Tíz ok, hogy megnézd az NBA All Starokat

Szerző: shLétrehozva: 2011. február 20. 17:45
Kelet majd kicsattan az erőtől, és a nyáron csak tovább izmosodott, míg Nyugat kicsit betegeskedik, ettől függetlenül nem kell aggódni a 2011-es NBA All Star-gála így is nagyszerű lesz. Los Angelesben Kobe Bryant, Pau Gasol és a Clippers újdonsült zsákolókirálya, Blake Griffin érezheti leginkább otthon magát, de „ellenség" érkezik éppen elég Bostonból és Miamiból. A SportHirado.hu összeszedett tíz indokot, miért kihagyhatatlan az éjjeli kosárparádé!


 

Ilyen erős keleti ötös nagyon rég volt

Amare Stoudemire nyári költözésével tovább erősödött az amúgy sem gyenge keleti kezdőötös az All Star-gálán. A New York Knicks vezére soha nem átlagolt ennyire sok pontot (26,1), de ugyanez elmondható Derrick Rose-ról (24,9) és a szupercenter Dwight Howardról (22,8). Előbbi Michael Jordan óta nem látott magasságokba emelte a Chicagót, utóbbi pedig az, akin a legkevésbé múlik, hogy nem igazán megy az Orlandónak. Rajtuk kívül pedig ott lesz LeBron James és Dwyane Wade, akik egyaránt nagy szerepet játszanak abban, hogy a Miami Heat a keleti elsőségért harcol. Csupa-csupa jónevű, kirobbanó formában lévő játékos.

Ilyen gyenge nyugati kezdőt sem láttunk mostanában

Hogy mi a helyzet nyugaton? Ott van mindjárt (a sérült Jao Ming helyére bekerült) Tim Duncan, aki életében nem produkált ilyen rossz számokat (13,4 pont, 9,2 lepattanó). Chris Paul sem az NBA legjobb dobóhátvédje már, ahogy Carmelo Anthony is inkább átigazolási kálváriájával van elfoglalva, mint játékával. Kobe Bryanten pedig az idén, ha nem is feltűnően, de 15 szezonnal a lábában kezdenek megmutatkozni a fáradtság jelei. Őt leszámítva az egyetlen kivétel talán a világbajnok, a tavalyi és a mostani pontlistát vezető Kevin Durant, akire csapatával egyetemben aligha lehet panasz.

Két ősi ellenség hét sztárja szerepel Los Angelesben

Boston Celtics, Miami Heat. Egyiket sem látják szívesen a Staples Centerben, márpedig vasárnap a két keleti sztárcsapatból összesen heten lépnek pályára. A Kelták ugyebár ősi ellenégei a Lakersnek, megannyi párharcot vívtak egymással, legutóbb a júniusi nagydöntőben elvéreztek. Ami pedig a floridaiakat illeti, az álomhármas összeállásával félelmetes rivális tűnt fel a láthatáron, Kobe Bryant nem is rejtette véka alá véleményét: „Legalább egy kis füttyre számítok" – utalt Kevin Garnett, Rajon Rondo, Ray Allen, Paul Pierce, LeBron James, Dwyane Wade és Chris Bosh érkezésére.

Mindössze másodjára lesznek ott egy csapatból négyen a cserepadon

Először is utoljára 2006-ban fordult elő, hogy az All Star-gálán egy csapat négy játékossal képviseltesse magát a cserepadon. Akkor Chauncey Billups, Richard Hamilton, Ben Wallace és Rasheed Wallace volt ott a Detroit Pistonsból, most a Bostonból Allen, Garnett, Rondo és Pierce. Hogy tovább fokozzuk a Celtics uralmát, a keleti válogatott vezetőedzője Doc Rivers lesz.

Újonc 2004 óta nem szerepelt a gálán

Szinte nem múlt el játéknap az alapszakaszban, hogy a legszebb tíz kosár között ne lett volna ott Blake Griffin egy-egy gigantikus zsákolással. A tavalyi idényt sérülés miatt kihagyó tini az idén berobbant a köztudatba, a pontlistán (22,8) a tizenkettedik helyen áll, míg a negyedik legtöbb lepattanót (12,4) szedi a teljes mezőnyből. Így a Clippers kosarasa cseppet sem érdemtelenül került be a saját közönsége előtt rendezett gálára, amelyen szombaton egyszer már villantott: megnyerte a zsákolóversenyt. Hogy mekkora ígérettel állunk szemben, legyen elég, hogy az utolsó újonc az All Star-mérkőzésen Jao Ming volt, még 2004-ben.


Kobe Bryant saját közönsége előtt tér vissza

Ha a Clippers tehetségéről szóltunk, mindenképp meg kell említeni Los Angeles másik, sokkal nagyobb ászát, Kobe Bryantet, aki a tavalyi dallasi eseményt rakoncátlankodó bokája miatt kihagyta. Most egészséges, és a legtöbb szavazatot kapva mókázhat egy jót saját arénájában. Amikor utoljára a Staples Centerben jártak a közönségkedvencek, Shaquille O'Neal elhappolta elöle a legértékesebbnek jártó MVP-címet. Most törleszthet, és megszerezheti a negyediket, ez a megtiszteltetés korábban Michael Jordannek is csak háromszor sikerült.

Ott lesz az NBA újdonsült triplakirálya

A nyári nagydöntő ötödik felvonásán Ray Allen történelmi nyolc triplát szórt a Lakers hálójába, azt a csatát megnyerte a Boston Celtics, de a háborút elbukta. Közben a 35 éves veterán tovább termelte a hármasokat, olyannyira, hogy február 11-én éppen a címvédő elleni hazai mérkőzésen dobta be pályafutása 2561. távoliját, ezzel átvette a vezetést az örökranglistán Reggie Millertől. A sok-sok zsákolás mellett tehát egy-két triplára is van esély vasárnap hajnalban.


Tim Duncan könnyen lehet, utolsó gálájára készül

A San Antonio Spurs soha nem szerepelt ilyen jól az alapszakaszban, mint az idén (46-10-es győzelmi mutatóval vezeti a ligát), ám a menetelés nem feltétlenül az egyesület utóbbi évtizedét meghatározó emberének köszönhető. Tim Duncan 13 éves NBA-pályafutása alatt soha nem átlagolt 11 lepattanó és 17,9 pont alatt, az idén azonban alaposan lecsúsztak statisztikái: 13,4 pont, 9,2 lepattanó. Ahogy csendben Shaquille O'Neal is eltűnt az All Star-porondról, úgy jövőre a korosodó erőcsatár is könnyen búcsút inthet a csillogásnak.

James és Wade végre eldönheti, melyikük a jobb

Az előző idényben csak a dallasi gálán játszottak óriásit, az idén már napról napra a Miami Heatben. 2008-ban James, 2010-ben Wade kapta az MVP-címet a gálán, elnézve a keleti csapat erejét, alighanem kettejük között dől el, ki lesz az idei mérkőzése legjobb játékosa. Szerencsére míg ők vélhetően egymással „harcolnak", mi, nézők jól szórakozunk majd.

Az utóbbi tíz évben mindig legalább 240 pontot szórtak a csapatok

Utoljára ennél kevesebbet 2001-ben dobtak a sztárok, amikor Washingtonban 111-110-re Kelet nyert. Azóta volt kétszeri hosszabbításos, 300 pontos philadelphiai rangadó, 285-öt hozó Las Vegas-i találkozó, de a tavalyi 280-as (141-139 Kelet javára) műsor is parádésnak bizonyult (lásd lejjebb az összefoglalót). 

NBA ALL STAR-GÁLA
KELET-NYUGAT 02:00 (magyar idő szerint - TV: Sport 1)
Los Angeles, Staples Center.
KELET: Derrick Rose (Chicago Bulls), Dwyane Wade (Miami Heat), LeBron James (Miami Heat), Amare Stoudemire (New York Knicks), Dwight Howard (Orlando Magic). Vezetőedző: Doc Rivers (Boston Celtics). Kispad: Ray Allen (Boston Celtics), Chris Bosh (Miami Heat), Kevin Garnett (Boston Celtics), Al Horford (Atlanta Hawks), Joe Johnson (Atlanta Hawks), Paul Pierce (Boston Celtics), Rajon Rondo (Boston Celtics).
NYUGAT: Chris Paul (New Orleans Hornets), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), Carmelo Anthony (Denver Nuggets), Tim Duncan (San Antonio Spurs). Vezetőedző: Gregg Popovich (San Antonio Spurs). Kispad: Pau Gasol (Los Angeles Lakers), Manu Ginóbili (San Antonio Spurs), Blake Griffin (Los Angeles Clippers), Kevin Love (Minnesota Timberwolves), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder), Deron Williams (Utah Jazz).