica, az egyik hazai védő kézzel szabadított fel - ezt a bírón kívül mindenki látta -, a vendégek reklamálás helyett Cardozót ugratták ki egy remek passzal, aki mintegy 11 méterről, a jobbösszekötő helyéről a bal felsőbe bombázott (0-1).

 

A Leixoest ez a nem várt közjáték sem zökkentette ki előre eltervezett taktikájából, s folytatta meghatározó szerepét az összecsapáson. Nem kértek az áldozati bárány szerepéből, s roppant szimpatikusan küzdve a 72. percben ki is egyenlíthettek volna, ha Marques fejesét les címén nem érvénytelenítette volna a játékvezető.

 

Ami késett, nem múlt: a 88. percben egy jobboldali szöglet érkezett élesen a Benfica kapujának előterébe, Wesley jókor volt jó helyen, s 7 méterről, középről a kapuba fejelt (1-1).

 

Maradt az iksz, a Benfica 9 pontjával az ötödik a portugál tabellán, míg a lelkes Leixoes még nagyobb meglepetésre 10 egységével a negyedik. A bajnokságot a 11 pontos Porto vezeti a Nacional és az Estrela Amadora (!) előtt.

 

Kedden 20:45-től a forduló zárótalálkozóján a Vitória Setúbal a Marítimót fogadja.

 

AZ 5. FORDULÓ TOVÁBBI EREDMÉNYEI:
Naval-Belenenses 1-1
Académica-Nacional 1-1
Estrela Amadora-Trofense 1-0
Rio Ave-Pacos Ferreira 3-2
Vitória Guimaraes-Sporting Braga 0-0
Sporting Lisboa-FC Porto 1-2